Hyppää sisältöön

Lasten turvallinen kuljettaminen

Liikenneturvatyöryhmän tiedote marraskuu 2021

***

Vanhemman tehtävänä on varmistaa lapsen turvallisuus jokaisella automatkalla

Tulitko ajatelleeksi, että turvavyön käytön laiminlyönti saattaa vaarantaa lapsesi hengen? Oikein kiinnitetty turvavyö pitää ihmisen istuimellaan ja estää häntä iskeytymästä auton koviin sisäosiin törmäystilanteissa. Turvavyötön lapsi on aina välittömässä hengenvaarassa kuljetun matkan pituudesta tai ajonopeudesta riippumatta. Alhaisissakin ajonopeuksissa tapahtuvat äkkijarrutukset tai kolarit voivat olla kohtalokkaita turvavyöttömälle.

Turvavyön ohella alle 135 cm pitkä lapsi tarvitsee autossa matkustaessaan asianmukaisen turvaistuimen. 1.6.2020 voimaan astuneen uuden Tieliikennelain mukaan alle 3-vuotiasta lasta ei saa koskaan kuljettaa ajoneuvossa ilman turvakaukaloa tai turvaistuinta – ei edes taksissa. Myöskään yli 3-vuotiasta, mutta alle 135 senttimetriä pitkää lasta ei saa enää satunnaisesti kuljettaa pelkissä turvavöissä. Tällainen tilanne on tyypillisesti syntynyt esimerkiksi silloin, kun aikuinen on kuljettanut lasten kavereita harrastuksesta kotiin.

Lapselle turvallisin paikka autossa on takapenkillä oleva turvaistuin, turvavyöistuin tai istuinkoroke. Niiden avulla turvavyö asettuu oikein.


Liikenneturva, lapsen kuljettaminen: https://www.liikenneturva.fi/liikenteessa/turvaistuin/#9b7a1a79

Kaikki liikenneturvatyöryhmänviestit kootusti löydätte: http://www.liikenneturvallisuus.info/tulitkoajatelleeksi/