Hyppää sisältöön

Koronarokotukset Kuusamossa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue järjestää Kuusamon kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut 1.1.2023 alkaen. Sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviä tietoja ei enää päivitetä www.kuusamo.fi-verkkosivuilla. Pohteen verkkosivut löydät osoitteesta www.pohde.fi

Tiedotetta päivitetty 19.1.2023

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue järjestää Kuusamon kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut 1.1.2023 alkaen. Sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviä tietoja ei enää päivitetä www.kuusamo.fi-verkkosivuilla. Pohteen verkkosivut löydät osoitteesta www.pohde.fi.

Siirry Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle ja lue lisää koronarokotuksesta alueittain: Pohde – Koronarokotus alueittain

Kuusamossa koronarokotukset annetaan valtakunnallisesti päätetyn rokotusjärjestyksen (THL) mukaisesti. THL on myös ohjeistanut kullekin ikäryhmälle käytettävät rokotteet. Tätä tiedotetta päivitetään sitä mukaa, kun rokotukset etenevät.

RokotusCenter toimii Kuusamon terveyskeskuksen tiloissa, käynti Kelantien puolelta (Ervastinaukiolta Kelanrantaan päin), Uusi sisäänkäynti ovi V ja ovi U(esteetön kulku). Rokotuspisteelle ei pääsyä terveyskeskuksen sisätilojen kautta. 

 • Tällä hetkellä rokotuksia ei ole Terveystalolla tai muilla yksityisillä terveysasemilla Kuusamossa vaan ajat varataan keskitetysti RokotusCenterille

12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille jatkossa tarjolla 1. ja 2. koronarokoteannoksiin BioNTech-Pfizerin Comirnaty ja siitä eteenpäin 3., 4. ja tehosteannoksiin BioNTech-Pfizerin Comirnatyn varianttirokote. 

Koronarokote on ilmainen ja vapaaehtoinen. Sitä tarjotaan kaikille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille sekä  5-11 -vuotiaille lapsille THL:n ohjeistuksen mukaisesti. Luethan tämän tiedotteen huolella loppuun saakka. Tiedot eri ikäryhmien rokotuksista ja tehosteannosten määristä sekä tehosteväleistä löytyy tiedotteesta alempaa.

Lisätietoa THL:n sivuilta koronavirustaudin sairastaneen rokotuksista ja aikataulusta:

Alueellista tietoa koronasta

Koronarokotusajanvaraus Kuusamossa

 • Linkki sähköiseen koronarokotus- ajanvaraukseen: https://kuusamo.eaika.fi/koronarokote

  • Sähköinen ajanvaraus 16 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille
  • Sähköisen ajanvarauksen kautta voi varata aikoja kaikille annoksille.
   • Tehostevälin ensimmäisen ja toisen annoksen välillä tulee olla vähintään kuusi (6) viikkoa.
   • Kolmannen ja neljännen sekä mahdollisen viidennen rokoteannoksen minimitehosteväleistä tietoa tiedotteessa alempana, tarkistathan ennen ajanvaraamista riittävän välin toteutumisen

  HUOM! Jos rokotuspaikalla ilmenee, että minimitehosteväli ei ole tullut täyteen tai et tällä hetkellä kuulu rokotettavien ryhmään, emme voi sinua rokottaa.

  • Jos olet epävarma onko sinun aika jo ottaa tehosterokote tai olet sairastanut koronavirustaudin, etkä tiedä milloin voit ottaa tehosteen, voit jättää yhteydenottopyynnön sähköpostitse koronarokotus@kuusamo.fi.
   • älä laita henkilötietojasi sähköpostiin, vain yhteydenottopyyntö ja puhelinnumero, joka voimassa

  Jos sinulla on ollut jonkin aiemman rokotteen seurauksena jokin henkeä uhkaava, anafylaktinen reaktio, varaathan aikasi vain Takaisinsoiton kautta tai ota yhteys rokotusajanvaraukseen sähköpostitse osoitteeseen koronarokotus@kuusamo.fi.

  Jos et pääse varaamallesi ajalle, huolehdithan ajan perumisesta! Näin rokoteannos ei mene hukkaan. Perumisohjeet löydät alasvetovalikosta alempaa.

 • Kaikkien 12v täyttäneiden ja sitä vanhempien koronarokotusajanvaraus

  HUOM! Takaisinsoitto on suljettu ajalla 22.-30.12.22

  • maanantaista torstaihin kello 9-14
  • puhelinnumerosta 040 860 8313

  Kuuntele robotin ohjeet kunnolla loppuun saakka, vain silloin puhelinnumerosi rekisteröityy järjestelmään ja voimme soittaa sinulle takaisin.

  • Rekisteröityminen vaatii, että kuuntelet infotekstin ja valintojen jälkeen robotin toistavan puhelinnumeron, johon takaisinsoitto soitetaan.
  • Kuuntele ohje loppuun saakka ennen kuin suljet linjan.

