Hyppää sisältöön

Kuusamo rakentaa kestävää kasvua – bio- ja kiertotalousalue Kuubio kutsuu yrityksiä

Kuusamon bio- ja kiertotalousalue Kuubio ottaa ison harppauksen kohti kestävämpää energiantuotantoa, kun Kuusamon energia- ja vesiosuuskunta (EVO) ja Adven Oy rakentavat alueelle uuden sähkökattilan ja kaukolämpöakun, joiden ansiosta kaukolämmön tuotannossa voidaan siirtyä osittain polttamisesta riippumattomaan malliin. Jo aiemmin alueelle rakennettu huippumoderni jätevedenpuhdistamo on osa EVOn pitkäjänteistä kehitystyötä Kuubiossa.

– Sähkökattila kuulostaa hienolta, mutta pohjimmiltaan se on kuin vedenkeitin, jolla lämmitetään vettä. Oleellista on, että sen avulla voidaan vähentää polttamisesta riippuvaista energiantuotantoa, sanoo EVOn toimitusjohtaja Mika Mankinen.

Investointi on osa Kuubion laajempaa visiota: Kuusamoon rakentuu teollisuusalue, johon sijoittuvat yritykset jakavat yhteisen arvopohjan ja kantavat vastuunsa paikallisesta luonnosta. Tämä tarkoittaa konkreettisia ratkaisuja, ei pelkkiä lupauksia.

– Tämä on pienelle toimijalle realistisin tapa toimia kestävästi. Me uskomme, että tästä syntyy sekä hintavakautta että luotettavuutta – niin asiakkaille kuin alueelle sijoittuville uusille toimijoillekin, Mankinen sanoo. Projektin läpiviennissä luotamme pitkäaikaisen yhteistyökumppanimme Adven Oy:n ammattitaitoon. On helpottavaa, ettei kaikkea tarvitse tehdä tai tietää itse.

Jouko Manninen ja Mika Mankinen viime vuonna Kuubioon valmistuneen energiapuuterminaalin alueella. Kuva: Asko Koivistoinen.

Alueen tulevaisuus rakentuu jaetuille arvoille

Kuubion alue tavoittelee merkityksellistä kasvua Kuusamoon. Alueelle ovat tervetulleita sijoittumaan yritykset, joiden toiminta on linjassa sekä luontoympäristön että kaupungin strategian kanssa. Kuusamossa luonto ei ole vain maisema, vaan perusta, jolle tulevaisuuden kasvua rakennetaan.

– Me emme tavoittele pelkkää kasvua – vaan sellaista kasvua, joka on sopusoinnussa ympäristön kanssa. Kuubioon haetaan toimijoita, jotka jakavat tämän ajattelun, sanoo Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Manninen.

EVOn rooli alueen kehityksessä on keskeinen. Kun alueen energiaratkaisut ja infra ovat valmiina, voi sijoittuja keskittyä suoraan liiketoiminnan kehittämiseen.

– On aivan eri asia rakentaa tuotantoa alueelle, jossa kestävä infrastruktuuri on jo olemassa, Mankinen sanoo.

– Kuusamo ei tarjoa vain tonttia – me tarjoamme ekosysteemin, jossa voi rakentaa kestävää liiketoimintaa yhdessä muiden toimijoiden kanssa, Manninen täydentää.

Alusta kokeiluille ja tutkimukselle

Kuubiossa kehitetään myös uutta. Yksi esimerkki on EVOn Lietteen ravinteet kiertoon-hanke, jonka tavoitteena on yhdistää yhdyskuntaliete ja voimalaitoksen tuhka metsälannoitteeksi uudella tavalla. Tällainen resurssitehokkuus edellyttää vielä lupamuutoksia, mutta Mankinen uskoo siihen, että ratkaisut ovat mahdollisia.

– Täällä on jo tehty paljon – raportteja, hankkeita, pilotteja. Kun luvat saadaan, meillä on valmius tuoda laitteisto paikalle ja viedä asiat seuraavalle tasolle. Kaukolämmön tuotannon kannalta alueelle voisi hyvin sijoittua toimija, jonka toiminnasta syntyvä hukkalämpö voitaisiin ajaa kaukolämpöverkkoon, hän jatkaa.

– Kuubion alueelle on jo tehty useampia tonttivarauksia ja alueen infra on valmis. Uskon, että tulevaisuudessa Kuubio tunnetaan alueena, jossa halutaan olla osa jotain isompaa ja vastuullisempaa kokonaisuutta, sanoo Manninen.

–  Alueelle sijoittuvat yritykset pääsevät aidosti mukaan alueen kehittämiseen – ja kaupungin tuki tekee sen helpoksi, päättää Mankinen.

 

Artikkelikuva: Riikka Tuomivaara