Hyppää sisältöön

Rakentamislain tietopaketti

Rakentamislaki astui voimaan 1.1.2025, tutustu uudistuneisiin lupakäytäntöihin

Luvanvarainen rakentaminen

Toimenpideilmoitus, toimenpidelupa ja rakennuslupa on korvattu rakentamisluvalla. Samalla rakentamisluvan lupakynnystä on korotettu. Maisematyölupa, purkamislupa ja purkamisilmoitus säilyvät sellaisinaan lupamuotoina.

  • Rakentamislain 42 § mukaan rakentamislupa tarvitaan:

    1. Asuinrakennus
    2. Kooltaan vähintään 30 neliömetrin tai 120 kuutiometrin oleva rakennus
    3. Kooltaan vähintään 50 neliömetriä oleva katos
    4. Yleisörakennelma, jota voi käyttää yhtä aikaa vähintään viisi luonnollista henkilöä lukuun ottamatta enintään kolme kuukautta paikallaan pidettävää tapahtumarakennetta
    5. Vähintään 30 metriä korkea masto tai piippu
    6. Vähintään 2 neliömetrin suuruinen valaistu mainoslaite
    7. Energiakaivo
    8. Erityistä toimintaa varten rakennettava alue, josta aiheutuu vaikutuksia sitä ympäröivien alueiden käytölle

    Huomioi myös:

    • Suunnittelutarveratkaisu on poistunut lainsäädännöstä. Rakentamisluvan yhteydessä arvioidaan, voidaanko rakennus sijoittaa suunnittelutarvealueelle.

    Vuoden 2026 alusta voimaan tulevat lisäksi:

    • Luvan käsittelyaikatakuu

      • Rakentamisluvan käsittelylle on säädetty määräaika. Rakentamislupahakemus on käsiteltävä kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun rakennusvalvonta on ottanut vastaan hakemuksen liitteineen. Suunnittelutehtävän vaativuudeltaan poikkeuksellisen ja erityisen vaativan rakentamishankkeen rakentamislupahakemus sekä puhtaan siirtymän sijoittamislupahakemus on kuitenkin ratkaistava kuuden kuukauden kuluessa.
    • Hiilijalanjälkilaskenta

    • Tietomallimuotoinen lupakäsittely

    Rakentamista ohjaavat myös lait rakennetun ympäristön tietojärjestelmästä sekä vastuuhenkilöiden kelpoisuuksista ja vaativuusluokista. Rakentamislakiin liittyvät tarkemmat asetukset ovat vielä valmisteilla.

Rakentamisluvasta vapautettu rakentaminen

Kaikki rakentaminen ei edellytä rakentamislupaa, mutta myös luvasta vapautetun rakentamisen tulee täyttää rakentamista koskevat lait, asetukset sekä Kuusamon kaupungin rakennusjärjestyksen määräykset. Alta löydät koottuna ohjeet, mitä rakentajan tulee huomioida rakentamisluvasta vapautetun rakentamisen yhteydessä. Rakennusjärjestykseen kokonaisuudessaan voit tutustua täällä. Kaikki rakentaminen on lähtökohtaisesti luvanvaraista, ellei sitä ole nimenomaisesti vapautettu luvasta.

  • Rakentamisluvasta on vapautettu alle 30 kem² talousrakennusten ja alle 50 m² katosten rakentaminen. Katso tarkempi listaus ajantasaisesta laista (Rakentamislaki ajantasainen 751/2023).

    Rakennuksen varustelutaso tulee olla käyttötarkoituksen mukainen. Oikeuskäytäntö on linjannut, että mikäli saunarakennus (tai muu vastaava talousrakennus) varustetaan kiinteällä hellalla tulkitaan rakennus asuinrakennukseksi ja tällöin hanke vaatii rakentamisluvan.

    Katokseksi luetaan rakennus ja rakennelma, kun sen ulkopintaan rajoittuvista seinistä vähintään 30 % on tulkittavissa avonaisiksi. Ikkunat ja ovet tulkitaan kiinteäksi osaksi seinää. Olemassa olevan rakennuksen yhteyteen liitettävä katos tulkitaan julkisivumuutokseksi ja edellyttää rakentamisluvan hakemista.

    Rakennusjärjestyksellä on vapautettu rakentamisluvan tarpeesta myös muita toimenpiteitä. Tutustu näihin tarkemmin rakennusjärjestyksen kohdasta 21 § Luvanvaraisuudesta vapautetut uudisrakentamiskohteet ja niitä koskevat määräykset.

