Elintarvikehuoneistolla tarkoitetaan mitä tahansa rakennusta tai huoneistoa tai niiden osaa taikka muuta ulko- tai sisätilaa, jossa myytäväksi tai muuten luovutettavaksi tarkoitettuja elintarvikkeita valmistetaan, säilytetään, kuljetetaan, pidetään kaupan, tarjoillaan tai muutoin käsitellään, ei kuitenkaan alkutuotantopaikkaa (elintarvikelaki 297/2021).
Elintarvikehuoneiston rekisteröinti
Elintarvikehuoneisto tulee rekisteröidä elintarvikevalvontaan tekemällä elintarvikehuoneistosta joko ilmoitus tai hakemalla sille laitoshyväksyntä. Elintarvikehuoneiston on haettava laitoshyväksyntää, mikäli siellä on tarkoitus käsitellä eläimistä saatavia elintarvikkeita (liha,kala, maito ja munat) ennen vähittäismyyntiin toimittamista.
Ruokavirasto on laatinut taulukon, jossa on esitetty esimerkkejä, millloin elintarvikealan toiminnasta tulee tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus ja milloin vaaditaan laitoshyväksyntä. Tutustu taulukoon täällä (linkki vie ulos sivustolta).
Myös elintarvikelain mukaisen toiminnan olennaisesta muutoksesta, toimijan vaihtumisesta, toiminnan keskeyttämisestä tai lopettamisesta tulee ilmoittaa valvontaviranomaiselle.
Muista olla yhteydessä rakennusvalvontaviranomaiseen ja palotarkastajaan, mikäli perustat uutta toimitilaa tai huoneiston tiloja muutetaan oleellisesti.
Miten rekisteröinti tehdään?
Elintarvikelain mukaisen toiminnan aloittamisesta, olennaisesta muuttumisesta tai lopettamisesta voi ilmoittaa ympäristöterveydenhuollon sähköisessä ilppa-palvelussa tai Kuusamon kaupungin nettisivuilta löytyvillä lomakkeilla.