  5-11 vuotiaiden lasten koronarokotusajanvaraus on avoinna ma-to klo 10-14 p 040 1531539

  • jos asiakaspalvelija ei heti voi vastata puheluun tai puhelut ovat ruuhkautuneet, soitamme takaisin numeroon, josta soitit
  • 12v ja vanhempien rokotusaikoja ei anneta tästä numerosta.

  Jos et pääse varaamallesi ajalle, huolehdithan ajan perumisesta! Perumisohjeet ovat tällä sivulla alempana alasvetovalikossa.

  Rokotustodistuksiin tai Kantaan liittyviin tiedusteluihin ohje alempana tällä sivulla.

  • Takaisinsoiton kautta ei hoideta rokotustodistuksiin tai Kantaan liittyviä tiedusteluja.
  • Rokotuscenterin toimisto on avoinna ma-to klo 10.00 – 15.00.
  • ROKOTUSCENTER JA SEN TOIMISTO ON SULJETTU AJALLA 22.-30.12.22
  • Muina aikoina toimisto ei ole auki asiointia varten. 
  • HUOM! RokotusCenter on muuttanut terveyskeskuksen tiloihin, käynti Kelanrannan puolelta; Ervastinaukiolta Kelantietä rantaan päin ja oikealle tk:n taakse. Ei pääsyä tk sisäkautta. Centerin sisääntulo on ovi V. Esteetön kulku, ovi U.

  Toimistossa voit asioida ja varata aikoja koronarokotuksiin sekä tiedustella koronarokotustodistuksiin liittyvistä asioista. Koronapassia emme voi ruuhkan vuoksi välttämättä tulostaa sinulle samalla käynnillä. RokotusCenterin toimistosta voi myös varata aikoja lasten koronarokotuksiin.

  • Tällä hetkellä rokotuksia ei ole Terveystalolla tai muilla yksityisillä terveysasemilla Kuusamossa

Yleistä ajanvarauksista

 • Takaisinsoitto ruuhkautuu ajoittain, pyydämme kärsivällisyyttä.
 • Pyrimme soittamaan takaisin viimeistään 2-3 työpäivän kuluessa. Yleensä soitamme saman tai viimeistään seuraavan arkipäivän aikana.
 • Rokotteina on käytössä mRNA-rokotteet (Modernan Spikevax ja BioNTech-Pfizerin Comirnaty), sekä proteiinirokote Novavaxin Nuvaxovid .
  • Novavaxin koronarokotteelle voi aikoja varata Takaisinsoiton kautta.
   • Rokotetta voidaan antaa 18v täyttäneille ja sitä vanhemmille ensisijaisesti 1. ja 2. rokoteannoksena.
 • Rokotteiden saatavuustilanteen mukaan rokote voidaan joutua vaihtamaan toiseen vastaavaan rokotteeseen kuin mitä ajanvaraushetkellä on ilmoitettu (myös tehosteannoksissa). mRNA-rokotteita voidaan tehostaa myös ristiin.
 • Rokotuspaikka kerrotaan puhelimitse aikaa varatessa. eVarauksessa rokotuspaikan näkee varausta tehdessä.
 • Rokotuspaikkoina on normaalisti RokotusCenter
  • RokotusCenter, Terveyskeskus, käynti Kelanrannan kautta, Kelantieltä. Ovi V. Opasteet Ervastinaukiolta Kelan rantaan päin, terveyskeskuksen taakse.
  • Porkkapirtti, seniorineuvola. Porkkatie 2, 93600 Kuusamo. HUOM, rokotuksia ei Porkkapirtillä tällä hetkellä
  • Kuusamotalo, Kaarlo Hännisentie 2, 93600 Kuusamo.
  • Lisäksi mahdolliset Walk in sekä Pop up rokotuspisteet, joiden sijainnista tiedotetaan erikseen.

Lisätietoa koronarokotuksista

Koronarokotteet sopivat yleisesti hyvin lähes kaikille. Kaikkien koronarokotteiden suojateho on hyvä vakavaa koronavirustautia vastaan.

Koronavirusrokote antaa suojaa SARS-CoV2-viruksen aiheuttamaa koronavirustautia vastaan. Tauti aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion, jonka voimakkuus voi vaihdella oireettomasta erittäin vakavaan, tehohoitoa vaativaan tilaan. Osa potilaista saattaa kärsiä COVID-19-taudin pitkäaikaisseurauksista, kuten väsymyksestä, hengenahdistuksesta, yskästä sekä nivel- ja rintakivuista.

Koronarokotus ei täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä. Siksi on tärkeää, että myös rokotteen saatuasi pidät riittävää etäisyyttä oman harkintasi mukaan, käytät tarvittaessa maskia, peset käsiäsi ja noudatat muita ohjeita viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Yhdessä muiden torjuntatoimien kanssa rokotukset auttavat merkittävästi niin paikallisten epidemioiden kuin koko maailmanlaajuisen pandemiankin torjumisessa. Jokaisella päätöksellä ottaa rokote on merkitystä.

