Hyppää sisältöön

Ikäihmisten palvelujen asiakasmaksut ja määräytymis­perusteet

Asiakasmaksulain muutoksessa asiakkaan oikeusturvaa parannettiin, lakiin kirjattiin asumispalvelun, tehostetun asumispalvelun ja perhehoidon maksuperusteet sekä vähimmäiskäyttövara. Vähimmäiskäyttövara on 15 % tuloista, kuitenkin vähintään 164 €/kk.

Tavallisen palveluasumisen osalta noudatetaan jatkossa asiakasmaksulain mukaisesti kotiin annettavien palveluiden maksutaulukkoa. Lisäksi asukkaalta voidaan periä hinnaston mukainen vuokra, ateriapäivämaksu, ylläpitomaksu ja turvalaitevuokrat.

Tehostetussa palveluasumisessa ja perhehoidossa ei voi 1.7.2021 alkaen periä erillisiä maksuja tukipalveluista, kuten aterioista.

Asiakasmaksulain muutokset eivät koske palvelusetelitoimintaa tässä vaiheessa.

Palvelusetelin palveluasumisessa palveluntuottaja ja asiakas tekevät erillisen sopimuksen liittyen tukipalveluihin (mm. siivous, ateria-, pyykki- ja turvateknologiapalvelut.) Tehostettu palveluasuminen sisältää hoito- ja huolenpitopalvelut. Lisäksi asiakas maksaa vuokran, ateriat, lääkkeet, vaatteet ja muut henkilökohtaiset menot mm. terveydenhuoltokulut.

Vuokra on yksikkökohtainen. Kaupungin yksiköissä vuokra:

  • Kotiranta                         537,95 € / kk
  • Hiltantupa                      490,00 € / kk

Rintamaveteraani maksaa kaikissa asumispalveluissa ainoastaan vuokran ja lääkkeet sekä muut henkilökohtaiset menot ja tarvikkeet.