Hyppää sisältöön

Ruokamyrkytysepäily

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruuan tai talousveden nauttimisen välityksellä saatua tarttuvaa tautia tai myrkytystä. Ruokamyrkytyksen aiheuttajat ovat useimmiten bakteereita tai viruksia tai niiden tuottamia toksiineja eli myrkyllisiä aineita. Myös loiset, eläimet sienet, myrkylliset kasvit ja kemialliset aineet voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

Ruokamyrkytyksen oireet alkavat yleensä nopeasti, 1-12 tunnin kuluessa ruoan nauttimisesta. Ruokamyrkytyksen oireita voivat olla esimerkiksi ripuli, pahoinvointi,oksentelu,vatsakivut ja kuume.

Toimintaohjeet ruokamyrkytysepäilyssä

Mikäli asiakkaana epäilet, että olet saanut ruokamyrkytyksen syömästäsi ruoasta ja juomasta, ota viipymättä yhteyttä elintarvikevalvontaviranomaiseen. Selvitä, mitä olet syönyt edellisen vuorokauden aikana ja onko muilla vastaavia oireita kuin sinulla. Ilmoitus tehdään sen kunnan viranomaiselle, jonka alueella elintarvikehuoneisto, eli esimerkiksi kauppa, ravintola tai kahvila sijaitsee.

Mikäli elintarvikealan toimijana saat asiakkaalta ilmoituksen tai muuten epäilet tuotettasi ruokamyrkytyksen aiheuttajaksi, tulee sinun viipymättä olla yhteydessä elintarvikevalvontaviranomaiseen. Toimijan on säilytettävä ruokamyrkytyksen aiheuttajaksi epäilty elintarvike tai näyte siitä niin, että se voidaan tutkia laboratoriossa ruokamyrkytyksen syyn selvittämiseksi (elintarvikelaki 17 §). Ruokamyrkytysepäilyissä näytteenoton kustannukset maksaa kunta.

Pohjois-Kuusamo, Ruka ja Posio

Kuusamo ja Taivalkoski

Elintarviketuotantolaitosten valvonta