Hyppää sisältöön

Saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee palvelua https://www.kuusamo.fi/  ja on päivitetty 18.8.2023. Palvelua koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia.

Palvelun saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio Newelo Oy.

Saavutettavuus

Verkkosivuja koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia.

Laki velvoittaa julkista sektoria noudattamaan Euroopan Unionin saavutettavuusdirektiivin vaatimuksia. WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) on kansainvälinen ohjeistus verkkosisältöjen saavutettavuudesta. Lain mukaan verkkosivustojen ja sovellusten on täytettävä WCAG 2.1 -ohjeistuksen A- ja AA-tason kriteerit.

Saavutettavat digitaaliset palvelut ovat helppokäyttöisiä kaikille käyttäjille, myös ikääntyneille ja eri tavoin toimintarajoitteisille ihmisille. Kun saavutettavuus on huomioitu, mahdollisimman monet ihmiset voivat käyttää sähköisiä palveluita itsenäisesti.

Digipalvelun saavutettavuuden tila

Verkkosivusto täyttää suurimman osan saavutettavuusvaatimuksista.

Ei-saavutettava sisältö

Merkittävimmät esteet saavutettavuudessa on listattu alla. Kehitämme sivustoa vastaamaan vaatimuksia osana sivuston jatkuvaa ylläpitoa ja kehitystä.

Ei-saavutettava sisältö ja vastaava WCAG 2.1 -vaatimus, joka ei täyty:

  • Alhainen kontrasti
    • Evästeasetukset-tekstissä: Harmaa #898888 ja valkoinen #FFFFFF, kontrastisuhde 3,53  (WCAG-vaatimus 1.4.3)
    • Kontrastin parantaminen on työn alla

Sivustolla on lisäksi lievää korjausta vaativaa sisältöä, kuten taulukoita ja PDF -dokumentteja, joiden saavutettavuudessa ei kuitenkaan ole vakavia esteitä.

Kuusamon kaupungin tavoitteena on pyrkiä digitaalisten palveluiden saavutettavuudessa vähintään WCAG-ohjeistuksen mukaiseen AA-tasoon tai sitä parempaan tasoon.

Vammaiset ja avustavien teknologioiden käyttäjät

Kaupunki tarjoaa neuvontaa ja tukea vammaisille ja avustavien teknologioiden käyttäjille. Tukea on saatavilla kaupungin verkkosivujen chat-palvelusta, kaupungintalon palvelupisteestä, kirjastosta sekä digitukiverkostosta.

Lisätietoa digitukiverkostosta saat sivulta https://digituki.kuusamo.fi/

Anna palautetta

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi.

  • Palautetta voit antaa Kuusamon kaupungin palautejärjestelmän verkkolomakkeella https://www.kuusamo.fi/anna-palautetta
  • Palautetta voi antaa myös Kuusamon kaupungin chat-palvelun avustamana kotisivuilla aina neuvontapalvelun ollessa auki.
  • Ei-saavutettavia sisältöjä voi pyytää saavutettavassa muodossa sähköpostitse osoitteella kirjaamo@kuusamo.fi.

Vastaamme viimeistään kahden viikon kuluessa. Jos vastaus viipyy, ole ystävällinen ja ota yhteys asiakaspalveluun.

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö