Hyppää sisältöön

Kirjasto, koulut ja varhaiskasvatus

Kirjasto tekee yhteistyötä koulujen ja varhaiskasvatuksen kanssa lasten lukuharrastuksen tukemisessa ja tiedonhankintataitojen opetuksessa.

Kirjasto tarjoaa kirjavinkkausta, kirjastonkäytön opetusta, aineistotietokannan käytön opetusta, kirjaston esittelyä ja satutuokioita. Alakoululaiset voivat myös suorittaa uuden Lukusafari-lukudiplomin. Lisäksi kokoamme tilauksesta kirjakasseja toivotusta teemasta.

Kirjastoauto Kirjakka vierailee useimmilla Kuusamon kouluilla ja päiväkodeilla noin joka toinen viikko (pois lukien koulujen loma-ajat). Kirjastoautosta voi lainata aineistoa ja sinne voi pyytää aineistoa pääkirjastosta.

 • Kirjavinkkaus on sekä uusien että vanhempien kirjojen esittelyä. Tarkoituksena on innostaa lapsia ja nuoria lukemaan. Kirjoja ei arvostella vaan niistä kerrotaan lyhyesti ja ehkä luetaan pieni pätkä.

  Kirjavinkkauksen voi yhdistää kirjastokäyntiin, kirjastonhoitajan voi pyytää käymään koululle tai hän voi vinkata kokonaan etänä. Yhdelle luokalle/ryhmälle vinkkaamiseen koululla menee aikaa enintään yksi oppitunti.

  Kouluilla käytäessä kirjoja voidaan antaa lainaan joko opettajalle tai oppilaille vinkkauksen jälkeen, jos se sopii opettajille.

  Yhteydenotot kirjavinkkauksiin liittyen Anna Kivelle, yhteystiedot alla.

 • Luokkien kirjastokäynnit järjestetään toiveiden mukaan.

  Käynti voi sisältää esimerkiksi kirjavinkkausta, kirjastonkäytön opetusta, aineistotietokannan käytön opetusta, kirjaston esittelyä ja satutuokioita.   Kirjastokäynnistä on hyvä sopia vähintään viikkoa ennen toivottua aikaa.

  Opettajat voivat tulla käymään kirjastossa oppilaiden kanssa myös itsenäisesti, tarvittaessa myös ennen kirjaston aukeamista.

  Yhteydenotot kirjastokäynteihin liittyen Anna Kivelle, yhteystiedot alla.

 • Lukuleikkikasseihin on koottu moniaistillista sisältöä lasta kiinnostavista ja lapsen elämään kuuluvista teemoista. Teemoja ovat esimerkiksi dinosaurukset, pukeutuminen ja tunnetaidot. Kassit sisältävät kunkin kassin aiheeseen liittyviä kirjoja sekä muuta aineistoa kuten pelejä tai leluja.

  Kassit on tarkoitettu lähinnä alle kouluikäisten ja alkuopetusikäisten käyttöön aikuisten seurassa. Kassit ovat vapaasti lainattavissa, mutta niitä ei voi varata. Kassi lainataan kokonaisuutena, siitä ei voi lainata vain osaa.

  Kuusamon kirjaston moniaistikassit on koottu yhteistyössä Kuusamolaisten lasten lukuinto vahvaksi -hankkeen  (2020-2022) kanssa.

  Tutustu lukuleikkikasseihin OUTI-verkkokirjastossa.

  Yhteydenotot lukuleikkikasseihin liittyen Anna Kivelle, yhteystiedot alla.

 • Kuusamon kirjastossa on useita kirjoja, joita voidaan lainata opettajille useampi kappale samaa kirjaa.

  Luokkasarjat OUTI-verkkokirjastossa:

  Alakoulu, luokat 1-3

  Alakoulu, luokat 4-6

  Yläkoulu, luokat 7-9

  Luokkasarjojen varaukset Anna Kiveltä, yhteystiedot alla. Luokkasarjan voi joko hakea lainaan pääkirjastosta tai pyytää tuomaan kirjastoautolla suoraan koululle.

 • Kokoamme kouluille ja päiväkodeille kirjakasseja toivotusta teemasta/teemoista.  Pyydämme jättämään tilauksen vähintään viikkoa ennen toivottua noutopäivää. Teemakassit lainataan opettajan tai päiväkotiryhmän kirjastokortilla. Kirjakassit voidaan toimittaa myös kirjastoauton mukana.

  Teemakassien tilaukset Anna Kiveltä, yhteystiedot alla.

Alakoululaisten Lukusafari-lukudiplomi

Kuusamon kirjaston uusi Lukusafari-lukudiplomi on ollut käytössä syksystä 2021. Kuusamon kirjasto suosittelee lukudiplomin suorittamista jokaiselle  alakoululaiselle!

Lisätietoa saat kirjastonhoitaja Anna Kiveltä, yhteystiedot yllä.

Polkuja kirjan ja tiedon äärelle
Klikkaa kuvasta ja siirry Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastojen yhteiseen kasvatuksen, opetuksen ja kirjaston yhteistyön Polkuja kirjan ja tiedon äärelle -esitteeseen.