Hyppää sisältöön

Ajankohtaista koronasta

Tietoa rokotusajanvarauksesta löydät täältä ja koronatestauksesta tästä linkistä.

Alueellinen koronatiedotus

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt maakunnan kuntien alueilla kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Lisäksi kielletään ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli viisi henkilöä. Määräys on voimassa 31.01.2022 saakka. Koronapassia ei voi käyttää vaihtoehtona rajoituksille.

Kuusamon kaupungin hallinnoima uimahalli sekä muut sisäliikuntapaikat, kuten koulujen salit avataan jälleen kuntalaisten käyttöön tiistaina 11. tammikuuta. Liikuntapalvelujen järjestämä ohjattu ryhmäliikuntatoiminta alkaa maanantaina 17. tammikuuta. Päätös perustuu aluehallintoviraston 8.1.2022 tekemään päätökseen, jolla kumottiin liikuntatilojen sulku.

Tilojen käyttö tulee järjestää siten, että tiloissa voidaan ehkäistä asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien lähikontaktien aiheuttamaa tartunnan riskiä. Tämän vuoksi uimahallissa, kunto- ja palloilusaleissa sekä jäähallissa kävijämäärärajoite on 20 henkilöä kerralla. Lisäksi edellytämme EU:n virallista koronapassia 16 vuotta täyttäneiltä.

Aluehallintoviraston sivuille on koottu vastauksia Usein kysyttyihin kysymyksiin koronaviruksesta

Koronapassista löytyy informaatiota stm:n sivuilta täältä.

Katso ajankohtaiset tiedot Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanteesta, suosituksista ja rajoituksista Oulun yliopistollisen sairaalan koronatiedotussivustolta tästä linkistä https://oyskorona.fi/

Ajankohtaista tietoa tilanteesta myös sivulta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ajankohtaiset

Ajankohtaista koronatietoa – Kuusamo

Toimi näin, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita

COVID-19-näyte otetaan henkilöiltä, joilla on lääkärin tai hoitajan arvion perusteella aihetta epäillä koronavirustartuntaa.

Ennen omaan terveyskeskukseen tai päivystyksen neuvontanumeroon soittamista voit selvittää koronavirustartunnan todennäköisyyttä Terveyskylän koronabotilla tai tehdä Omaolo-palvelun koronavirusoirearvion. Terveyskylän koronabotista saat myös psyykkistä tukea lievittämään koronaviruksen aiheuttamaa huolta.

Kysy tarvittaessa lisäneuvoja puhelimitse

Kuusamon terveyskeskuksen flunssapoliklinikan sairaanhoitaja arvioi hoidon tarpeen

 • arkisin ma-pe klo 8-15 puhelimitse numerossa puh. 040 860 0090
 • muina aikoina korona-asioissa puh. 040 860 8611

Näytteenotosta sovitaan puhelimitse ja se tapahtuu ajanvarauksella. Flunssapoliklinikalle käynti on järvenpuoleisesta H-ovesta. Mikäli tulet vain näytteenottoon, käynti tapahtuu K – ovesta (seuraa K-oven edessä olevia liikennevaloja).

Muistutamme, että vain osa meistä sairastuu koronainfektioon ja suurin osa sairastuneista saa vain lieviä oireita. Suurin riski on monisairailla vanhuksilla ja potilailla, joilla on vastustuskykyä merkittävästi alentavia perussairauksia.

PPSHP:n koronavirusnäytteiden ottamisen kriteerit (päivitetty 13.1.2022) 

 • Olen altistunut koronalle. Joudunko karanteeniin, vaikka olisin saanut rokotteen tai sairastanut koronataudin?

  Jos altistut koronavirukselle, tartuntatautilääkäri tekee riskinarvion, jossa hän ottaa huomioon tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa rokotteen tehoon. Näitä ovat muun muassa paikallinen epidemiatilanne, ikäsi ja mahdollinen perustautisi. Jos tartuntatautilääkäri ei arviossaan päätä toisin, sinua ei määrätä karanteeniin seuraavissa tapauksissa:

  • Olet saanut kaksi rokoteannosta ja toisesta annoksesta on kulunut vähintään viikko. Kaksi rokoteannosta suojaa hyvin koronavirustautia ja sen vakavia muotoja vastaan.
  • Sinulla on aiemmin ollut koronatartunta ja olet saanut yhden rokoteannoksen ja rokotuksestasi on kulunut vähintään viikko. Karanteenia ei tässä tilanteessa lähtökohtaisesti tarvita, sillä sairastetun infektion ja ensimmäisen rokotusannoksen yhdistelmä antaa samalla tavalla suojaa kuin kaksi rokoteannosta.
  • Sinulla on alle 6 kuukautta aiemmin todettu koronatartunta. Nykytiedon mukaan suoja koronavirusta vastaan säilyy ainakin 6 kuukautta sairastumisen jälkeen.

  Miten toimin, kun olen karanteenissa?

  Kun olet virallisessa karanteenissa, sinun pitää välttää kontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin.

  Voit mennä ulos, kunhan pidät etäisyyttä muihin ihmisiin. Sen sijaan et saa mennä esim. työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää.

