Hyppää sisältöön

Kuusamolaisten yhteisötaideteos on saatu valmiiksi

Kuusamon pikseliporo muovikorkeista punaisella pohjalla
Yhteisötaideteos 2023, Tulevaisuus ajalta ennen muovidirektiivin täytäntöönpanoa

Kuusamolaisten yhteisötaideteos ”Tulevaisuus ajalta ennen muovidirektiivin täytäntöönpanoa” on saatu valmiiksi. Kaupungilla työskentelevät Sari Lämsä ja Marjukka Ronkainen ovat idean takana. Sari työskentelee Mitattua hyvinvointia ja osallisuutta perheille syrjäytymisen ehkäisyyn perheille -hankkeessa ja Marjukka jätehuollon ja kiertotalouden palveluasiantuntijana. Ideanikkarit lähtivät kehittämään yhteistyötä taiteen keinoin keväällä 2023. Pian saatiin lupa käyttää Kuusamon pikseliporoa, ja kaupungin eri yksiköistä ihmiset lähtivät innokkaasti mukaan keräämään työssä tarvittavia satoja muovikorkkeja. Korkkeja kiinnitettiin taustalevyyn mm. kesän 2023 tapahtumissa Sun & Fun sekä Leikitään pikku kakkosta.

Suomessa otetaan nyt käyttöön EU:n muovidirektiiviä, jolla vähennetään tiettyjen kertakäyttöisten muovituotteiden ympäristövaikutuksia. Direktiivin seurauksena esimerkiksi muovipillit ovat jo poistuneet kaupoista. Parhaillaan pakkausteollisuus muokkaa nestepakkauksia niin etteivät korkit enää irtoa ja tuota näin muoviroskaa luontoon”, kertoo Marjukka. ”Käytännössä muovidirektiivillä on kyllä muitakin vaikutuksia, mutta Suomessa keskustelua on herättänyt nimenomaan muovikorkkien muutos, juomateollisuuden pakkauksethan kiertävät täällä jo esimerkillisen hyvin. Eniten tekemistä kierrätyksen tavoitteiden saavuttamisessa on eri tuoteryhmissä kaikkien pakkausten osalta, siinähän me kuusamolaiset olemme parhaillaan ottamassa suorastaan loikkia kierrätyksen ja jätteiden lajittelun osalta. Toivottavasti kierrätystietoisuuden nostaminen näkyy lähivuosina kierrätystavoitteissa”, toteaa Marjukka.

Taiteen avulla pystytään käsittelemään erilaisia asioita, esimerkiksi muutosten tuomia tunteita”, pohtii Sari. ”Tämä on ollut mukava tapa osallistaa ja voimauttaa yhteiseen tekemiseen perheitä ja kuusamolaisia eri tapahtumissa. Yhteisöllisyys ja osallisuuden tunne ovat meitä ihmisiä kantavia voimia. Tähän taideteokseen ovat jälkensä jättäneet useat kymmenet jopa sadat kuusamolaiset. Ajatuksena tässä yhteisötaiteessa on jäljenjättäminen, joka ei häviä tässä työssä aivan hetkessä. Jokaiseen korkkiin kätkeytyy oma tarinansa tekijästä, unelma tai asia, jolla on merkitystä tässä ja nyt. Osallisuus on yhteinen asia ja kulttuuri kuuluu kaikille!

Taideteos on tällä hetkellä ripustettuna kaupungintalolla henkilöstön taukohuoneessa. ”Teos on herättänyt mukavia keskusteluja ja hymyjä ihmisten huulille – aivan kuten sen tekovaiheessakin jo”, summaavat Marjukka ja Sari.