Hyppää sisältöön

Suolistosyövän seulonnat aloitettu Kuusamossa

Valtioneuvosto päätti elokuussa 2021 seulonta-asetuksen muutoksesta, jonka mukaisesti suolistosyövän seulonta käynnistyy koko maassa vuonna 2022. Seulonta koskee ensimmäisenä vuonna 60–68-vuotiaita. Vähitellen seulonta laajenee ikäryhmittäin niin, että ohjelma ulottuu koko kohdeväestöön eli kaikkiin 56–74-vuotiaisiin.

Kuusamossa suolistosyövän seulonnat aloitettiin toukokuussa. Seulottavat saavat kotiin kirjeen, jossa on kutsu seulontaan, testi, tietoa seulonnasta ja ohjeet näytteenottoon. Ulostenäyte otetaan itse wc-käynnin yhteydessä ja postitetaan laboratorioon analysoitavaksi. Seulontakutsun mukana on palautuskuori, jonka postimaksu on maksettu.

Miksi seulotaan?

Suolistosyövän seulonnat vähentävät kuolleisuutta suolistosyöpään, kun syöpä päästään havaitsemaan varhaisemmassa vaiheessa. Lisäksi varhain todettu syöpä on helpompi hoitaa ja aiheuttaa vähemmän inhimillistä kärsimystä. Voit lukea lisää Syöpärekisterin sivuilta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen tästä: Suolistosyövän seulonta – Syöpärekisteri