    • Mikäli rakentaessa on tarve vähäisesti poiketa jostain määräyksestä, voidaan se edelleen käsitellä rakentamisluvan yhteydessä. Mikäli on tarve vähäiselle poikkeamiselle rakentamisluvasta vapautetun rakentamisen yhteydessä tulee hankkeelle hakea poikkeamislupa. Esimerkiksi jos haluaa sijoittaa saunarakennuksen alle 4 metrin etäisyydelle naapurin rajasta, käsiteltiin asia Maankäyttö- ja rakennuslain aikana rakennuslupakäsittelyn yhteydessä vähäisenä poikkeamisena. Rakentamislaissa tämä edellyttää poikkeamislupaa
    • Jos rakennuksessa on viemäröinti, tulee se liittää olemassa olevaan jätevesijärjestelmään. Ns. kantovedellä varustetun rakennuksen vedet voidaan imeyttää maahan hallittua imeytystä käyttäen esim. kivisilmää/saunapalloa käyttäen. Kantovedellä tarkoitetaan sankoilla kannettavaa, järvestä pumpulla otettavaa tai vesiletkulla vesipisteestä laskettavaa kylmää vettä.
    • Jos rakennukseen tulee tulisija ja hormi on asennuksessa huomioitava suojaetäisyydet ja muu paloturvallisuus
      • Asentaminen aina tuotteen valmistajan ohjeiden mukaisesti
      • Tuotteiden tulee olla tyyppihyväksyttyjä ja asentamisen tulee tapahtua ammattilaisen toimesta. Muuratun tulisijan ja/tai hormin asentaminen tulee suorittaa Suomen rakentamismääräyskokoelman E8 mukaisesti.
    • Nukkumakäyttöön tulevien parvien rakentamisessa tulee huomioida riittävä tilan korkeus ja poistumisjärjestelyt henkilöturvallisuuden takaamiseksi
    • Majoitustiloissa on oltava palovaroitin ja riittävä ensisammutuskalusto
    • Yöpymiseen (myös tilapäisesti) käytettävissä tiloissa tulee olla toimintakuntoinen palovaroitin asennusohjeen mukaisesti kattoon kiinnitettynä. Jos rakennuksessa on erillinen makuuhuone, tulee varoitin olla makuuhuoneessa ja yleisissä tiloissa
    • Tulisijalla (pl. löylyhuone) tai kaasulaitteella varustetut tilat tulee varustaa häkävaroittimella. Kaasulaitteella varustetut tilat suositellaan varustettavan kaasuvaroittimella.
    • Rakennuksen varustelun tulee olla käyttötarkoituksen mukainen. Esim. saunarakennuksessa ei saa olla hellaa
    • Huolehdi, että hankkeen suunnittelussa, valvonnassa ja toteutuksessa on riittävä ammattitaito. Rakennuksen suunnitelmat (mm. rakenne-, sähkö- ja savupiippusuunnitelmat) tulee pitää tallessa.
    • Varmista valmispaketin toimittajalta, että rakennuksen suunnittelussa on huomioitu Kuusamon lumikuormat (lumikuorma katolla 2,8 kN/m²)
    • Hankkeen rakentamisessa tulee noudattaa kaikkia rakentamiselle annettuja määräyksiä eli lakeja ja asetuksia. Mikäli et itse tunne rakentamisen lainsäädäntöä ja määräyksiä, palkkaa alan ammattilaisia avuksesi
  • Me rakennusvalvonnassa neuvomme ja ohjaamme rakentajia rakentamislupaa edellyttävissä hankkeissa. Autamme lupakäsittelyssä, annamme ohjeita ja valvomme, että rakentaminen etenee lakien ja määräysten mukaisesti.

    Luvasta vapautetussa rakentamisessa vastuu siirtyy rakentajalle ja tämän käyttämälle suunnittelijalle. Suunnittelijan tehtävänä on varmistaa, että rakentaminen täyttää tekniset vaatimukset ja noudattaa voimassa olevia säädöksiä.

    Kannustamme kaikkia rakennusprojektiin ryhtyviä rakentamaan vastuullisesti, kestävästi ja ympäristöä sekä naapureita kunnioittaen.

  • Rakentamisluvasta vapautettu rakentaminen on mahdollista rakennusoikeuden puitteissa olemassa olevan päärakennuksen pihapiiriin. Rakentaminen on mahdollista myös tarkempiasteisen kaavan alueelle, jossa on olemassa oleva rakennuspaikka muttei muita rakennuksia.

    Rakennuksen etäisyys vesistöstä esitetään Kuusamon rakennusjärjestyksessä (19 §) ellei tarkempiasteinen kaava muuta määrää.

    Kaavoitetuilla alueilla rakentaminen on mahdollista kaavamääräysten mukaisesti. Usein tarkempiasteisissa kaavoissa rakentamisalue on merkitty pistekatkoviivalla.

