Hyppää sisältöön

”Kuusamo on edelläkävijä” – tule raatille jätteiden lajittelusta

Kuvassa aikuinen ja lapsi tuovat keräsysastioihin lajittelemiaan jätteitä.

Kuusamon kaupunki kutsuu kiinnostuneita raatille jätteiden lajittelusta torstaina 27. toukokuuta. Raatit ovat etätapaamisia, joissa keskustellaan kaupungin ajankohtaisista asioista.

Jätteiden lajittelun hyvin tunteva Mikko Ahokas konsulttiyhtiö Maconista kertoo raatin aluksi, mitä tarkoittavat käytännössä Euroopan unionin kierrätyslainsäädännön velvoitteet jätteiden lajittelulle Kuusamossa. Kuusamon kierrätysaste kasvaa merkittävästi kaupungin uusien jätehuoltomääräyksien myötä.

– Kuusamolle on kyse merkittävästä loikasta. Kuusamo on tehnyt uudet jätehuoltomääräykset etunenässä ja kaupunki on hyvin ajan hengessä mukana. Kuusamo Koillismaalta on Suomen mittakaavassa edelläkävijä, kertoo Ahokas.

Kuusamo on tehnyt uudet jätehuoltomääräykset etunenässä ja kaupunki on hyvin ajan hengessä mukana.

Jätteenkäsittelymaksut voivat laskea merkittävästi lajittelusta riippuen.

– Jos on aktiivinen ja vain polttokelpoisen jätteen astia jää pihaan, niin silloin pääsee todella halvalla, kertoo jätehuollosta vastaava yhdyskuntatekniikan insinööri Jukka Väisänen Kuusamon kaupungilta.

Mikäli tontilta kerätään vuonna 2023 polttokelpoinen jäte ja biojäte, on tällä vaikutuksia kuljetuskustannuksiin. Jos lisäksi biojäte kompostoidaan itse, niin maksut laskevat nykyisestä. Biojätteen tyhjennysväli ei voi olla kovin pitkä.

– Hyvin erilliskerätty muovi säilyy sen sijaan erittäin pitkään ja tyhjennysväli voi olla pidempikin, eikä hajuhaittoja tule, kertoo Ahokas.

Jos on aktiivinen ja vain polttokelpoisen jätteen astia jää pihaan, niin silloin pääsee todella halvalla.

Raatille pääset Kuusamon tapahtumakalenterin sivulla julkaistavaa linkkiä klikkaamalla. Tapahtuma avautuu noin puoli tuntia ennen tapahtuman alkua. Ennen aloitusta voit käydä kokeilemassa etäyhteyttä testaustuokion aikana. Tapahtuma järjestetään tietokoneilla ja mobiililaitteilla toimivalla Teams-sovelluksella. Raatit järjestetään torstaina 27. toukokuuta kello 16.00-17.00.

Mukaan ovat lämpimästi tervetulleita kaikki ja kaikkialta. Etätapaaminen mahdollistaa rajat ylittävän paikallistilaisuuden!