Hyppää sisältöön
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue järjestää Kuusamon kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut 1.1.2023 alkaen. Sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviä tietoja ei enää päivitetä www.kuusamo.fi-verkkosivuilla. Pohteen verkkosivut löydät osoitteesta www.pohde.fi

Äitiysneuvola ja äitiyspoliklinikka

Äitiysneuvola

Äitiysneuvolatoiminnan tavoitteena on turvata raskaana olevan naisen ja sikiön terveys ja hyvinvointi myös puoliso huomioiden. Lisäksi tavoitteena on edistää tulevien vanhempien ja koko perheen terveyttä ja hyvinvointia sekä tulevan lapsen kehitysympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta. Tavoitteena on myös edistää kansanterveyttä ja ehkäistä raskausaikaisia häiriöitä. 

Määräaikaisia terveystarkastuksia järjestetään äitiysneuvolassa raskausaikana ensisynnyttäjälle vähintään yhdeksän ja uudelleensynnyttäjälle vähintään kahdeksan. Näihin raskausaikaisiin käynteihin sisältyy yksi laaja terveystarkastus ja kaksi lääkärintarkastusta. Lisäksi äitiysneuvola tekee kotikäynnin raskauden lopussa ja vauvan synnyttyä. Tarpeen mukaan järjestämme lisäkäyntejä neuvolaan yksilöllisen tarpeen mukaan ja teemme moniammatillista tiimityötä esimerkiksi sosiaalityön ja lapsiperheiden kotipalvelun kanssa ja järjestämme vertaisryhmätoimintaa yhdessä yhteistyötahojen kanssa. Äitiysneuvola osallistuu terveyserojen ja syrjäytymisen ehkäisemiseen muun muassa varhaisen kohdennetun tuen avulla.

Ryhmätoimintana teemme omana toimintana synnytykseen valmentavaa Raskausajan joogaa sekä Imetysryhmätoimintaa.

Yhteistyössä paikallisen MLL PerhePesän kanssa Haikarakahvila.

Kuusamossa ei ole synnytystoimintaa. Alueellamme on kolme synnytyssairaalaa, joista raskauden aikana valitaan itselle sopiva paikka. Synnyttämään voi mennä Ouluun, Kajaaniin ja Rovaniemelle. Synnytystä ennen raskauden aikana täytetään yhteistyössä oman äitiysneuvolan terveydenhoitajan kanssa I-pana esitiedot verkkopalvelussa.

Äitiyspoliklinikka

Äitiyspoliklinikka toimii Kuusamon terveyskeskuksen 1. kerroksessa, sairaanhoitajien vastaanoton käytävällä. Lähin sisäänkäynti on ovesta B.

Se on ajanvarauspoliklinikka, jonne tullaan terveydenhoitajan tai lääkärin lähetteellä. Lääkäriaika on maksullinen. Peruuttamattomasta lääkärinajasta perimme maksun.

Seulonta-asetuksen mukaiset ultraäänitutkimukset ovat asiakkaalle maksuttomia. Maksuttomia tutkimuksia ovat varhaisraskauden ultraäänitutkimus, joka tehdään raskausviikolla 10+0–13+6, sekä ultraäänitutkimus vaikeiden rakennepoikkeavuuksien selvittämiseksi raskausviikolla 18+0−21+6 tai raskausviikon 24+0 jälkeen.

Poliklinikka on avoinna maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona kello 8 – 15. Puhelimeen vastataan myös ma-ke.

Poliklinikalla hoidetaan erityisseurantaa tarvitsevia raskaana olevia, joilla on esimerkiksi jokin perussairaus tai raskauden aikana ilmennyt ongelma sekä tehdään raskaudenajan ultraäänitutkimuksia.

Lisätietoja palvelusta antaa

  • Neuvola

    Terveyspalvelut

  • Äitiyspoliklinikka

    Terveyspalvelut