THL:n infosivut koronarokotteesta

Lisätietoa alueemme koronarokotustilanteesta ja koronaohjeista OYS:n koronasivulta: oyskorona.fi

 • Ensimmäiselle annokselle tulijat, muistakaa suostumuslomakkeet. Lisätietoa alempana. Aikoja varattavissa ma-to klo 10-14 numerosta 040 153 1539 

  THL suosittaa erityisesti riskiryhmiin kuuluville 5-11 -vuotiaille lapsille rokotetta. Myös perusterveille lapsille mahdollisuutta rokotteen ottoon tarjotaan.

  5–11-vuotiailla koronavirustaudin aiheuttama taudinkuva on pääosin lievä, ja ikäryhmän tautitaakka on ollut epidemian aikana hyvin matala.

  Lasten matalasta tautitaakasta huolimatta vanhemmat voivat kuitenkin harkita lastensa rokottamista, jos katsovat, että se on perusteltua esimerkiksi lähipiirissä olevan vakavasti sairaan tai koronavirustaudin riskiryhmässä olevan läheisen suojelemiseksi. Ottamalla rokotuksen lapsi voi suojata sekä itseään että lähipiiriään koronavirustaudilta ja etenkin sen vakavalta muodolta. Vaikka lapset harvoin sairastuvat vakavaan koronatautiin, sairaalahoitoa vaativa taudinkuva, oireiden pitkittyminen tai jälkitaudit ovat myös lapsilla mahdollisia.

  5–11 -vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta. Perusrokotussarjaan kuuluu kaksi annosta, tehosteväli on lapsilla 6-12 viikkoa.

  5–11 -vuotiaan rokottaminen sairastetun taudin jälkeen

  Rokoteannoksen ja koronvirustartunnan välin on oltava riittävän pitkä, vähintään kuusi viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta.

  • Jos 5–11 -vuotias lapsi sairastuu ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen alle kuuden viikon kuluttua koronatautiin, suosittelemme toista annosta 4–6 kuukauden kuluttua. Pidemmällä aikavälillä saavutetaan parempi immuunivaste.
  • Jos ensimmäisen rokoteannoksen ja sairastetun taudin välillä on yli kuusi viikkoa, lapsi tai nuori ei suojan kannalta tarvitse toista rokoteannosta.

  Toinen annos voidaan kuitenkin antaa myös lapsille ja nuorille, joilla ensimmäisen annoksen ja sairastetun taudin väli on ollut yli kuusi viikkoa, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muusta painavasta syystä. Tässä tulee huomioida mahdollisimman pitkä väli sairastetun taudin ja rokotteen kanssa, vähintään neljä kuukautta.

  Lasten rokotusten turvallisuudesta

  Yhdysvalloista saadun turvallisuusnäytön valossa yleisimmät haittavaikutukset lapsilla ovat samankaltaisia kuin yli 12-vuotiailla rokotetuilla. Suurin osa haittavaikutuksista on lieviä ja ohimeneviä, esimerkiksi punoitusta ja turvotusta rokotuskohdassa. Vakavista haittavaikutuksista tutkimuksissa ilmeni, että harvinaisten sydänpussin (perikardiitti) ja sydänlihaksen (myokardiitti) tulehduksen ilmaantuvuus oli noin yksi miljoonaa rokoteannosta kohti, mikä on vähemmän kuin vanhemmissa ikäryhmissä.

  Koronarokotteiden turvallisuudesta 5–11 -vuotiailla on saatu seurantatietoja erityisesti Yhdysvalloista, jossa joulukuun puoliväliin mennessä ikäryhmän lapsille oli annettu yli 7 miljoonaa mRNA-rokoteannosta. Tutkimuksissa ei ole tullut esille mitään odottamatonta, valtaosa ilmoitetuista haittatapahtumista oli samoja kuin mitä on tullut esille valmistajan tekemissä kliinisissä tutkimuksissa ennen myyntiluvan myöntämistä.

  Harvinaisen sydänpussin ja sydänlihaksen tulehduksen ilmaantuvuus oli noin yksi tapaus miljoonaa rokoteannosta kohti, mikä on vähemmän kuin tätä vanhemmissa ikäryhmissä.

  THL seuraa tiiviisti rokotteiden tehosta ja turvallisuudesta ikäryhmässä kertyvää tietoa.

  Alaikäinen voi itse päättää koronarokotuksestaan, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että tämä ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään asiasta. Lapsen itsenäiselle päätökselle ei ole laissa määritelty ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Useimpien 5–11 -vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.

  Lisätietoa THL:n sivuille avautuvasta linkistä Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista.

  Lapsen tulee olla  viimeistään rokotuspäivänä täyttänyt 5 vuotta. Ajan tehosterokotteelle saa mukaansa ensimmäisellä annoksella käydessään. Tehosteaika on 6-12 viikon kuluttua ensimmäisestä.

  Jos lapsi tulee rokotukselle vain toisen huoltajan tai muun aikuisen kanssa, tulee olla mukana täytetty ja allekirjoitettu suostumuslomake tai samat tiedot kuin linkin lomakkeessa sisältävä itse tehty ja allekirjoitettu lomake. Kaikkien huoltajien suostumus tarvitaan.

