Hyppää sisältöön

Elintarvikevalvontaan perusmaksu vuoden 2022 alusta

Elintarvikevalvonnan perusmaksu peritään valvontakohdekohtaisesti kunnan valvomilta kohteilta.

Valvonnan perusmaksu on 150 € vuosittain. Se peritään ensimmäisen kerran vuoden 2022 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana sen mukaan, mikä on valvontakohteen tilanne vuoden alussa. Jatkossa valvonnan perusmaksu peritään samalla tavoin vuosittain.

Perusmaksu koskee kaikkia toimipaikkoja, joilla on hyväksyntä tai joilta edellytetään ilmoitusta rekisteröintiä varten. Käytännössä valvonnan perusmaksu koskee lähes kaikkia kunnan valvomia

  • elintarvikehuoneistoja
  • elintarviketoimintoja
  • elintarvikekontaktimateriaalitoimijoita.

Valvonnan perusmaksusta on säädetty elintarvikelaissa 297/2021, joka tuli voimaan 21.4.2021. Valvonnan perusmaksu on veroluonteinen maksu. Se ei määräydy valvontatarpeen mukaisesti. Maksua ei peritä kesken vuotta eikä ositetusti vaan aina 150 € suuruisena.

Valvonnan perusmaksu ei koske alkutuotantoa ja alkutuotannon yhteydessä tapahtuvaa elintarviketoimintaa. Valvonnan perusmaksusta on lisäksi vapautettu

  • yleishyödyllinen toiminta
  • kyläkaupat
  • poron lihan ja kuivalihan myynti sekä riistan lihan myynti ilmoitetuista lahtivajoista

Kun saman yrittäjän hallinnassa ja vastuulla on samassa toimipaikassa (käytännössä osoitteessa) useampi elintarvikehuoneisto (tai elintarviketoiminta ja elintarvikekontaktimateriaalitoiminta), maksetaan valvonnan perusmaksu vain yhden kerran.

Vaikka elintarvikehuoneisto tai toiminta olisi vapautettu valvonnan perusmaksusta, on kohde valvonnan piirissä ja muusta valvonnasta peritään maksut elintarvikelain 73 §:n mukaisesti.

Alla oleva linkki Ruokaviraston sivuille avautuu uuteen välilehteen.

Lue lisää perusmaksusta Ruokaviraston sivuilta.

Lisätietoja