    Kaavoittamattomalla alueella rakennusoikeus rakennuspaikoilla määrittyy rakennuspaikan käyttötarkoituksen mukaisesti Kuusamon strategisesta yleiskaavasta. Kiinteistöllä, jolla ei ole päärakennusta ja se sijaitsee kaavoittamattomalla alueella ei lähtökohtaisesti ole rakennuspaikkaa, eikä täten rakennusoikeutta. Niillä ranta-alueilla, joilla ei ole rakennuspaikkaa rakentaminen ratkaistaan poikkeamisluvalla. Ranta-alueiden ulkopuolella rakennuspaikan muodostamismahdollisuudet kaupungin rakennusvalvonta tutkii Kuusamon strategisen yleiskaavan mukaisesti.

    • Rakennusten etäisyydet tiealueista:
      • Rakennusten etäisyys maanteistä tulee noudattaa ELY-keskuksen ohjeistusta
      • Yksityisteillä ilman tiekunnan lupaa ei rakennuksia saa sijoittaa tieoikeuden leveyden rajaamalle alueelle
      • Mikäli rakentaminen sijoittuu osittainkin maantien suoja-alueelle, se edellyttää ELY-keskuksen luvan
    • Rakennuksen suunnittelussa ja sijoittelussa rakennuspaikalle on huomioitava palomääräykset (osastoinnit). Pientalon palokortista löytyy tarkempaa tietoa rakennusten sijoittelusta.
    • Selvitä museoviranomaiselta, ettei rakennuspaikalla ole inventoituja taikka suojeltuja kohteita eikä sen läheisyydessä sijaitse muinaismuistolain mukaisia muinaisjäännöksiä tai arkeologisia kohteita
    • Rakennuksen tulee sijaita vähintään neljän metrin päässä tontin rajasta, ellei kaava salli rakentamista lähemmäs rajaa. Rakentamisen tulee soveltua rakennettuun ympäristöön ja maisemaan eikä se saa aiheuttaa haittaa naapureille. Hulevesiä ei saa johtaa tontin ulkopuolelle.
  • Rakentaminen on mahdollista rakennuspaikalle rakennusoikeuden puitteissa. Lakia, asetuksia, kaavamääräyksiä ja rakennusjärjestyksen määräyksiä on silti noudatettava.

    Kaavoitetuilla alueilla rakennusoikeus on yleensä esitetty joko kaavakartassa tai kaavamääräyksissä. Ole tarvittaessa yhteydessä rakennusvalvontaan.

    Kaavoittamattomilla alueilla rakennusoikeus määrittyy muodostetun rakennuspaikan mukaisesti. Kuusamon strategisen yleiskaavan mukaan rakennusoikeudet jakautuvat seuraavasti:

    • Asuinrakentamiseen käytettävällä rakennuspaikalla (AO) asuinrakennus 300 kem² ja talousrakennus 150 kem²
    • Yksityiseen lomarakentamiseen käytettävällä rakennuspaikalla (RA) asuinrakennus 150 kem² ja talousrakennus 100 kem²
    • Yhdistysten ja yhtiöiden rakennuspaikoilla (RM) asuinrakennukset 200 kem² ja talousrakennus 100 kem²
    • Maatilojen talouskeskusten alueilla (AM) asuinrakennukset 300 kem² ja talousrakennukset 500 kem². Näiden lisäksi tilalle voidaan sijoittaa tarvittavat tuotantorakennukset
    • Matkailuun ja yritystoimintaan liittyvä rakennusoikeus harkitaan tapauskohtaisesti

    Rakennelmat (esim. katos), jotka eivät käytä rakennusoikeutta on mahdollista rakentaa, ellei kaava toisin määrää.

    Joissain kaavoissa on voitu rajoittaa rakennusten lukumäärää rakennuspaikalla. Rakennelman tulee sijoittua rakentamisalueelle pois lukien alle 10 m² kokoiset jätekatokset, jotka on rakennusjärjestyksellä mahdollistettu rakennettavaksi esipiha-alueelle, edellyttäen ettei siitä aiheudu haittaa katujen kunnossapidolle. Sijoittamisen edellytykset on kuitenkin varmistettava rakennusvalvonnasta ennen toimenpiteeseen ryhtymistä.

    Alla esimerkki rakennusoikeusmerkinnästä.

    Korttelin 86, tontille nr. 4 voidaan kaavamääräysten mukaisesti rakentaa 250 kem² kokoinen päärakennus sekä sitä palvelevia talousrakennuksia 70 kem². Rakentamisalue on esitetty pistekatkoviivalla.

Jäikö jokin askarruttamaan? Ota yhteyttä