  Avaa suostumuslomake tästä linkistä: Alaikäisen lapsen koronarokotuksen suostumuslomake

  5-11 -vuotiaiden lapsille voi varata koronarokotusajan maanantaista torstaihin klo 10–14 puhelimitse numerosta 040 153 1539.

  • jos huoltaja(t)  haluavat vielä keskustella lapsensa rokottamisesta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, olkaa hyvä ja varatkaa soittoaika omalle neuvolan tai kouluterveydenhuollon terveydenhoitajalle
  • rokotuspaikka kerrotaan aikaa varatessa
  • rokotukselle saa tulla vain terveenä
  • ulkovaatteet tulee riisua jo omaa vuoroa odottaessa, huomioikaa rokotuskohta (olkavarren yläosa) muutenkin lapsen pukeutumisessa.
  • rokotuksen jälkeen tulee odottaa 15 minuutin seuranta-aika
  • rokotusajat ovat lyhyitä, joten valmistelettehan lapsenne jo etukäteen ja kerrotte rokotuksesta
  • tehosteaika on 6–12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen, ajan saa mukaansa rokotteella käydessään.

  Tällä hetkellä ei järjestetä kouluilla toteutettavia lasten rokotuspäiviä.

  Lisätietoa lasten ja nuorten koronarokottamisesta THL:n sivuilta: THL:n lisätietoa lasten ja nuorten rokottamisesta

 • Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan ja on saanut riittävästi tietoa päätöksentekonsa tueksi.

  Itsemääräämisoikeudelle ei ole mitään ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Jos nuori ei ole kykenevä itse päättämään rokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, tarvitaan silloin koronarokotteen antamiseen kaikkien huoltajien suostumus.

  Vastuu rokotteen ottamisen päättämisestä on suuri ja aiheuttaa joskus pohdittavaa lapsille ja nuorille. Asioista on hyvä keskustella kotona ja tarvittaessa pyytää tukea myös kouluterveydenhuollosta, jos asia kovasti mietityttää tai lapsi/nuori pohtii oman valinnan suhteen mitä tehdä.

  Kouluikäisten roktoukset ovat myös ajanvarauksella RokotusCenterissä. Ajanvarausohjeet ylempänä.

 • THL suosittelee koronarokotetta kaikille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille. Noudatamme tehostevälien suhteen THL:n antamia ohjeita.

  Ensimmäisen ja toisen annoksen tehosteiden minimiväli on 6–12 viikkoa.

  Toisen ja kolmannen  annoksen tehostevälit:

  • 18–59 -vuotiaiden perusterveiden miniväli on 4–6 kuukautta
  • kaikilla 60 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla minimiväli on 3–4 kuukautta
  • lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvilla 18 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla tehosteväli on 3–4 kuukautta
  • 12–17 -vuotiaille lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2  kuuluville suositellaan kolmatta annosta 6kk kuluttua toisesta annoksesta
   • myös muille tähän ikäryhmään kuuluville voidaan rokote antaa esimerkiksi matkustamisen tai muun syyn perusteella, minimitehosteväli 2. ja 3. annoksen välillä 6kk.
  • 12 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla, joilla elimistön immuunivaste on vakavasti alentunut miniväli on 2kk
   • immuunipuutteisille suositellaan neljättä annosta, kun kolmannesta rokotuksesta on kulunut vähintään 3kk
  • Suosituksista liittyen neljänsiin rokoteannoksiin alempana omassa valikossa.
 • THL suosittelee kolmatta koronarokoteannosta seuraaville ryhmille

  • kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille 4–6 kuukautta toisen annoksen jälkeen
  • kaikille 60 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille 3–4 kuukautta toisen annoksen jälkeen
  • lääketieteellisille riskiryhmille 18 vuotta täyttäneistä eteenpäin 3–4 kuukautta toisen annoksen jälkeen
  • lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville 12–17 vuotiaille kuuden kuukauden kuluttua toisen annoksen jälkeen
   • myös muille tähän ikäryhmään kuuluville voidaan rokote antaa esimerkiksi matkustamisen tai muun syyn perusteella
  • 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille, joiden elimistön immuunivaste on taudin tai sen hoidon vuoksi voimakkaasti madaltunut kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2kk
  • Suurin osa ihmisistä ei tarvitse suojan kannalta kolmatta annosta, jos he ovat sairastaneet koronataudin ja saaneet kaksi rokoteannosta.

  Lisätietoa THL:n sivulta linkistä Kenelle kolmas annos?

