Hyppää sisältöön

Matkailijoiden rokotusneuvonta

Koronarokotukset osaksi matkailijan rokoteturvaa

Yhteiskuntamme on siirtymässä pikkuhiljaa ja pikkuaskelin kohti ns. normaalia arkea. Tämän myötä matkailu Suomen ulkopuolelle lisääntyy niin työmatkojen kuin vapaa-ajan matkojenkin osalta. Matkailijoiden matkasuunnitelmiin kuuluu luontevana osana myös terveysturvallisuuden suunnittelu ja esimerkiksi tarvittavien rokotusten suunnittelu matkakohteen mukaan.

Matkailijoiden rokotusneuvontaa Kuusamossa saa ajanvarauksella neuvolassa, ajan voi varata puhelimitse ma-to kello 8–12 p. 040 860 8633.

Ennen matkaa kannattaa olla jo hyvissä ajoin liikenteessä, mielellään viimeistään jo noin 2kk ennen matkan alkua. Näin ehdimme suunnitella matkalle vaadittavat rokotukset ja niiden pisto-ohjelman. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat ilmaisia, mutta osa matkalle vaadittavista rokotteista ostetaan itse reseptillä ja pistoaika varataan neuvolaan tai rokotusvastaanotolle RokotusCenterille. Itse rokotuskäynti on ilmainen.

Myös koronarokotukset ovat jatkossa osa matkailijan terveysturvallisuutta ja rokotussarjasta tarvitaan matkailijalla mukaan matkalle myös rokotustodistus, koronarokotusten osalta vaaditaan EU:n rokotustodistus, muiden rokotteiden osalta riittää usein terveydenhuollosta saatava rokotuslehti tai rokotuskortti. Kohdemaan vaatimuksista koronarokotteiden ja mahdollisten vaadittavien koronatestien osalta tulee matkailijan itse varmistua hyvissä ajoin ennen matkaa, jotta tarvittavat todistukset ovat ajoissa mukana.

Hyvin suunnittelemalla ja riittävä rokotussuoja mukanaan on jatkossa ilo nähdä maailmaa! Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ja niiden voimassaolo on hyvä myös aika ajoin tarkistaa.

Maakohtaisia matkailijan rokotussuosituksia löydät esimerkiksi rokote.fi-sivustolta: https://rokote.fi/

Lisätietoa EU:n koronatodistuksista

Kuinka kauan koronapassina käytettävät EU:n koronatodistukset ovat voimassa?

  • Koronarokotustodistus on voimassa koronapassina 12 kuukautta sen jälkeen, kun se on haettu Omakannasta, minkä jälkeen rokotustodistuksen voi hakea uudestaan Omakannasta.
  • Helmikuusta 2022 lähtien EU-maat hyväksyvät koronarokotustodistuksen vain 9 kuukautta toisen rokotteen jälkeen. Kolmannen rokotteen jälkeen ei ole rajoitusta voimassaolon suhteen.
  • Testitulostodistus toimii koronapassina Suomessa, jos henkilö on saanut testistä negatiivisen testituloksen enintään 72 tuntia aiemmin.
  • Sairastamistodistus toimii koronapassina Suomessa, jos henkilö on sairastanut koronan enintään 180 vuorokautta siitä, kun henkilö on saanut positiivisen koronatestituloksen. (Huom: PCR-testillä varmennettu tulos siirtyy Kantaan muodostaen todistuksen)

Eri EU-maissa koronatodistuksilla voi olla eri voimassaoloaikoja, minkä vuoksi matkustettaessa tulee aina selvittää kohdemaan koronarajoitukset ja käytännöt. Huomioithan, että EU:n ulkopuolisilla mailla on omia matkustamiseen liittyviä todistusvaatimuksiaan.

(lähde: https://www.kanta.fi/usein-kysyttya-koronapassista )

 

Ystävällisin terveisin, Kuusamon neuvolan ja RokotusCenterin väki