Olet täällä

Kuusamon taajama-alueen muistomerkit

Koe ja näe

Muistomerkki
Kuusamon taajama-alueella sijaitsee 16 muistomerkkiä.

Evakkomuistomerkki

Muistomerkki sijaitsee Kirkkotien varressa lähellä seurakuntataloa. Sen on suunnitellut arkkitehti Seppo Koutaniemi. Se paljastettiin syyskuussa 1994 tasan 50 vuotta viimeiseen evakkoon lähdöstä. Veistokseen on käytetty multaa, punaista ja vihreää graniittia sekä monzoniittiä.

III Armeijakunnan muistomerkki

Muistomerkki sijaitsee matkailukeskus Karhuntassun piha-alueella. Sementtirunkoon on sijoitettu kolme pronssilaattaa sekä makuuasennossa oleva Salpa-linjan kivi. Arkkitehti Seppo Koutaniemen suunnittelema talvisodan ja jatkosodan taistelijoiden muistomerkki paljastettiin III Armeijakunnan veteraanijuhlan yhteydessä vuonna 1989.

Kainuun rajavartioston (KR) rajajoukkojen muistomerkki
 

Kainuun rajavartioston rajajoukkojen muistokivi sijaitsee Kuusamon rajavartioalueen johtopaikalla.

Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi
 
Kuusamon Pyhän Ristin kirkon pihamaalla sijaitsee Karjalaan jääneiden vainajien muistolle pystytetty hautakivi. Muistomerkin on pystyttänyt Kuusamon Karjalaiset ry.

Kuusamon ensimmäisen kirkon muistomerkki

Muistomerkki sijaitsee Torangintaipaleella Torankijärven ja Kuusamojärven välisellä kannaksella. Kuusamon ensimmäisen kirkon raunioille pystytettyyn luonnonkiveen on kiinnitetty risti ja metallilaatta.

Kuusamoon haudattujen kirkkoherrojen muistomerkki

Kuusamoon haudattujen kirkkoherrojen muistomerkissä on laatta, johon on kaiverrettu kirkkoherrojen nimet ja palveluvuodet. Muistomerkki sijaitsee Pyhän Ristin kirkon pihamalla.

Kuusamoon haudattujen lukkarien muistomerkki
 

Vanhan kirkon ja kellotapulin muistomerkin molemmin puolin on kaksi muistomerkkiä: Kuusamoon haudattujen lukkarien muistomerkki ja Kuusamoon haudattujen kirkkoherrojen muistomerkki. Muistomerkki sijaitsee Pyhän Ristin kirkon pihamaalla.

Sankarivainajien muistopatsas 

Muistomerkki sijaitsee Pyhän Ristin kirkon vieressä sankarihautausmaalla. Harmaasta graniitista veistetyn näköispatsaan on suunnitellut kuvanveistäjä, kuvaamataidonopettaja Mauno Juvonen, ja se on paljastettu vuonna 1957.

Vanhan kirkon ja kellotapulin muistomerkki

Muistomerkki sijaitsee saksalaisten syyskuussa 1944 polttaman vanhan, vuonna 1759 rakennetun kellotapulin paikalla. Sen on suunnitellut ja rakentanut seurakunnan taloudenhoitaja Veikko Salokannel vuonna 1962.

Vapaussodan sankarimuistomerkki

Muistomerkki sijaitsee hautausmaalla viime sotien sankarihautojen vieressä. Se on pystytetty luultavasti 1920-luvulla Kuusamon suojeluskunnan toimesta.

Venäläisten joukkohaudan muistomerkki

Muistomerkki sijaitsee Nilonkankaalla Kuusamon rajavartioston tontilla. Alueelle on muistomerkissä olevan tekstin mukaan haudattu 747 venäläistä vainajaa.

Kuusamon kosket

Muistomerkki sijaitsee kaupungintalon ala-aulassa. Professori Terho Sakin suunnittelema, moderniin tyylisuuntaan kuuluva graniittiveistos on paljastettu vuonna 1982.

Marina Takalon muistomerkki

Muistomerkki sijaitsee Kitkantien varrella Kuusamon kansanopiston edustalla. Patsaan on suunnitellut Taiteilija Nina Sailo, ja se on paljastettu kesällä 1990. Runonlaulaja Marina Takalon kasvojen sivukuvaa esittävä ympyränmuotoinen reliefi on kiinnitetty graniittijalustaan.

Risteysveistos – Vienan kauppatien muistomerkki
 

Muistomerkki sijaitsee Kitkan- ja Vuotungintien risteyksessä. Muistomerkki on valmistunut vuonna 1995, ja sen on suunnitellut arkkitehti Seppo Koutaniemi. Teoksessa on neljä sakaraa; muotonsa ne ovat saaneet kuusamolaisesta kirveskorusta. Teos kuvaa Vienan kauppatietä.

Tyrsky-risteysveistos

Muistomerkki sijaitsee Oulun- ja Kajaanintien risteyksessä (vt 20 ja vt 5). Veistos on valmistunut vuonna 1998, ja se on Aaro Vitikan käsialaa. Teos kuvaa voimakasta kuohuvaa aaltoa sekä Kuusamon asemaa tärkeänä kulkuväylänä itään ja länteen.

Väkevät näkevät tekevät

Kuusamon jälleenrakentamisen kunniaksi pystytetty graniittialustalla oleva pronssiveistos sijaitsee kaupungintalon edessä. Muistomerkin on suunnitellut professori Terho Sakki, ja se on paljastettu valtakunnalisten kotiseutupäivien aikana kesällä 1986.

Lisää tietoa taajama-alueen muistomerkeistä tästä.