  Lisätietoa alle 18 vuotiaan EU-rokotustodistuksen voimassaolosta, Valtionneuvoston sivut: https://valtioneuvosto.fi/-//1271139/alle-18-vuotiaiden-koronarokotustodistukset-eivat-jatkossa-vanhene-perusrokotussarjan-jalkeen-matkustuskaytossa

   

  THL suosittelee neljättä koronarokoteannosta seuraaville ryhmille

  • 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt
  • 60 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille riippumatta riskiryhmään kuulumisesta
  • 18-59 vuotiaille riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville
  • Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.
  • jos olet saanut jo kolme koronarokoteannosta ja niiden lisäksi sairastanut koronavirustaudin, et tarvitse neljättä annosta
  • Jos olet epävarma kuulutko neljännen rokoteannoksen saajiin, ole yhteydessä RokotusCenteriin takaisinsoiton kautta tai sähköpostitse koronarokotus@kuusamo.fi

   

  Viides koronarokoteannos:

  • THL suosittelee voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille viidettä koronarokoteannosta. Tehosteannoksen voi antaa, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta.
  • THL:n alustavien tutkimustulosten mukaan neljännen rokoteannoksen jälkeen vasta-aineiden määrä jää voimakkaasti immuunipuutteisilla keskimäärin kolmasosaan siitä rokotevasteesta, joka terveillä aikuisilla on kolmannen annoksen jälkeen. Voimakkaasti immuunipuutteisilla yksilöiden välinen vaihtelu rokotevasteessa on suurta, sillä immuunipuutoksen vakavuus vaikuttaa vasteeseen.
  • Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta myös immuunipuutteisilla henkilöillä, joten taudin sairastanut ja neljä rokoteannosta saanut henkilö ei tarvitse viidettä rokoteannosta tässä vaiheessa.

   

  Lisätietoa voimakkaasti immuunipuutteisiksi katsotuista henkilöistä:

   • Voimakkaasti immuunipuutteisiksi katsotaan henkilöt, joilla on jokin seuraavista sairauksista tai joille on tehty jokin seuraavista toimenpiteistä
    • Elinsiirto: Ryhmään kuuluvat henkilöt, joille on tehty elinsiirto.
    • Kantasolusiirto: Ryhmään kuuluvat ne henkilöt, jotka ovat saaneet kantasolusiirron enintään kolme vuotta sitten, ja henkilöt, joilla kantasolusiirto on tehty jo aiemmin ja joilla immunosuppressiivinen käänteishyljinnän estolääkitys jatkuu.
    • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos: Ryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on vaikea tai keskivaikea perinnöllinen immuunipuutos. Ryhmään kuuluvat esimerkiksi tavallista vaihtelevaa immuunipuutosta sairastavat (CVID), rusto-hiushypoplasiapotilaat ja DiGeorgen oireyhtymää sairastavat. Ryhmään eivät kuulu lievemmät, väestössä yleisemmät poikkeavuudet, kuten IgA-vaje tai -puutos, mannoosia sitovan lektiinin puutos tai komplementtitekijä C4:n osittainen vaje.
    • Immunosuppressiivinen syöpähoito: Ryhmään kuuluvat solunsalpaajahoitoa vuoden sisällä saaneet henkilöt sekä leukemian tai lymfooman monoklonaalista vasta-ainehoitoa edellisen kahden vuoden aikana saaneet henkilöt. Tähän ryhmään kuuluvat myös CAR-T-soluhoidon saaneet.
    • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä: Ryhmään kuuluvat muun muassa selkärankareuma, nivelreuma, niveltulehdukset, haavainen paksusuolentulehdus, Crohnin tauti ja psoriaasi, jos kyseistä sairautta hoidetaan biologisella lääkkeellä tai JAK-estäjällä. Biologisista lääkkeistä tällaisia ovat erityisesti rituksimabi ja okrelitsumabi. Ryhmään eivät kuulu pelkästään kortikosteroidilääkitystä, metotreksaattia, atsatiopriinia, siklosporiinia, sulfasalatsiinia tai hydroksiklorokiinia käyttävät henkilöt.
    • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta: Ryhmään kuuluvat henkilöt, jotka saavat dialyysihoitoa tai joiden munuaisten hiussuonikerästen suodatusnopeus eli GFR on alle 15.
    • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV: Ryhmään kuuluvat HIV-positiiviset henkilöt, joilla CD4-auttajasolutaso on alle 200 x 10E6 solua/l.
    • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila: Hoitavan lääkärin arvion mukaan myös jokin muu tila tai sairaus voidaan katsoa voimakkaasti immuunipuolustusta heikentäväksi.
 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee tänä syksynä uutta koronan tehosterokotusta:

  • kaikille 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille riippumatta riskiryhmiin kuulumisesta
  • 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville
  • voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille

  Tehosteannos voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskiarvion perusteella esimerkiksi työkomennuksen tai matkan kohdemaan vaatimusten vuoksi.

  Tehosterokotteen voi ottaa tulevalla syyskaudella, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Rokotteen ottamista ei suositella heti syyskuussa, vaan myöhemmin syksyllä samalla käynnillä influenssarokotuksen kanssa.

  Erona aiempaan on, että tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei ole enää väliä, kuinka monta rokotetta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan.

