Hyppää sisältöön
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue järjestää Kuusamon kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut 1.1.2023 alkaen. Sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviä tietoja ei enää päivitetä www.kuusamo.fi-verkkosivuilla. Pohteen verkkosivut löydät osoitteesta www.pohde.fi

Teknologia turvallisen asumisen tueksi

Kotona asumista voidaan tukea teknologian avulla. Apunasi ja turvanasi ovat etäkotihoito, etäkuntoutus, hellavahti, kulunvalvonta ja lääkkeenantoautomaatti.

 • Etäkuntoutus mahdollistaa ikäihmisen osallistumisen kotoa etäyhteyden kautta fysioterapeutin ohjaamaan kuntoutukseen tai sovittuun ryhmätoimintaan.

  KotiTV tarjoaa ikäihmisille liikunnallista etäkuntoutusta, virikkeellistä muistikuntoutusta sekä kulttuuria ja opetuksellista sisältöä helposti joka arkipäivä kotonaan tai asumisyksiköissä.
  Kanavan tavoitteena on tuoda ikäihmisten päivään mielekästä sisältöä, lisätä virikkeellistä toimintaa ja aktiivisuutta sekä auttaa arjen rytmityksessä, kuten muistamaan säännöllisen ruokailun tärkeys.
  Kunto-ohjeita toistetaan viikoittain, jolloin liikesarjat tulevat tutuiksi, muisti vetreytyy ja saadaan paras mahdollinen vaikuttavuus ikäihmisen toimintakykyyn.

  Maksuton KotiTV-kanava lähettää muutaman tunnin joka päivä:

  • antenni-tv kanavapaikalla 33
  • kaapeli-tv kanavapaikalla 99

  Ohjelma on katsottavissa myös internetissä osoitteessa kotitv.fi (avautuu uuteen välilehteen).

 • Hellavahti ja kulunvalvonta antavat lisäturvaa kotona asumiseen. Palvelun saa vireille palvelutarpeen arvioinnin kautta.

  Hellavahdin avulla voidaan määritellä lieden käyttöaika. Nykyisissä liesissä on jo valmiina aikakytkin.

  Kulunvalvonta mahdollistaa hälytyksen etukäteen määritellyn kelloajan mukaisesti.

 • Lääkkeenantoautomaatti varmistaa lääkehoidon turvallisen toteutumisen.
  Näin lääkkeenantoautomaatti toimii:
  Saat käyttöösi lääkkeenantoautomaatin, johon kotihoidon hoitaja täyttää lääkkeet kahden viikon välein. Lääkkeet on annosteltu pusseihin apteekissa.
  Helppokäyttöinen automaatti tunnistaa lääkkeenantoajan ja antaa sinulle oikeat lääkkeet oikeaan aikaan.
  Automaatti muistuttaa merkkiäänellä, puheella ja värivalolla, kun lääkeannos on turvallista ottaa.

 • Tolokku-etähoivapalvelu otetaan esille yhtenä vaihtoehtona palvelutarpeen arvioinnin yhteydessä kotihoitopalvelun järjestämistapana.

  Näin etäkotihoito toimii:
  Saat käyttöösi tabletin, johon hoitaja ottaa kuvayhteyden sovittuina aikoina.
  Hoitaja soittaa asiakkaalle ja etälaite avautuu automaattisesti. Etälaite asennetaan niin, että se on asiakkaalle helpossa paikassa ja keskustelu tapahtuu asianmukaisesti.
  Tabletin kautta hoitaja ohjaa sinua arjen toimissa. Hän muistuttaa esimerkiksi ruokailusta, lääkkeiden ottamisesta, ulkoilusta tai vaikka kotijumpasta sekä kyselee tietysti kuulumiset.
  Voit pitää yhteyttä läheisiisi samalla tabletilla.
  Etäkotihoito on kuin perinteistä kotihoitoa, mutta hoitaja on sinuun yhteydessä tabletin kautta.
  Etäkotihoidolla voidaan korvata joko osa tai kaikki perinteisen kotihoidon käynnit