Hyppää sisältöön

5-11-vuotiaiden lasten koronarokotukset Kuusamossa

THL tarjoaa koronarokotetta kaikille 5-11v lapsille

Katso alta THL:n Hanna Nohynekin haastattelu lasten koronarokotuksista.

Ohita upotus

5-11v lapsille voi varata koronarokotusajan ajanvarauksella ma-to klo 10-14  p. 040 153 1539

THL suosittaa erityisesti riskiryhmiin kuuluville 5-11v lapsille rokotetta, myös perusterveille lapsille mahdollisuutta rokotteen ottoon tarjotaan.

5–11-vuotiailla koronavirustaudin aiheuttama taudinkuva on pääosin lievä, ja ikäryhmän tautitaakka on ollut epidemian aikana hyvin matala.

Lasten matalasta tautitaakasta huolimatta vanhemmat voisivat kuitenkin harkita lastensa rokottamista, jos katsovat, että se on perusteltua esimerkiksi lähipiirissä olevan vakavasti sairaan tai koronavirustaudin riskiryhmässä olevan läheisen suojelemiseksi. Ottamalla rokotuksen lapsi voi suojata sekä itseään että lähipiiriään koronavirustaudilta ja etenkin sen vakavalta muodolta. Vaikka lapset harvoin sairastuvat vakavaan koronatautiin, sairaalahoitoa vaativa taudinkuva, oireiden pitkittyminen tai jälkitaudit ovat myös lapsilla mahdollisia.

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta. Perusrokotussarjaan kuuluu kaksi annosta, tehosteväli on lapsilla 6-12 viikkoa.

5–11-vuotiaan rokottaminen sairastetun taudin jälkeen:

Rokoteannoksen ja koronvirustartunnan välin on oltava riittävän pitkä, vähintään 6 viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta.

  • Jos 5–11-vuotias lapsi sairastuu ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen alle 6 viikon kuluttua koronatautiin, suosittelemme toista annosta 4–6 kuukauden kuluttua. Pidemmällä aikavälillä saavutetaan parempi immuunivaste.
  • Jos ensimmäisen rokoteannoksen ja sairastetun taudin välillä on yli 6 viikkoa, lapsi tai nuori ei suojan kannalta tarvitse toista rokoteannosta.

Toinen annos voidaan kuitenkin antaa myös lapsille ja nuorille, joilla ensimmäisen annoksen ja sairastetun taudin väli on ollut yli 6 viikkoa, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muusta painavasta syystä. Tässä tulee huomioida mahdollisimman pitkä väli sairastetun taudin ja rokotteen kanssa, vähintään 4 kuukautta.

 

 

Lisätietoa:

Yhdysvalloista saadun turvallisuusnäytön valossa yleisimmät haittavaikutukset lapsilla ovat samankaltaisia kuin yli 12-vuotiailla rokotetuilla. Suurin osa haittavaikutuksista on lieviä ja ohimeneviä, esimerkiksi punoitusta ja turvotusta rokotuskohdassa. Vakavista haittavaikutuksista tutkimuksissa ilmeni, että harvinaisten sydänpussin (perikardiitti) ja sydänlihaksen (myokardiitti) tulehduksen ilmaantuvuus oli noin yksi miljoonaa rokoteannosta kohti, mikä on vähemmän kuin vanhemmissa ikäryhmissä.

Koronarokotteiden turvallisuudesta 5–11-vuotiailla on saatu seurantatietoja erityisesti Yhdysvalloista, jossa joulukuun puoliväliin mennessä ikäryhmän lapsille oli annettu yli 7 miljoonaa mRNA-rokoteannosta. Tutkimuksissa ei ole tullut esille mitään odottamatonta, valtaosa ilmoitetuista haittatapahtumista oli samoja kuin mitä on tullut esille valmistajan tekemissä kliinisissä tutkimuksissa ennen myyntiluvan myöntämistä.

Harvinaisen sydänpussin ja sydänlihaksen tulehduksen ilmaantuvuus oli noin 1 tapaus miljoonaa rokoteannosta kohti, mikä on vähemmän kuin tätä vanhemmissa ikäryhmissä.

THL seuraa tiiviisti rokotteiden tehosta ja turvallisuudesta ikäryhmässä kertyvää tietoa.

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotuksestaan, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että tämä ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään asiasta. Lapsen itsenäiselle päätökselle ei ole laissa määritelty ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Useimpien 5–11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.

Lisätietoa THL:n sivuilta:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/rokotteet-ja-koronavirus/usein-kysyttya-lasten-ja-nuorten-koronarokotuksista

 

Jos lapsi tulee rokotukselle vain toisen huoltajan tai muun aikuisen kanssa, tulee olla mukana täytetty ja allekirjoitettu suostumuslomake tai samat tiedot kuin linkin lomakkeessa sisältävä itse tehty ja allekirjoitettu lomake. Kaikkien huoltajien suostumus tarvitaan.

Alaikäisen lapsen koronarokotuksen suostumuslomake

Tällä hetkellä ei ole tiedossa alakouluilla toteutettavia lasten rokotuspäiviä.