  Jos henkilö on saanut rokotesarjansa viimeisimmän rokotteen jo varianttirokotevalmisteella, ei hän tarvitse tehosterokotetta. Voit tarkistaa asian RokotusCenteriltä, jos olet omalta kohdaltasi epävarma.

 • Tehosterokotusajan saa mukaansa ensimmäisellä rokotuksella käydessään. Tehosterokotus annetaan 612 viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. 

  • Jos haluat muuttaa tehosteen ajankohtaa, olethan yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen koronarokotus@kuusamo.fi tai hyödynnä Walk in -rokotuspäiviä.
  • Tehosteaikaa voi vaihtaa myös Takaisinsoiton kautta maanantaista torstaihin klo 10–14 puhelimitse numerosta 040 860 8313.

  Ajan peruminen

  • Rokotusajan Takaisinsoiton kautta varanneet voivat perua aikansa vain tekstiviestillä numeroon 040 763 8523.
   • Kirjoita viestiin nimesi, rokotuspäivä ja aika. 
   • Jos perut aikasi, huolehdithan uuden ajan varaamisesta Takaisinsoiton tai eVarauksen kautta
   • Tämä numero on vain perumisviestejä varten.
  • Rokotusajan, joka varattu sähköisen ajanvarauksen kautta, voi perua myös sähköisen ajanvarauksen kautta edelliseen iltaan saakka. Saman päivän ajan voi perua tekstiviestillä numeroon 040 763 8523.

   

 •  

  Yleistä Pop Up ja Walk In -rokotuksista

  • Pop Up -piste on yleensä 1-2 rokottajan  liikkuva piste, jonne  aikaa ei varata etukäteen.
  • Walk In on suurempi tapahtuma, rokottajia on useita, aikaa ei tarvitse varata etukäteen.
  • Mahdollisuuksien mukaan järjestämme Pop Up -rokotuspisteitä Kuusamossa.
  • Voit hakea kolmannen rokoteannoksen jos kuulut nyt vuorossa olevaan THL:n ohjeistamaan ryhmään. Lisätietoa ylläolevasta alasvetovalikosta. Sinun tulee pystyä todentamaan rokotettavien ryhmään kuulumisesi, esimerkiksi potilastiedoilla tai epikriisillä.
  • Rokotuksen saa asuinkunnasta tai maasta riippumatta.
  • Pop Up -pisteistä tiedotetaan tällä sivulla sekä sosiaalisessa mediassa mahdollisuuksien mukaan.
  • Pop Up -pisteellä tulee olla mukana henkilöllisyystodistus (ajokortti, KELA-kortti, passi, henkilökortti).
  • Rokotteena on mRna-rokote BioNTech-Pfizerin Comirnaty j aComirnatyn varianttirokote, 5-11 -vuotiaille lapsille on oma Comirnatyn valmiste. Lapsille rokotteita vain ajanvarauksella.
 • Todistus saadusta koronarokotteesta muodostuu Omakanta-palveluun. Sieltä saa myös muut EU koronapassiin liittyvät todistukset. Siirry  Kantapalveluun linkistä http://www.kanta.fi.

  Koronarokotustodistus on voimassa koronapassina 12 kuukautta sen jälkeen, kun se on haettu Omakannasta. Tämän jälkeen rokotustodistuksen voi hakea uudestaan Omakannasta.

  Helmikuusta 2022 lähtien EU-maat hyväksyvät koronarokotustodistuksen vain yhdeksän kuukautta toisen rokotteen jälkeen. Kolmannen rokotteen jälkeen ei ole rajoitusta voimassaolon suhteen.

  • Matkustuskäyttöön tarkoitetut EU:n koronarokotustodistukset ovat jatkossa toistaiseksi voimassa alle 18-vuotiailla, jotka ovat saaneet koko perusrokotussarjan eli tyypillisesti kaksi rokoteannosta.
  • Testitulostodistus toimii koronapassina Suomessa, jos henkilö on saanut testistä negatiivisen testituloksen enintään 72 tuntia aiemmin.
  • Sairastamistodistus toimii koronapassina Suomessa, jos henkilö on sairastanut koronan enintään 180 vuorokautta siitä, kun henkilö on saanut positiivisen koronatestituloksen.

  Eri EU-maissa koronatodistuksilla voi olla eri voimassaoloaikoja, minkä vuoksi matkustettaessa tulee aina selvittää kohdemaan koronarajoitukset ja käytännöt. (lähde https://www.kanta.fi/usein-kysyttya-koronapassista)

  Matkustettaessa todistuksen kelpoisuus tulee tarkistaa kohdemaasta. 

  Jos 16–17 -vuotias ei ole vielä saanut täyttä rokotussarjaa, hän voi käydä koronatodistusta varten koronatestissä julkisessa terveydenhuollossa, missä testi on hänelle maksuton.

  Jos rokotetta ei voi ottaa lääketieteellisestä syystä, voi saada koronapassin käymällä koronatestissä. Lain mukaan kuntien tulee järjestää mahdollisuus käydä koronatestissä koronapassia varten henkilöille, jotka eivät voi ottaa covid-19 -rokotetta lääketieteellisestä syystä. Kysy asiasta terveyskeskuksen flunssapolilta.

