Hyppää sisältöön

Piikstammi, Multikoski ja Syväjoki

Etelä-Kuusamon hienot pienemmät joet.

Piikstammi

Piiksitammi on lyhyt, mutta kalaisa portti Muojärven ja Joukamojärven välissä, jossa kaloilla on helposti uitava reitti molempiin suuntiin. Piiksitammen kanavaa on aikoinaan käytetty Kuusamojärven vedenpinnan laskemiseen, joten Piiksitammen kohdalla virta laskee 75 metrin matkalla yli metrin. Piiksitammen kalastusalue on hieman alle puolen kilometrin mittainen, yläpuolinen osa virtaa hitaan rauhallisesti, kiihtyy sitten huomaamatta ja alavirtaan on sadan metrin mittainen kivikkoinen koski.

Multikoski on kalapaikkana selkeä, pituudeltaan n. 150 metriä, ja lähes koko matkalta nopeavirtainen. Alapuolella joki leviää lähes sadan metrin levyiseksi. Parhaat siika- ja harjuspaikat ovat kosken yläosassa sekä sen alapuolella. Taimen voi tarttua myös kovemmassa virrassa. Autotie kulkee Multiperän pohjoispuolelta Matkalahden kaakkoispuolelle, kävelyä autolta jokivarteen on noin 400 metriä.

Syväjoki virtaa hitaan rauhallisesti Joukamojärvestä Tiirakkajärveen. Pituutta joella on 3,5 km eikä tällä osalla ole koskia. Nimensä mukaan virta on syvä, rannat ovat monin paikoin äkkijyrkät ja osittain virta kaivertunut rantatörmän alle.

Kalastusaika 1.6-10.9.

Joukamo
(avautuu uuteen ikkunaan)