Hyppää sisältöön

Latuverkoston kunnossapito

Hiihtäjä

Fluent Outdoors -palvelu kertoo Kuusamon ja Rukan alueen latujen ajantasaiset kunto- ja huoltotiedot (milloin latu on viimeksi huollettu tai ladun kunto todettu).

Hiihtäjien toivotaan huomioivan vallitsevat sääolosuhteet koska lumitilanne, lumisade, myrskyt ja äkilliset tai suuret lämpötilavaihtelut vaikuttavat latujen kunnossapitoon. Uusi luonnon lumi on rakenteeltaan erilaista kuin vanha, muokkauksen myötä muuttunut lumi.

 • Alkutalven haastavien lumiolosuhteiden vuoksi joillain latuosuuksilla saattaa esiintyä soraa ladun pinnassa.
 • Lumen syvyys Kuusamon alueella on tammikuun alun mittausten mukaan keskimäärin alle 40 cm, mikä on vähän verrattaessa esimerkiksi Lapin alueella (Kittilä, Ylläs) vaihtelevaan 60–70 cm lukemaan.
 • Latujen kunnossapitoa hoitaa Virkkulan Latu- ja Reittihuolto Oy.
 • Rukan alueen latujen minimikunnostustiheys 15.2.–30.4. välisenä aikana on 1 krt/vrk. Edellä mainitun aikavälin lisäksi valaistut ladut kunnostettiin 20.12.–6.1. välisenä aikana 1 krt/vrk.
  • Muina aikoina, sateettomana ja tuulettomana jaksona minimikunnostustiheys on vähintään kolmen päivän välein.
  • Poikkeuksellisen hankalien sääolosuhteiden takia (kova pakkanen, lumimyrsky) edellä mainitusta minimikunnostustiheydestä voidaan poiketa.
 • Kuusamon keskustan latujen minimikunnostustiheys on vähintään kolmen päivän välein.
 • Periaatteena latujen kunnostuksessa on se, että ladut soveltuvat aina mahdollisimman hyvin hiihtäjien käyttöön.
 • Huomioithan, että online-latukartassa ladut, jotka on merkitty ”pohjustettu”, eivät ole vielä virallisesti auki eivätkä kaikilta osin täysin huollettu esimerkiksi järviosuuksien suhteen ja niistä puuttuu vielä perinteisen latu ainakin osittain.
 • Kävely laduilla ei ole sallittua lukuun ottamatta Vuosselin ulkoilureittiä.

Tutustu tästä: Vuosselin ulkoilureitin tilanne, käyttömuodot ja ylläpito uudistetun Vuosselin ulkoilureitin käyttöohjeisiin – kyseessä on yhteiskäyttöreitti hiihtäjille, talvipyöräilijöille ja kävelijöille. Huomioi, että ulkoilureitti ei ole sallittu koirille!

Latuinfoa

Kuusamossa on kaupungin ylläpitämiä hiihtolatuja noin 240 km. Kaupungin taajaman alueella latuja on noin 38 km, Rukan alueelta löytyy hiihdettävää noin 125 km edestä ja kevättalvella avataan lisäksi erilaisia yhdyslatuja noin 77 km verran. Kaupunki myös tukee erilaisten yksityisten toimijoiden, yhteisöjen ja yritysten toteuttamien latujen ylläpitoa. Retki- ja kylälatuja avataan vuosittain noin 200 km edestä. Kaikki Rukan ja Kuusamon hiihtoladut ovat maksuttomia; suurin osa laduista soveltuu sekä perinteisen tyylin että luisteluhiihtoon.

Siirry Fluent Outdoors -palveluun