Hyppää sisältöön

Kuusamo kiinnostaa mökkeilijöitä talvella ja kesällä

Isä ja lapset mökin edustalla
Kuva: Ruka-Kuusamo Matkailu ry / Harri Tarvainen

Kuntalehti avaa 9.1.2024 julkaistussa artikkelissaan Kuusamon vetovoimaa vapaa-ajan asumiseen.

Kuusamo kiinnostaa suomalaisia mökkeilypaikkakuntana ympäri vuoden. Kuusamo keikkuu tuoreimman 2023 loka-joulukuun listauksen kärjessä, mutta se piti ykköspaikkaa myös Etuovi.com -sivuston saman vuoden touko-kesäkuun listauksessa.

TOP 10 haetuimmat mökkipaikkakunnat

1. Kuusamo
2. Kittilä
3. Kolari
4. Inari
5. Kuopio
6. Pudasjärvi
7. Oulu
8. Savonlinna
9. Mikkeli
10. Lohja

Lähde: Etuovi.comissa tehdyt loma-asuntojen haut loka-joulukuussa 2023.

Talviajankohta saa ihmiset etsimään mökkejä lumen ja talviurheilumahdollisuuksien lähettyviltä. Jokaisesta listauksen pohjoisen ja Lapin kunnasta löytyy laskettelukeskus, mikä osaltaan selittää kyseisten paikkakuntien suosiota.

Matkailu on pikkukaupungin valtti

Noin 15 000 asukkaan Kuusamon voidaan sanoa elävän ympärivuotisesta matkailusta. Kaupungin kehitysjohtaja Jari Karsikko sanoo suoraan, että matkailulla ja vapaa-ajanasukkailla on kunnalle erittäin suuri merkitys.

Siitä on selkeää taloudellista hyötyä matkailutuloina ja verotuloina. Kaupungin kiinteistöverotuloista kolmannes tulee matkailukiinteistöistä.

Menestyminen mökkeilypaikkakuntien listauksissa vahvistaa kunnan imagoa ja parantaa kiinteistöjen myyntiarvoa.

Kuusamossa matkailualan tulos tehdään talvikuukausina. 2000-luvun alussa tehtiin strateginen päätös ympärivuotisen matkailun kehittämiseksi, mikä tarkoittaa, että palveluita pidetään auki vaikkei asiakasmäärät olisikaan talvisesongin veroisia.

Ympärivuotisuudessa on onnistuttu monella tapaa, Karsikko sanoo ja luettelee liudan kesäharrastusmahdollisuuksia ja paikkansa vakiinnuttaneita tapahtumia.

Koronavuodet toivat erityisen kysyntäpiikin vapaa-ajanasunnoille vuonna 2021. Myyntimäärät ovat siitä luonnollisesti tasoittuneet, mutta Karsikon mukaan rekisteröityjen yöpymisvuorokausien määrässä ollaan vuonna 2023 huippuvuosien lukemissa.

Ennen Venäjän aloittamaa sotaa venäläisturistit olivat Kuusamossa merkittävä asiakaskunta. Nyt heidän puuttumisensa on saatu korvattua keskieurooppalaisilla matkailijoilla.

Isoimpana kehityskohteena on nyt Karsikon mukaan saada lisättyä matkailijoiden viipymää alueella.

Kuusamo pitää vapaa-ajanasukkaista hyvää huolta. Kaupungin vastuulla olevat palvelut halutaan pitää korkealla tasolla.

Kehitysjohtaja mainitsee muun muassa yksityisteiden peruskorjausten avustukset, reittien ylläpidon ja maaseutuohjelman, jonka avulla tuetaan kylien elinvoimaa haja-asutusalueilla, myös matkailukeskuksen ytimen ympärillä.

Lue Kuntalehden 9.1.2024 artikkeli kokonaisuudessaan tästä linkistä.