  Muut henkilöt, jotka tarvitsevat negatiivisen testituloksen koronapassia varten, ohjataan varaamaan aikaa yksityiselle puolelle omakustanteiseen testiin. .

   

  Käytännön tietoa koronapassiin liittyen

  • EU:n koronarokotustodistus näkyy Omakannassa viimeistään viiden vuorokauden sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen.
  • Jos todistuksessa näkyvissä tiedoissa on virhe, ota yhteyttä siihen terveydenhuollon toimijaan, josta olet saanut rokotuksen. Kanta-palvelut ei voi korjata virheellistä tietoa. Muilla paikkakunnilla tai esimerkiksi työterveyshuollon kautta kirjatut tapahtumat voidaan korjata vain alkuperäisessä paikassa.
  • Henkilöt, jotka eivät käytä Omakantaa (esimerkiksi ei ole pankkitunnuksia, alaikäiset, ei ole suomalaista henkilötunnusta), voivat saada EU:n koronatodistuksen tulosteena terveydenhuollosta.
   • Pyydämme henkilöitä, joilla mahdollisuus itse kirjautua OmaKantaan ja käyttää siten koronapassia tarvittaessa tulostamaan passin
   • Jos itsellä ei ole tulostusmahdollisuutta, voit käyttää esimerkiksi kirjaston tulostuspalvelua.
   • Terveydenhuollossa toimitamme todistuksia ensisijaisesti henkilöille, joilla ei ole itsellä mahdollisuutta passia saada. Pelkkää tulostuspalvelua meillä ei ole.
   • Pyynnön voi jättää  Kuusamon terveyskeskuksen neuvontaan tai neuvolan toimistoon maanantaisin klo 9–11.
   • Pyynnön voi jättää myös sähköpostitse koronarokotus@kuusamo.fi
    • Viestin otsikoksi selkeästi Todistuspyyntö.
    • Huom! Älä lähetä henkilötietoja, esimerkiksi henkilötunnusta kuin salatulla postilla. Viestiin riittää nimi ja syntymäpäivä sekä puhelinnumero mahdollista kontaktia varten. Jos tarvitsemme lisätietoja, olemme yhteydessä.
    • Todistus tulostetaan noin viikon sisällä pyynnöstä.
    • Todistus voidaan postittaa tai asiakas voi noutaa sen sovitusti.

  Alaikäisen koronarokotustodistukset

  • Alaikäisen koronarokotustodistuksen voi pyytää alaikäinen itse tai yhdessä huoltajan kanssa.
  • Huoltaja ei voi pyytää todistusta ilman huollettavansa läsnäoloa.
  • Kouluterveydenhuollosta todistuksia ei saa.
  • Alaikäisen tulee itse olla mukana todistusta noutamassa tai tehdä pyyntö henkilökohtaisesti, jolloin se voidaan toimittaa hänelle postitse.

  Rokotustodistusasioissa voit asioida myös henkilökohtaisesti RokotusCenterillä ma-to klo 10-15 tai esittää pyynnön omalla rokotuskäynnilläsi. Muina aikoina toimisto on kiinni. 

 • Covid-19 vaccination certificate comes to Omakanta-service after five (5) days from vaccination. You can print your certificate from Omakanta. If  you don’t have a printer, you can use library printservice, for example.

  Person who can not use Omakanta-service (no social security number in Finland or no online banking ID), can have their EU-vaccination certificate printed from healthcare. You can leave your certificate request to Kuusamo healthcenter info or to Neuvola office – Maternity and Child Health Clinic Services – every monday from 9-11 am. You can also send your request by email koronarokotus@kuusamo.fi. Certificate will be printed in five to seven days and sent by post. You can also collect it from healthcenter.

  If there are mistakes in certificate, please contact the healthcareprovider where you got your vaccination to make corrections. Kanta-service can not help with corrections.

  If you have questions, please visit our office at RokotusCenter, address Kitkantie 30,  on every tuesday 10.00–11.30 am and 1–3 pm.

 • We are vaccinating people 12 years and older who live in Kuusamo or are staying here. Also children age 5-11 years old can have coronavaccine.

  We use BioNTech-Pfizer Comirnaty and Moderna Spikevax and also Novavax Nuvaxovid . When you get your first dose, you will get appointmet already for second dose after 6-12 weeks. In Finland, time between first and second dose is 6-12 weeks. Mininum is 6 weeks. Third and fourth doses are recommended certain groups of people. More info

  THL information page according to Covid-vaccines and schedules

  If you are staying here at Kuusamo for longer period of time, you can get your vaccination here. Times for vaccinations can be booked by Takaisinsoitto-system number 040 860 8313 from monday to thursday time 9-14, normal calls. Finnish only.

  You can also book time from internet kuusamo.eaika.fi or send message to our bookingservice koronarokotus@kuusamo.fi

  Also we organize walk in vaccination days, where you do not need to book time.

