Kansainvälinen matkailu- ja kulttuurikeskus Karhuntassu

Kuusamo kutsuu tulevaisuudessakin paikkakuntalaisia ja matkailijoita, kun nykyisen Karhuntassu Matkailukeskuksen tiloihin ja Hannu Hautala luontokuvakeskuksen yhteyteen avataan uusi Kansainvälinen matkailu- ja kulttuurikeskus Karhuntassu vuoden 2022 loppuun mennessä.

EAKR-rahoitteisen yhteistyöhankkeen päätoteuttajana on Kuusamon kaupunki, osatoteuttajina Kuusamo-opisto ja Lapin yliopisto. Yhteistyökumppaneina on useita hankkeita, yrityksiä sekä Metsähallitus, Naturpolis ja Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys.

EAKR-hankkeen toteutusaika: 1/2020–12/2022 (hanketoiminta käynnistyi 09/2020). Kokonaisbudjetti: 489 985 euroa.

Tavoitteet

• Palvelumuotoiluprosessin avulla suunnitellaan uusi palvelukonsepti entistä laadukkaamman tiedon tuottamiseen alueen luonnosta, historiasta, kulttuurista ja matkailupalveluista.
  • Suunnitellaan alueen luontoa, kulttuuria ja historiaa esittelevät pysyvät näyttelyt ja vaihtuvan näyttelyn tila.
  • Kehitetään digitaalisen materiaalin tuottamisen ja esittämisen osaamista.
  • Informaation ja henkilökohtaisen palvelun avulla parannetaan palveluiden saatavuutta ja lisätään niiden kysyntää.
  • Historia- ja kulttuuritietämyksen avulla tuodaan esille alueen omaleimaisuutta ja lisätään matkailun sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä.
  • Varmistetaan matkailukeskuksen ja Hannu Hautala luontokuvakeskuksen palvelun jatkumisen myös tulevaisuudessa.
  • Edistetään luontomatkailun kehitystä, lisätään matkailijoiden viipymää Kuusamossa kehittämällä luontokohteista ja reitistä saatavaa informaatiota, mikä osaltaan madaltaa erityisesti kansainvälisten matkailijoiden kynnystä tutustua alueen luontoon yksityiskohtaisemmin.

Keskuksen vetonaulat

• Kuusamon kirkonkylän suuri pienoismalli, joka kuvaa rakennuskantaa vuodelta 1938.
  • Yli 1700 luetteloitua museoesinettä esitellään vaihtuvasti.
  • Kuusamon historia kerrotaan esihistoriasta nykyaikaan modernin ja opetuksellisen animaation avulla.
  • Kuusamon kylille pyritään saamaan vilskettä ja vilinää uuden kylät, luonto- ja kulttuurikohteet -karttasovelluksen avulla, muistomerkkien esittelyä unohtamatta.
  • Kävijä voi kattavasti tutustua paikkakunnan matkailu- ja kulttuuritarjontaan kahvikupin äärellä ja unohtumattomina kotiin vietävinä tuotteina.

Toimenpiteet

Kolmen erillisen työpaketin avulla luodaan palvelumuotoiluprosessin kautta uusi palvelukonsepti, suunnitellaan ja toteutetaan keskuksen tiloihin alueen luontoa, kulttuuria ja historiaa esittelevät pysyvät näyttelyt ja vaihtuvan näyttelyn tila, sekä kehitetään digitaalisen materiaalin tuottamisen ja esittämisen osaamista.

Uusi, koko perheen matkailu- ja kulttuurikeskus tulee näin tavoittamaan sekä kotimaiset että kansainväliset Kuusamoon tulijat. Keskus tukee Hannu Hautala luontokuvakeskuksen toimintaa, ja kutsuu jatkossakin luontokuvauksesta kiinnostuneita harrastajia ja ammattilaisia tutustumaan pysyviin ja vaihtuviin näyttelyihin.

Yhteistyö on voimaa

Karhuntassu-hanke luo yhteistyötä useiden tahojen ja hankkeiden kanssa, kuten Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys, Metsähallituksen luontopalvelut, Gateway to Land Of National Parks -hanke (Naturpolis), Ordinary Man in a Great War -hanke (Naturpolis), Arctic Airborne 3D -hanke (Centria Ammattikorkeakoulu) sekä Luontomatkailun opaskoulutuksen kehittäminen (LUOMA) ja Kansainvälinen residenssien innovaatioverkosto Pohjois-Pohjanmaalle (KRIPA) hankkeet (Kuusamo-opisto).

Yritys- ja yhdistysyhteistyötä käynnistetään vuoden 2021 alusta palvelumuotoilutyöpajojen avulla, joissa ideoidaan uusia tapoja tuottaa Kuusamon paikallishistoriaan ja paikalliskulttuuriin keskittyviä aktiviteetteja ja elämyksiä. Matkailijoille tarjottavat palvelut voivat liittyä esimerkiksi kuusamolaisiin tapoihin ja perinteisiin (käsityöt, ruoka- ja musiikkiperinteet jne.).

Kuusamon historian asiantuntijat, kuten esim. Helena Palosaari, Jouni Alavuotunki, Pertti Ervasti, Kari Kantola ja Erkki Hämäläinen yhdessä Tiina Laineen sekä Pasi Kovalaisen kanssa kartoittavat laajaa historia-aineistoa näyttelysovellusten käsikirjoituksiin historiatyöryhmässä. Kuusamon kulttuurin asiantuntijuutta edustaa Ulla Ingalsuo-Laaksonen.

Hankkeen aikana pyritään keräämään Kuusamon historiaan ja kulttuuriin liittyvää aineistoa laajasti myös paikallisten kuusamolaisten voimin, ja hanke kannustaakin rohkeasti ottamaan yhteyttä projektipäällikkö Julia Afflektiin tai kulttuuritoimenjohtaja Ulla Ingalsuo-Laaksoseen mahdollisten historiallisten materiaalien suhteen.

Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa

Ohita upotus