KESTO
1.3.2025-31.5.2027
TOIMINTA-ALUE
Hankkeen toimenpiteet toteutetaan pääasiallisesti Kuusamossa, mutta kohderyhmään kuuluvia voi tulla mukaan toimintaan Pohjois-Pohjanmaalta ja Posiolta. Lisäksi joitain pilotointeja voidaan toteuttaa Taivalkoskella.
KOHDERYHMÄ
Hankkeen kohderyhmänä on laajasti työikäinen väestö, mukaan lukien työssä olevat, työttömät ja työvoiman ulkopuolella olevat henkilöt, kuten opiskelijat, joiden osaamista tulee kehittää.
1. Työttömät työnhakijat, alanvaihtajat ja turvesektorilta työttömäksi jääneet, joiden osaamista kehitetään työllistymisen ja työhön kiinnittymisen edistämiseksi. 2. Maahanmuuttajat ja koulutuksessa aliedustetut ryhmät, joita pyritään saamaan mukaan koulutukseen erilaisella koulutustarjonnalla sekä ohjaus- ja tukitoimilla sekä tuetaan tarvittaessa tutkintojen ja tutkinnon osien suorittamiseen hakeutumista.
3. Alueella opiskelevat nuoret ja aikuiset, joille tarjotaan laajempia ja monipuolisempia mahdollisuuksia kehittää osaamistaan työelämän tarpeisiin sekä tuetaan tarvittaessa tutkintojen ja tutkinnon osien suorittamiseen hakeutumista.
4. Työssä olevat henkilöt, joiden työssä pysymistä tai työtehtävien laajentumista tuetaan osaamisen kehittämisellä. Tämä voi joidenkin kohdalla tarkoittaa työn muuttumista ympärivuotiseksi tai muutostilanteissa työssä pysymisen turvaamista.
5. Yrittäjyyttä suunnittelevat ja yrittäjyyden alkutaipaleella olevat. Koulutuspilottikohtaisesti voi kohderyhmäpainotukset hieman vaihdella. Kohderyhmä on haluttu pitää laajana, jotta voidaan pilotoida kokonaisuuksia, joihin voi osallistua eri kohderyhmää, koska tulevaisuus alueella edellyttää sitä. Samalla edistetään yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua koulutukseen.
sekä
6. Kuusamo kampus kumppanuuteen kuuluvien toimijoiden henkilöstö erityisesti koulutusorganisaatioiden sekä työllisyys- ja kansainvälisyyspalveluiden henkilöstö, mutta myös alueella toimivien yritysten henkilöstö ja yrittäjät, elinkeinojen sekä palveluiden kehittäjät.
TAVOITTEET
Hankkeen tavoitteena on kehittää joustavia ja työelämälähtöisiä koulutusratkaisuja, jotka vastaavat muuttuvan toimintaympäristön ja työmarkkinoiden tarpeisiin. Tavoitteena on parantaa koulutuksen laatua, tarjontaa ja houkuttelevuutta paikallisten ja alueellisten tarpeiden mukaisesti, jotta työelämään saadaan uutta osaamista, nostetaan osaamistasoa ja tuetaan yritysten tarpeista lähtevää jatkuvaa oppimista. Keskeisenä painopisteenä on kohderyhmiin kuuluvien osaamisen kehittäminen sekä alueen elinvoiman ja osaavan työvoiman saatavuuden edistäminen.
• Osatavoite 1 Kehitetään koulutusorganisaatioiden, työelämän ja verkoston toimijoiden osaamista, kyvykkyyttä ja yhteistyötä
• Osatavoite 2 Kehitetään paikallisiin tarpeisiin vastaavia koulutusratkaisuja
• Osatavoite 3 Kehitetään ja lisätään ammatillista osaamista työelämän tarpeisiin
TOIMENPITEET
TP 1 Verkostontoimijoiden osaamisen kehittäminen kohti uudenlaisia toimintamalleja
Luodaan yhtenäinen tulevaisuusnäkymä ja visio sekä kehitetään uusia toimintatapoja ja -malleja. Sitoutetaan henkilöstö ja verkoston toimijat yhteiskehittämiseen osallistamalla heitä aktiivisesti. Näin voidaan luoda ja toteuttaa uusia, innovatiivisia toimintamalleja, jotka vastaavat tulevaisuuden haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Aktiivisella osallistamisella edistetään henkilöstön työhyvinvointia ja tuottavuutta.
TP 2 Työelämälähtöiset uudet koulutusratkaisut
Suunnitellaan ja laaditaan koulutuspilottien sisällöt, opetus- ja oppimateriaalit sekä pedagogiset menetelmät ja oppimisympäristöt palvelumuotoilun keinoin ennakoivaa lähestymistapaa hyödyntäen. Varmistetaan, että koulutuspilotit vastaavat alueen osaamis- ja rekrytointitarpeisiin sekä osallistujien osaamisen kehittämisen tarpeisiin. Ravintola- ja matkailualan rekrytointihaasteet korostavat uudenlaisten koulutusratkaisujen tarvetta, ja liiketoiminta- ja yrittäjyysosaamisen kehittäminen tukee alueen elinvoimaa. Pilotoitavia aloja ovat ravintola- ja matkailuala sekä liiketoiminta ja yrittäjyys.
TP 3 Arviointi, mallinnus ja jalkauttaminen
Hankkeen arviointia toteutetaan määrällisesti ja laadullisesti. Arvioinnin kohteena on sekä koulutuspilotit että uudenlaiset toimintatavat.
Hankkeessa kehitetyt koulutussuunnittelun ja ennakoinnin toimintatavat sekä koulutuspilotit kootaan ja mallinnetaan niin, että parhaat käytännöt saadaan juurrutettua organisaatioiden arkeen myös pilottialojen ulkopuolelle. Mallintamisen yhteydessä suunnitellaan, miten syntyneitä hyviä käytäntöjä jatketaan osana toteuttajaorganisaatioiden työyhteisöjen arkea ja miten niitä levitetään muille toimijoille.
TOTEUTTAJAT
Hankkeen päätoteuttajana toimii Kuusamon kaupunki ja osahankkeen toteuttajina Lapin yliopisto, Kajaanin kaupunki/ Kainuun ammattiopisto ja KSAK Oy
RAHOITUS
Ryhmähankkeen kokonaisbudjetti on 565 489 €. EU-rahoitus 80 %, enintään 452 489 €.
Hankesivua päivitetään hankkeen edetessä.