Hyppää sisältöön

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde – Palvelut jatkuvat tutuissa palvelupaikoissa ja numeroissa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue järjestää Kuusamon kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut 1.1.2023 alkaen. Sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviä tietoja ei enää päivitetä www.kuusamo.fi-verkkosivuilla. Pohteen verkkosivut löydät osoitteesta www.pohde.fi

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde käynnisti toimintansa vuodenvaihteessa.

Pohde toimii koko Pohjois-Pohjanmaan alueella ja järjestää alueen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut 1.1.2023 alkaen. Pohjois-Pohjanmaalla sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut löytyvät vuodenvaihteen jälkeen samoista tutuista palvelupaikoista ja numeroista.

Siirry Pohde.fi-sivulle (avautuu uuteen välilehteen)

Mikä ei muutu?

 • Asiakkaalta muutos ei vaadi toimenpiteitä, eikä sote-palveluihin tarvitse erikseen olla yhteydessä.
 • Ajanvaraukset, palvelusetelit ja lähetteet pysyvät voimassa edelleen vuodenvaihteen jälkeen.
 • Asiakas- ja potilastiedot säilyvät ja siirtyvät hyvinvointialueelle.
 • Asiakkaita palvellaan nykyisissä toimipaikoissa ja puhelinnumeroissa edelleen nykyisellä henkilöstöllä.
 • Voit asioida esimerkiksi samassa terveyskeskuksessa tai neuvolassa kuin aiemminkin.
 • Palvelun tuottaja voi olla myös yksityinen toimija kuten aiemminkin.
 • Myös yksityisten tuottamat palvelut toimivat entiseen tapaan.
 • Pelastuspalveluihin ei tule asukkaan näkökulmasta muutoksia, vaikka alueemme kaksi pelastuslaitosta yhdistyy Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitokseksi.

Muutoksista tiedotetaan erikseen.

Mikä muuttuu?

Vuodenvaihde tuo joitain muutoksia asiakkaille. Esimerkiksi laskutus uudistuu.

 • Koska organisaatio ja y-tunnus muuttuvat, asiakkaan tulee tehdä Pohteelle uudet e-laskujen tilaukset ja suoramaksuvaltuutukset.
 • Tiedotamme, kun e-laskutilauksia on mahdollista tehdä.
 • Pohteen lähettämiä paperilaskuja ei voi enää maksaa maksukorteilla tai käteisellä toimipisteissä.
 • Laskuja on ollut mahdollista maksaa käteisellä Oulu10-palvelupisteissä ja Kuusamon, Tyrnävän, Taivalkosken, Utajärven ja Raahen terveyskeskuksissa.
 • Jatkossa laskut tulee maksaa oman pankin kautta.
 • OYSin infopisteissä voi edelleen maksaa OYSin laskuja maksukortilla.

Pohteen palveluja kehitetään asteittain tulevien vuosien aikana. Muutoksista tiedotetaan erikseen.

Pohteen verkkosivut

Pohteen uusi verkkosivusto julkaistiin 29. joulukuuta 2022. Samalla hyvinvointialueen väliaikaiset verkkosivut suljetaan. Verkkosivua kehitetään koko kevään ajan. Hyvinvointialueen verkkosivuille pääset tästä linkistä: www.pohde.fi.

Kuntien ja kuntayhtymien verkkosivujen sote-sisällöt ovat esillä edelleen alkuvuoden ajan, mutta sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviä tietoja ei enää päivitetä. Pohteen työntekijöiden sähköpostiosoitteet ovat jatkossa muotoa etunimi.sukunimi@pohde.fi.

Taustaa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde palvelee kaikkia Pohjois-Pohjanmaan asukkaita noin 18 500 työntekijän voimin. Hyvinvointialueen vastuulle kuuluu muun muassa perusterveydenhuolto, sosiaalihuolto, hammashoito, mielenterveys- ja päihdepalvelut, ikääntyneiden asumispalvelut, vammaispalvelut ja pelastustoimi. Lisäksi hyvinvointialueen vastuulle siirtyy aiemmin sairaanhoitopiirin vastuulla ollut erikoissairaanhoito.

Uudistamme palveluja, jotta kaikki alueemme ihmiset saavat tarvitsemansa palvelut sujuvasti ja oikeaan aikaan. Kehitämme sosiaali- ja terveyskeskusten eli sote-keskusten palveluja monipuolisemmiksi. Vahvistamme ennalta ehkäiseviä palveluja sekä kotiin annettavia palveluja. Hyödynnämme uusia teknologioita ja digitaalisia palveluja. Yliopistosairaalasta rakennamme maailman älykkäintä sairaalaa.

Katso Pohteen julkinen tiedote (pdf) tästä linkistä: Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde – Jokaisen tähden

Moni voi olla huolissaan palveluiden jatkumisesta vuoden vaihteessa, kun siirtymä tapahtuu. Syytä huoleen ei kuitenkaan ole, koska palvelut jatkuvat samoissa tutuissa paikoissa ja jokainen alueemme asukas saa tarvitsemansa palvelut.

Hyvinvointialuejohtaja Ilkka Luoma