Hyppää sisältöön
Joki virtaa vehreässä laaksossan lempeän auringon valossa.

Yleistietoa Kuusamosta

Kuusamo sijaitsee Koillismaalla, entisen Oulun läänin koillisosassa. Kaupunkikeskuksen etäisyys Oulusta on 217 kilometriä, Rovaniemeltä 195 kilometriä ja Kajaanista 245 kilometriä. Lentomatka Kuusamosta Helsinkiin kestää alle tunnin ja automatka Kuusamosta Ouluun kaksi ja puoli tuntia.

Luonto

Kuusamo on ylätasankoa, josta vedet virtaavat viiteen ilmansuuntaan. Korkeus merenpinnasta on yli 250 metriä. Luonto on poikkeuksellisen monipuolinen ja rikas. Vuoden keskilämpötila on 0 astetta celsiusta.

Kuusamo on Suomen runsaslumisimpia seutuja, lumipeitteen paksuus on 80 – 90 senttimetriä.

Kuusamon pinta-ala on 5 809 neliökilometriä, josta vesistöä 830 neliökilometriä. Metsää on noin 4 330 neliökilometriä ja peltoa noin 12 000 hehtaaria, josta puolet on käytössä. Asukastiheys on 3,3 asukasta neliökilometrillä.

Väestö

Kuusamon väkiluku vuonna 2023 oli 15 137 asukasta. Väkiluku on pysynyt viimeiset neljä vuotta tasaisena.

Numerotietoa

Kuusamon kaupungin Kuntakortissa on esitetty kunnan kehitystä kuvaavat keskeisimmät tilastotiedot yhdellä silmäyksellä samassa paketissa valmiiksi visualisoituna. Lataa tuorein Kuusamon Kuntakortti tästä.

Taloustiedot löydät verkkosivultamme ’Suunnitelmat, strategiat ja ohjeet’.

Tilastokeskuksen sivuilta löydät ajankohtaista tilastotietoa Kuusamosta.

Historia

Kuusamon kunta on perustettu vuonna 1868, mutta jo vuonna 1675 Kuusamo muodosti alueellisesti rajatun hallinnollisen yksikön, Kuusamon seurakunnan. Alueeltaan Kuusamon seurakunta oli nykyistä huomattavasti laajempi. Kuusamosta tuli kaupunki vuoden 2000 alusta.

Ennen ajateltiin eri tavalla kuin nykyisin ja ratkaisuja tehtiin sen ajan tietämyksen perusteella. Kotikunnan historiaan tutustuminen valaisee ehkä osaltaan hieman sitä, miten Kuusamosta tuli Kuusamo. Historia voi opetta myös kunnioittamaan ja suvaitsemaan erilaisuutta.