Olet täällä

Kouluruokailu

Koululaisille tarjottu ateria sisältää pääruuan lisäkkeineen, salaatin, salaatinkastikkeen, maidon, piimän, leivän ja ravintorasvan. Päivittäin tarjotaan pehmeätä ruisleipää, kerran viikossa eri leipälaatuja. Juhlapyhät sekä eri teemapäivät tuovat vaihtelua kouluruokailuun. Ateriapalveluissa hyödynnetään myös Villiruokaa.  

kouluruoka.jpg

Ruokailu on tärkeä osa koulupäivää ja se on myös osa koulun kasvatustehtävää. Ruokailun tavoitteena on ylläpitää ja edistää hyvinvointia ja terveyttä. Se on myös kansanterveydellisesti merkittävä asia. Monipuolinen ja terveellinen ateria ylläpitää vireyttä koulupäivän aikana. Rauhallinen ruokahetki koulupäivän aikana tuo tehoa myös oppimiseen. 

Koulujen lounasaterian tarkoituksena on tyydyttää noin kolmasosa päivittäisestä energiantarpeesta. Ruokailutilanteessa opitaan oikeita ruokailutapoja, toisten huomioonottamista ja muiden maiden ruokailu- ja tapakulttuuria. Koululaiset annostelevat ruoka-annoksensa itse. Kouluruuan ravitsemukselliset tavoitteet toteutuu, jos oppilas kokoaa annoksensa  lautasmallin mukaisesti. Ruokaa saa hakea myös lisää.

Erityisruokavaliota noudattaville on mahdollista saada yksilöllinen ateria terveydellisten syiden perusteella. Kouluissa erityisruokavaliot toteutetaan lääkärin, terveydenhoitajan tai ravitsemusterapeutin todistuksen perusteella.    

Osoituksena Kuusamon kaupungin kouluruokailun korkeasta tasosta on Rukan koulun vuonna 2000 saama 2. palkinto ja Torangin koulun vuonna 2002 saama 1. palkinto valtakunnallisessa kouluravintolakilpailussa.

Kuumatuotanto cook & serve (cs)
Käytössä kouluilla Tolpanniemi, Nissinvaara, Noukavaara sekä oppilasravintola Salvia (lukio ja Kainuun ammattiopisto)

Kylmätuotanto ja cook & chill (cc)
Käytössä kouluilla Sänkikangas, Määttälä, Mäkelä, Törmänen, Käylä, Nilo, Toranki, Kirkkoketo ja Ruka

Lisätietoja palvelusta antaa

Aiheeseen liittyvät asiasanat