Hyppää sisältöön

Muutoksia testaus-, eristys- ja karanteenikäytänteissä

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella otetaan käyttöön uudet ohjeistukset, jotka koskevat Covid-19-taudin karanteeni- ja eristysaikoja sekä oireisten henkilöiden testausta.

Kriteerit ja ohjeet Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin sivuilta seuraavien linkkien takaa. Linkit avautuvat uuteen välilehteen.

Uusien ohjeiden voimaantulo

  • Kuusamossa uudet eristämis- ja karanteeniajat astuvat voimaan välittömästi 14.1.2022 alkaen.
  • Uudet testausohjeet otetaan käyttöön maanantaista 17.1.2022 alkaen Kuusamon terveyskeskuksen flunssapolilla.

Toistaiseksi vielä tartunnanjäljittäjämme soittavat positiivisesta tuloksesta, mutta jatkossa tulemme siirtymään positiivisen tuloksen osalta tekstiviesti-ilmoitukseen. Tekstiviesti-ilmoituksella annamme positiiviseksi todetulle henkilölle toimintaohjeet.

Tekstiviesti-ilmoituksessa ohjeistetaan, että henkilöt, jotka tarvitsevat eristys- tai karanteenipäätöksen töistä poissaoloa varten voivat jatkossa laittaa yhteydenottopyynnön osoitteeseen eristyskaranteenipaatos@kuusamo.fi.

Viestiin tulee laittaa ainoastaan nimi ja puhelinnumero, ei muita henkilötietoja tietoturvallisuuden vuoksi. Tartunnanjäljittäjämme ovat yhteydessä virka-aikana yhteydenottopyynnön jättäneisiin pyyntöjen saapumisjärjestyksessä.

Jäljitystyötä painotetaan entistä enemmän SOTE-yksiköiden epidemioiden hillitsemiseen ja vakavan taudin riskissä olevien yhteydenottoihin.

Nämä muutokset merkitsevät sitä, että Covid-19-viruksen osalta ollaan pikkuhiljaa siirtymässä kohti samankaltaisia käytäntöjä, joiden mukaan toimitaan muiden, osalle vaikeaa taudinkuvaa aiheuttavien hengitystieinfektiovirusten, kuten influenssan tai RS-viruksen kohdalla.

Edelleen on tärkeää noudattaa yleisiä hygienia- ja turvallisuusohjeita sekä voimassa olevia rajoituksia. Sairaalahoidon kapasiteetin turvaamiseksi on tärkeää, että jokainen huolehtii omasta rokotussuojastaan. Jo yksikin rokoteannos vähentää selkeästi riskiä joutua sairaalahoitoon ja tehohoitoon sekä lyhentää sairaalahoidon tarpeen kestoa.

Kuusamossa 14.1.2022

Marika Käkelä, apulaisylilääkäri, tartuntataudeista vastaava lääkäri