  If you need help in English or help to find out when is your turn to get vaccinated, please contact nurse number 040 860 8713.

  Also if you get any symptoms of Covid-19, please contact our clinic, number 040 860 0090 for coronatest.

  More info of Covid-19 vaccinations in english:

  Vaccination order and at-risk groups for covid-19

  If you need Certificate of Covid-19 vaccinations, please contact email koronarokotus@kuusamo.fi or use omakanta.fi

Koronarokotusten edistyminen

Alla oleva tilannekuva kertoo koronarokotusten edistymisen Kuusamossa koko väestön osalta ja ikäluokittain. Covid-19 koronarokotustilannekuva päivittyy kolmesti joka iltapäivä THL:n rokotusrekisterin pohjalta.

Voit avata tilannekuvan isommaksi omaan välilehteen tästä linkistä Tilannekuva Kuusamossa

Ohita upotus

Ohjeita rokotusajanvaraukseen

 • Kaikki 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat voivat varata ajan koronarokotukseen ensimmäiselle ja toiselle annokselle riippumatta siitä kuuluuko riskiryhmään. HUOM! Rokotettavan tulee olla täyttänyt jo 12 vuotta!

  • Emme rokota alle 12-vuotiaita. Ikä tulee olla saavutettu rokotuspäivänä.
  • Rokotteena on käytössä mRNA rokotteet: BioNTech-Pfizerin Comirnaty ja Moderna sekä 18v täyttäneille ja sitä vanhemmille 1. ja 2. annosta varten Novavaxin Nuvaxovid.
  • eVarauksessa ajanvaraus erikseen perusterveille 16 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille, eVarauksen rokotteena Comirnaty.
  • Myös ikäihmiset voivat eVarauksen kautta varata ensimmäisen annoksen aikoja.
  • Alle 16-vuotiaat (mutta 12 vuotta täyttäneet) saavat aikoja Takaisinsoiton kautta
   • Jos lapsi on ikänsä ja kypsyytensä puolesta kykenevä päättämään rokotteen otosta itse, hän voi niin tehdä. Jos taas hän ei ole kykenevä tai halukas päättämään asiasta itse, rokottamiseen kysytään suostumusta huoltajalta.
   • Jos nuorella on useampi kuin yksi huoltaja, tarvitaan suostumus rokottamiseen kaikilta huoltajilta. Rokottajan tulee olla vakuuttunut, että suostumus rokottamiseen on saatu molemmilta huoltajilta.
 • Koronarokotetta suositellaan raskaana olevalle, raskaana olevat kuuluvat koronavirustaudin kannalta riskiryhmään.

  Kokemusta ja systemaattista tutkimustietoa raskaana olevien rokottamisesta on tällä hetkellä niukasti, mutta kertynyt tutkimustieto ja käyttökokemus eivät anna viitteitä turvallisuushuolista.

  Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen. Ennen raskautta aloitetun rokotussarjan toisen annoksen voi myös antaa raskauden aikana.

  Rokotteen voi ottaa missä raskauden vaiheessa tahansa. Hyvä olisi, että vähintään kaksi annosta olisi saatu ennen synnytystä.

  Raskaana oleva voi varata ajan rokotukselle eVarauksen tai Takaisinsoiton kautta tai neuvolakäynnin yhteydessä.

 • Alussa ajanvarauksessa voi olla ruuhkaa, pyydämme kärsivällisyyttä.

  Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. Se tarkoittaa, että puhelut rekisteröityvät järjestelmään, kun soittaja toimii robotin antaman ohjeen mukaan ja myöhemmin asiakaspalvelija soittaa asiakkaalle takaisin, jos asiakas on toiminut ohjeen mukaisesti ja puhelu on rekisteröitynyt. Aikoja ei voi varata muuta kautta eikä tekstiviestillä.

  Takaisinsoittopyynnön voi jättää järjestelmään vain kerran. Hoidamme takaisinsoitot mahdollisimman pian. Toivomme, että ajanvaraukseen soittavat vain ne henkilöt, joiden rokotusvuoro kulloinkin on. Näin vältämme ajanvarauksen ruuhkautumista.

  Rokoteaikoja voidaan antaa tulevien rokotemäärien mukaan. Jos ajat ovat jo siltä erää täynnä, takaisinsoittojärjestelmä ilmoittaa sen asiakkaalle ja pyytää olemaan yhteydessä myöhemmin. Rokotteita tulee viikoittain hyvin vaihteleva määrä. Pyydämme kärsivällisyyttä.

  Kuuntelethan puhelun aikana ohjeet tarkasti ja toimit niiden mukaan, näin puhelusi rekisteröityminen onnistuu varmasti.

Ajantasaisen tiedon Suomen koronarokotusjärjestyksestä löydät THL:n sivuilta Rokotusjärjestys ja COVID 19-taudin riskiryhmät.

Lisätietoa koronavirusrokotteista ja usein kysyttyjä kysymyksiä rokotteisiin liittyen THL:n sivuilta Rokotteet ja koronavirus – infektiotaudit ja rokotukset.