Hyppää sisältöön

Kierrätys Kuusamossa: kysymyksiä ja vastauksia

Marraskuun lopussa Puhetta ajassa -tapahtumassa Kuusamon kirjastossa saatiin arvokasta tietoa alueen kierrätyskäytännöistä ja -ohjeistuksista. Jätehuollon ja kiertotalouden palveluasiantuntija Marjukka Ronkainen vastasi etukäteen jätettyihin kysymyksiin. Kiitos kaikille osallistujille ja kysymyksiä lähettäneille – opitaan yhdessä kierrätyksestä!

Tutustu alta kysymyksiin ja Marjukan vastauksiin.

K: Mitä jos komposti ei ole käytössä koko vuotta?
V: Jätehuoltoyrittäjän kanssa voi tehdä sopimuksen esimerkiksi talvikuukausille ja kesällä kompostoida omatoimisesti.

K: Kuinka monta kertaa muovin voi uusiokäyttää? Esim. virvoitusjuomapuollon.
V: Muovia voi kierrättää jopa kymmenen kertaa.

K: Voiko biojätteen pakata muovipussiin?
V: Kuusamon alueelta kerätään pakattua biojätettä joka käsitellään biokaasulaitoksessa. Biokaasulaitoksen prosessissa pystytään helpommin erottelemaan ns. tavallisesta muovista valmistettu pakkaus kuin biohajoavasta muovista. Biojätteen pakkaamiseen voi käyttää paperista käärettä (sanomalehti, paperipussi, kirjekuori) tai muovipussia (hedelmä- tai vihannesosaston pussia, leipäpussia, roskapussia, kauppakassia).

K: Miten poistotekstiilien kierrätys toimii?
V: Kuusamossa kerätään poistotekstiilejä jäteasemalla, voit viedä sinne kotitalouksista kauppakassin kokoiseen pussiin pakattua poistotekstiiliä maksutta. Huomioithan lajitteluohjeen, se on poistotekstiileille melkoisen yksityiskohtainen. Lajitteluohjeen löydät täältä.

K: Minkä kokoluokan jätteet voi laittaa sekajäteastiaan?
V: Semmoiset, jotka astiaan vaivattomasti mahtuu. Kuusamosta kerätty sekajäte, eli polttokelpoinen jäte hyödynnetään ympäristöluvitetussa voimalaitoksessa energiantuotantoon. Liian suuret kappaleet aiheuttavat tukoksia jätteen syötössä polttokattilaan ja niiden poistaminen on hankalaa. Katso maksimimitat alta. Isompia jätteitä (muovipulkka, muovijakkara, suksisauvat, muoviharava, hakettimen kuomu, salaojaputken pala, romahtaneen kasvihuoneen metallikaaret, piikkilankakerä, rikkinäinen ja heinittynyt muovipressu) tai suuria jäte-eriä otetaan vastaan Kuusamon Jäteasemalla, lisätietoja täältä.

  • Laatikot ja muut kuutiomaiset esineet, maksimimitat ovat 0,8 m x 0,8 m x 0,8 m.
  • Mikäli kyse on pitkän muotoisesta kappaleesta, maksimimitat ovat 0,8 m x 1,0 m x 0,4 m.

K: Mitä tehdä ongelmabiojätteelle kuten kitketyt vieraslajit, juolavehnä, nokkosenjuurakot, vuohenputki, voikukan juuret, peltokortteet, hevonhierakka tai muu mitä ei kannattaisi laittaa omaan kompostiin leviämisuhkan takia?
V: Vain haitallisten vieraslajien lisääntymiskelpoisia osia ei ohjeisteta laittamaan omaan kotikompostiin eikä autolla kerättävien biojätteiden keräysastiaan. Estettä lisääntymiskelvottomien osien kompostoinnille ei ole edes haitallisten vieraslajien osalta. Toki jotkut tietyillä paikoilla ei-toivotut kasvilajit lisääntyvät hanakasti esimerkiksi siemenistä, jotka eivät tuhoudu välttämättä kotikompostin lämpötiloissa. Tällöin voi kokeilla mädätystä umpinaisessa säkissä tai lajitella hankalat kasvinosat sekajätteen, eli polttokelpoisen jätteen astiaan.  Juurakoita voi näivettää auringon paahteessa ja kompostoida sen jälkeen. Pohdi kuitenkin onko laji (pois lukien haitalliset vieraslajit) hyödyllinen luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta.

K: Miten erottaa PVC-muovin ja onko muuta pakkausmuovia mitä ei voi laittaa muovinkeräykseen?
V: Muovipakkausjätteiden keräyspisteille ja astioihin voi nykyisin lajitella myös PVC-laadusta valmistettuja muovipakkauksia. Meidän ei tarvitse kuluttajina tunnistaa muovin laatua, riittää kun tunnistamme onko kyse pakkausjätteestä ja mitä materiaalia (muovi, kartonki- pahvi- ja paperi, metalli, lasi) siinä on painosta eniten.

K: Mihin lajitellaan…

Voipaketin paperi?
V: Kannattaa tarkistaa pakkauksesta itsestään tai esimerkiksi valmistajan internet-sivuilta. Useimmiten voipaketin paperit ohjeistetaan lajittelemaan kartonkipakkauksiin.

Kahvipussi?
V: Kannattaa tarkistaa pakkauksesta itsestään tai esimerkiksi valmistajan internet-sivuilta. Useimmiten kahvipaketit on valmistettu monesta eri materiaalista, esimerkiksi ohut metallinen kerros voi olla puristettu erilaisten muovikerrosten väliin. Useimmiten perinteiset kahvipaketit lajitellaan muovipakkauksiin, kun niissä on muovia materiaalina painosta eniten.

Muovia- ja metallia sisältävät jätteet, esim. lääkkeiden läpipainopakkaukset, pyykkipojat, metallikorkit joista ei saa muovisisusta irti, muovilla päällystetyt metallitavarat?
V: Mieti ensin onko jäte ollut pakkaus tai osa pakkausta, seuraavaksi mieti onko siinä suurin osa painosta mitä materiaalia. Tämän perusteella ohjeet ovat:

  • lääkkeiden läpipainopakkauksissa useimmiten suurin osa painosta on muovia – muovipakkausjätteiden astiaan.
  • Pyykkipohjat ovat muovista käyttötavaraa, eivät osa pakkausta, joten ne lajitellaan polttokelpoisen jätteen eli sekajätteen astiaan.
  • Metallikorkit joissa sisäosa muovia, on suurimmaksi osaksi metallia – metallijätteiden astiaan.
  • Muovilla päällystetyt metallitavarat voit lajitella metalliin, jos suurin osa on metallia.

Metalli on siitä helppo näistä neljästä materiaalin perusteella tehtävästä lajittelusta koska sen kohdalla ei tarvitse pohtia onko kyse pakkauksesta vai ei, metallipakkausten kanssa kun Suomessa kerätään samoihin astioihin myös pienmetallia eli käyttötavarajätettä kuten ruokailuvälineitä, ruuveja, paistinpannuja ja kattiloita.

Styrox-pakkaukset, kaikenkokoiset?
V: Mikäli Styrox-pakkaus on ollut osa kuluttajatuotepakkausta, sen voi lajitella muovipakkausten jäteastiaan, silloin kun se luukusta helposti sinne mahtuu. Isommat jätteet voi toimittaa Kuusamon jäteasemalle, maksua vastaan.

Lisätietoa kaupungin jäteneuvonnasta