Rakentamislain tietopaketti
Rakentamislaki astui voimaan 1.1.2025, tutustu uudistuneisiin lupakäytäntöihin
Rakentamislaki astui voimaan 1.1.2025, tutustu uudistuneisiin lupakäytäntöihin
Toimenpideilmoitus, toimenpidelupa ja rakennuslupa on korvattu rakentamisluvalla. Samalla rakentamisluvan lupakynnystä on korotettu. Maisematyölupa, purkamislupa ja purkamisilmoitus säilyvät sellaisinaan lupamuotoina.
Rakentamislain 42 § mukaan rakentamislupa tarvitaan:
Huomioi myös:
Suunnittelutarveratkaisu on poistunut lainsäädännöstä. Rakentamisluvan yhteydessä arvioidaan, voidaanko rakennus sijoittaa suunnittelutarvealueelle.
Vuoden 2026 alusta voimaan tulevat lisäksi:
Luvan käsittelyaikatakuu
Hiilijalanjälkilaskenta
Tietomallimuotoinen lupakäsittely
Rakentamista ohjaavat myös lait rakennetun ympäristön tietojärjestelmästä sekä vastuuhenkilöiden kelpoisuuksista ja vaativuusluokista. Rakentamislakiin liittyvät tarkemmat asetukset ovat vielä valmisteilla.
Kaikki rakentaminen ei edellytä rakentamislupaa, mutta myös luvasta vapautetun rakentamisen tulee täyttää rakentamista koskevat lait, asetukset sekä Kuusamon kaupungin rakennusjärjestyksen määräykset. Alta löydät koottuna ohjeet, mitä rakentajan tulee huomioida rakentamisluvasta vapautetun rakentamisen yhteydessä. Rakennusjärjestykseen kokonaisuudessaan voit tutustua täällä. Kaikki rakentaminen on lähtökohtaisesti luvanvaraista, ellei sitä ole nimenomaisesti vapautettu luvasta.
Rakentamisluvasta on vapautettu alle 30 kem² talousrakennusten ja alle 50 m² katosten rakentaminen. Katso tarkempi listaus ajantasaisesta laista (Rakentamislaki ajantasainen 751/2023).
Rakennuksen varustelutaso tulee olla käyttötarkoituksen mukainen. Oikeuskäytäntö on linjannut, että mikäli saunarakennus (tai muu vastaava talousrakennus) varustetaan kiinteällä hellalla tulkitaan rakennus asuinrakennukseksi ja tällöin hanke vaatii rakentamisluvan.
Katokseksi luetaan rakennus ja rakennelma, kun sen ulkopintaan rajoittuvista seinistä vähintään 30 % on tulkittavissa avonaisiksi. Ikkunat ja ovet tulkitaan kiinteäksi osaksi seinää. Olemassa olevan rakennuksen yhteyteen liitettävä katos tulkitaan julkisivumuutokseksi ja edellyttää rakentamisluvan hakemista.
Rakennusjärjestyksellä on vapautettu rakentamisluvan tarpeesta myös muita toimenpiteitä. Tutustu näihin tarkemmin rakennusjärjestyksen kohdasta 21 § Luvanvaraisuudesta vapautetut uudisrakentamiskohteet ja niitä koskevat määräykset.
Me rakennusvalvonnassa neuvomme ja ohjaamme rakentajia rakentamislupaa edellyttävissä hankkeissa. Autamme lupakäsittelyssä, annamme ohjeita ja valvomme, että rakentaminen etenee lakien ja määräysten mukaisesti.
Luvasta vapautetussa rakentamisessa vastuu siirtyy rakentajalle ja tämän käyttämälle suunnittelijalle. Suunnittelijan tehtävänä on varmistaa, että rakentaminen täyttää tekniset vaatimukset ja noudattaa voimassa olevia säädöksiä.
Kannustamme kaikkia rakennusprojektiin ryhtyviä rakentamaan vastuullisesti, kestävästi ja ympäristöä sekä naapureita kunnioittaen.
Rakentamisluvasta vapautettu rakentaminen on mahdollista rakennusoikeuden puitteissa olemassa olevan päärakennuksen pihapiiriin. Rakentaminen on mahdollista myös tarkempiasteisen kaavan alueelle, jossa on olemassa oleva rakennuspaikka muttei muita rakennuksia.
Rakennuksen etäisyys vesistöstä esitetään Kuusamon rakennusjärjestyksessä (19 §) ellei tarkempiasteinen kaava muuta määrää.
Kaavoitetuilla alueilla rakentaminen on mahdollista kaavamääräysten mukaisesti. Usein tarkempiasteisissa kaavoissa rakentamisalue on merkitty pistekatkoviivalla.
Kaavoittamattomalla alueella rakennusoikeus rakennuspaikoilla määrittyy rakennuspaikan käyttötarkoituksen mukaisesti Kuusamon strategisesta yleiskaavasta. Kiinteistöllä, jolla ei ole päärakennusta ja se sijaitsee kaavoittamattomalla alueella ei lähtökohtaisesti ole rakennuspaikkaa, eikä täten rakennusoikeutta. Niillä ranta-alueilla, joilla ei ole rakennuspaikkaa rakentaminen ratkaistaan poikkeamisluvalla. Ranta-alueiden ulkopuolella rakennuspaikan muodostamismahdollisuudet kaupungin rakennusvalvonta tutkii Kuusamon strategisen yleiskaavan mukaisesti.
Rakentaminen on mahdollista rakennuspaikalle rakennusoikeuden puitteissa. Lakia, asetuksia, kaavamääräyksiä ja rakennusjärjestyksen määräyksiä on silti noudatettava.
Kaavoitetuilla alueilla rakennusoikeus on yleensä esitetty joko kaavakartassa tai kaavamääräyksissä. Ole tarvittaessa yhteydessä rakennusvalvontaan.
Kaavoittamattomilla alueilla rakennusoikeus määrittyy muodostetun rakennuspaikan mukaisesti. Kuusamon strategisen yleiskaavan mukaan rakennusoikeudet jakautuvat seuraavasti:
Rakennelmat (esim. katos), jotka eivät käytä rakennusoikeutta on mahdollista rakentaa, ellei kaava toisin määrää.
Joissain kaavoissa on voitu rajoittaa rakennusten lukumäärää rakennuspaikalla. Rakennelman tulee sijoittua rakentamisalueelle pois lukien alle 10 m² kokoiset jätekatokset, jotka on rakennusjärjestyksellä mahdollistettu rakennettavaksi esipiha-alueelle, edellyttäen ettei siitä aiheudu haittaa katujen kunnossapidolle. Sijoittamisen edellytykset on kuitenkin varmistettava rakennusvalvonnasta ennen toimenpiteeseen ryhtymistä.
Alla esimerkki rakennusoikeusmerkinnästä.
Korttelin 86, tontille nr. 4 voidaan kaavamääräysten mukaisesti rakentaa 250 kem² kokoinen päärakennus sekä sitä palvelevia talousrakennuksia 70 kem². Rakentamisalue on esitetty pistekatkoviivalla.
Rakennusvalvonnan asiakaspalvelu
Käyntiosoite
Keskuskuja 6, 93600 Kuusamo
Postiosoite
PL 9, 93601, Kuusamo
Puhelin
040 860 8849Sähköposti
rakennusvalvonta@kuusamo.fi040 860 8724
Rakennusvalvonta