Hyppää sisältöön

Sodan kasvoja Kuusamon kirjallisuuseminaarissa

Lukuvalo-kirjallisuusseminaari järjestetään Kuusamotalolla lauantaina 16.10 klo 10-15.

Neljännen kerran järjestettävä Kuusamon kirjallisuusseminaari tuo valoa lukemisen ystävien syksyyn. Viime vuonna väliin jäänyt ja keväällä kaksi kertaa koronan takia siirtynyt tapahtuma keskittyy tällä kertaa sota-aiheiseen kirjallisuuteen. Seminaarin ohjelmassa näkökulma sota-aiheeseen avartuu perinteistä, toiminnallista rintamakuvausta laajemmalle. Usein liikutaan faktan ja fiktion rajapinnalla.

Niin elämäkerralliset kuin kaunokirjallisetkin kertomukset käsittelevät sotaa ihmisten ja heidän tarinoidensa kautta – antavat sodalle kasvot. Seminaarivieraiden tuotannosta voi löytää tunnettuja ja tuntemattomampia sotilaita, kasvoja kotirintamalta sekä vähemmän käsiteltyjä näkökulmia sotaan, kuten huumeongelmat, viihdytysjoukot tai saamelaisten asema.

Aamupäivällä seminaarissa kuullaan esitelmät Marita Hietasaarelta ja Sirpa Kähköseltä. Hietasaari on Ylivieskan kirjastossa informaatikkona työskentelevä kirjallisuudentutkija (FT), joka on perehtynyt suomalaisen kirjallisuuden sotakuvauksiin. Hänen puheenvuoronsa otsikko on Lähteet ja tulkinnat historiallisessa romaanissa. Kuopio-sarjastaan tunnettu kirjailija Sirpa Kähkönen saadaan seminaariin virtuaalivieraaksi. Sota-ajan ihmiskohtalot ovat keskeinen teema myös historioitsijan koulutuksen saaneen Kähkösen tuotannossa. Hän esitelmöi otsikolla Lapset sotatraumojen kantajina.

Iltapäivän aloittaa Minna Rytisalon vetämä paneelikeskustelu. Minnan salongin kirjailijavieraina ovat sodasta paljon kirjoittaneet Pekka Jaatinen ja Kauko Röyhkä, viime vuonna kiitetyn esikoisteoksensa Tuhkaan piirretty maa julkaissut Petra Rautiainen sekä Terhi Törmälehto, jolta on ilmestynyt elämäkertaromaani Mannerheim-ristin ritari Taavi Törmälehdosta. Seminaarin päätteeksi päivän teemaan saadaan paikallisväriä, kun Mikko-Pekka Heikura ja Veli-Matti Ural esittelevät Kuusamossa varttuneesta Iivo Ahavasta kertovan uunituoreen sarjakuvaromaaninsa Ahava – Ensimmäinen lippu.

Seminaaripäivänä Kuusamotalolla voi tutustua myös Ahava-sarjakuvanäyttelyyn ja osallistua Veli-Matti Uralin vetämään sarjakuvapajaan. Jo perjantaina kirjallisiin tunnelmiin pääsee Kuksa-klubin Kauko Röyhkä -illassa, jossa Röyhkä musisoinnin lomassa kertoo kirjailijantyöstään.

Seminaaria voi seurata myös verkossa Kuusamon kaupungin YouTube-kanavalla (siirryt ulkopuoliselle verkkosivulle klikkaamalla). Tapahtuman järjestävät Kuusamon kaupunginkirjasto, Kuusamon kulttuuritoimi, Kuusamo-opisto sekä ”En oo koskaan yhtään kirjaa lukenu, enkä lue” – Rajoja rikkovat miehet ja pojat -hanke.

Lukuvalo-kirjallisuusseminaari Sodan kasvot Kuusamotalon Oulankasalissa 16.10.2021 klo 10-15

 

Ohjelma:

klo 10–11.30 Esitelmät

· Marita Hietasaari: Lähteet ja tulkinnat historiallisessa romaanissa

· Sirpa Kähkönen: Lapset sotatraumojen kantajina (etäyhteydellä)

klo 11.30–12.15 lounas

klo 12.15-13.45 Minnan salonki

· kirjailijoiden paneelikeskustelu, vetäjänä Minna Rytisalo, osallistujina Pekka Jaatinen, Petra Rautiainen, Kauko Röyhkä ja Terhi Törmälehto

klo 13.45-14.15 Ahava – ensimmäinen lippu

· Veli-Matti Ural ja Matti Pekka Heikura kertovat sarjakuvaromaanistaan

klo 14.15-15 kahvi + vapaamuotoiset kirjailijatapaamiset

Oheisohjelma:

· Kauko Röyhkä -ilta Kuusamotalon Kuksa-klubissa 15.10. klo 19 (liput Ticketmasterista 20/15 eur, sis. suolaisen iltapalan ja lasin viiniä)

· Ahava-sarjakuvanäyttely Kuusamotalon aulassa 16.10. lähtien

· Sarjakuvapaja / Veli-Matti Ural 16.10. klo 14.30-15.30 Kuusamotalolla (ennakkoilmoittautuminen: kirjasto@kuusamo.fi tai 0408608900)

 

Lisätiedot:

Kaija Alajuuma (kaija.alajuuma@kuusamo.fi, 040 8608902)
Ritva Niemeläinen (ritva.niemelainen@kuusamo.fi, 040 5162276)
Ulla Ingalsuo-Laaksonen (ulla.ingalsuo-laaksonen@kuusamo.fi, 040 0281057)