Hyppää sisältöön
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue järjestää Kuusamon kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut 1.1.2023 alkaen. Sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviä tietoja ei enää päivitetä www.kuusamo.fi-verkkosivuilla. Pohteen verkkosivut löydät osoitteesta www.pohde.fi

Terveyskeskuksen päivystys

Henkeä uhkaavissa tilanteissa tulee aina soittaa hätänumeroon 112. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi rintakipu, hengitysvaikeus, halvausoireet tai äkillinen kouristelu.

Päivystykseen hakeutuminen

Päivystykseen tullaan hätä – ja äkillisissä sairaus – ja tapaturmatapauksissa, joissa sairauden tai vamman vuoksi ei voida odottaa seuraavaa arkipäivää tai aikaa lääkärin tai sairaanhoitajan ajanvarausvastaanotolle.

Ennen lähtöä päivystykseen tulee ottaa yhteyttä Päivystysapuun joko soittamalla maksuttomaan numeroon 116 117 tai ottamalla yhteyttä chatin kautta.

Jos soitat Päivystysapuun, kuuntele nauhalta tulevat ohjeet huolellisesti ja toimi niiden mukaisesti.

Pohjois-Pohjanmaan raja-alueelta soitetut puhelut voivat joissain tilanteissa ohjautua toisen alueen Päivystysapuun. Jos Päivystysavun numero 116117 ei toimi tai yhdistyy toistuvasti toisen alueen Päivystysapuun, saa Pohjois-Pohjanmaan Päivystysapuun yhteyden soittamalla varanumeroon 050 564 3226. Varanumeroon soittaminen maksaa normaalin puhelun verran.

Chatin kautta asiointi edellyttää verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta. Linkki chattiin: etapalvelut.fi/pohjoispohjanmaanpaivystysapu

Henkilöille, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta on tarjolla tekstipalvelu, jonka tuottamisesta koko Suomessa vastaa HUS Uudenmaan Päivystysapu. Myös tekstipalvelu vaatii tunnistautumisen. Linkki tekstipalveluun: 116117.fi

Päivystykseen ei ole ajanvarausta. Paikalle saapuessasi sairaanhoitaja tekee hoidontarpeen- ja kiireellisyyden arvioinnin sen hetkisen voinnin ja sairauden laadun perusteella. Hoito tapahtuu arvioidun kiireellisyyden mukaan, ei tulojärjestyksessä. Jonotusaikaan ja -tilanteeseen vaikuttavat muun muassa potilaiden määrä päivystyksessä sekä potilaiden hoidon kiireellisyys ja vaativuus.

Lähtiessäsi päivystykseen ota mukaan: Kela-kortti tai ajokortti, ajantasainen lääkelista, astmasuihkeet ja insuliinit, sekä alle kouluikäiselle neuvolakortti.

Kiireellisessä tilanteessa mene suoraan päivystykseen. Esimerkkejä kiireellisestä tilanteesta:

  • kova rintakipu tai rytmihäiriöt
  • halvausoireet
  • runsas verenvuoto (esimerkiksi verioksennus, iso vuotava haava)
  • vastasyntyneen lapsen kuume
  • isot vammat ja luunmurtumat
  • tajunnantason heikentyminen, äkillinen sekavuus
  • äkillisesti alkanut kova päänsärky
  • hengitysvaikeus
  • äkillisesti alkanut kova ja paheneva vatsakipu
  • kiireellistä hoitoa vaativat mielenterveyden ongelmat, kuten psykoosi ja itsetuhoisuus

 

Päivä-, ilta- ja yöpäivystysajat

Päivä- ja iltapäivystys
ma – ke ja pe klo 8.30 – 22.00
to klo 9.00 – 22.00
la – su klo 10.00 – 22.00

Viikonloppupäivystys on tarkoitettu kiireellistä apua tarvitseville, jotka eivät voi sairauden vuoksi odottaa viikonlopun yli.

Yöpäivystys
klo 22.00 – 8.30 / 9.00

Yöpäivystys on tarkoitettu vain hätätapauksille. Jos olet epävarma hoidon kiireellisyydestä, voit kysyä neuvoa Päivystysavun numerosta 116 117 ympäri vuorokauden.

Päivystykseen kulku on päivisin ovesta C (pääoven vasemmalla puolella). Yöaikaan käynti on ovesta S (oven C vasemmalla puolella), jossa paina soittokelloa. Hoitaja avaa oven. Katso kartta sivupalkista.