  Jos lapsi tai nuori on karanteenissa, hän ei saa mennä päiväkotiin tai kouluun.

  Kauppa- tai apteekkiasioihin voit pyytää apua esimerkiksi ystäviltä tai sukulaisilta. Ruokaa on mahdollista tilata verkkokaupasta. Apua voi pyytää myös kotikunnan sosiaalipalveluista.

  Jos olet karanteenissa ja saat koronavirukseen sopivia oireita, sinun tulee hakeutua koronatestiin.

  Voiko virallista karanteenia lyhentää testillä?

  Jos kyseessä on koronavirustartunnalle altistuminen, karanteenin pituus on yleensä 10 päivää. THL:n suosituksen mukaisesti karanteenin pituutta voi joissain kunnissa lyhentää testillä.

  Jos olet oireeton, voit halutessasi mennä koronatestiin aikaisintaan kuudentena vuorokautena altistumisesta. Sairaanhoitopiirit ja kunnat harkitsevat kuitenkin itsenäisesti, miten laajasti ne mahdollistavat tämän testauksen. Jos testin tulos on negatiivinen, tartuntatautilääkäri voi lopettaa karanteenin.

  Testi pitäisi uusia negatiivisesta tuloksesta huolimatta, jos saat myöhemmin koronavirusinfektion oireita. Karanteenin pituudesta riippumatta sinun tulisi seurata oireiden ilmaantumista 14 päivää altistuksen alkamisesta. Jos sinulle tulee oireita, sinun tulisi hakeutua heti testiin.

  Miten toimia, jos perheenjäsen on määrätty karanteeniin?

  Niin kauan kuin karanteeniin määrätty henkilö on oireeton eikä hänellä ole todettu koronatartuntaa, muut perheenjäsenet voivat jatkaa elämäänsä normaalisti. He voivat käydä esimerkiksi töissä ja harrastuksissa.

  Perheenjäsenten ei tarvitse välttää lähikontaktia karanteenissa olevaan henkilöön. Kaikki altistuneet eivät saa tartuntaa eivätkä näin ollen myöskään tartuta virusta eteenpäin.

  Jos karanteenissa oleva henkilö alkaa oireilla, hänen tulisi hakeutua testiin. Tällöin perheenjäsenten on suositeltavaa välttää vapaaehtoisesti kontakteja muihin ihmisiin, kunnes testin tulos on valmistunut.

  Jos testin tulos on positiivinen, tartuntatautilääkäri yleensä määrää perheenjäsenet karanteeniin. Jos testin tulos on negatiivinen, perheenjäsenet voivat jatkaa normaalia elämää.

  Miten karanteenin pituus yleensä lasketaan perheessä, jossa ensin sairastuu yksi perheenjäsen koronaan, sitten toinen ja kolmas?

  Kun perheessä joku sairastuu koronaan, tartuntatautilääkäri määrää hänet eristykseen ja muut viralliseen karanteeniin. Tartuntatautilääkäri arvioi kunkin mahdollisesti myöhemmin sairastuvan perheenjäsenen karanteenin pituuden tapauskohtaisesti.

  Kun ensimmäinen perheenjäsen sairastuu, yleensä muiden perheenjäsenten karanteenin pituus on 10 vuorokautta.  Aika lasketaan sairastuneen henkilön oireiden alusta. Jos tartunnan saanut on oireeton, aika lasketaan näytteenottopäivästä.

  Jos samassa perheessä toinen tai useampi henkilö sairastuu, karanteenia jatketaan. Tällöin aika lasketaan viimeisimpänä sairastuneen henkilön oireiden alusta. Jos tartunnan saanut henkilö on oireeton, aika lasketaan näytteenottopäivästä.

  Tartuntatautilain mukaan karanteeni voi kestää kerrallaan korkeintaan kuukauden. Tarpeen vaatiessa tartuntatautilääkäri voi jatkaa karanteenia.

  Sairastuneet ovat eristyksessä tartuntatautilääkärin ohjeen mukaan.

  Koronanäytteeni oli positiivinen. Mitä nyt tapahtuu?

  Saat tiedon eristämisestä ensin puhelimitse ja sinulle toimitetaan myöhemmin kirjallinen eristyspäätös. Eristys kestää vähintään 10 vuorokautta oireiden alusta. Tähän aikaan pitää sisältyä kaksi oireetonta päivää. Jos oireesi kestävät pidempään, kotikuntasi tartuntatautilääkäri jatkaa eristystä. Eristäminen tapahtuu yleensä kotona. Sairaalahoitoa tarvitsevat eristetään sairaalassa.

  Kun tartunnanjäljittäjä soittaa sinulle, kerro hänelle kaikki lähikontaktit jo 48 tunnin ajalta ennen oireiden alkua ja siitä eteenpäin. Lähikontakti on alle 2 m päässä toisistaan, yli 15 min kestoinen kertakontakti, tai pidempiaikainen oleskelu samassa ryhmässä, esim. työtoverit samassa tilassa saman työvuoron aikana.

  Tartunnanjäljittäjä soittaa näille henkilöille ja asettaa heidät viralliseen karanteeniin. Sairastuneen oma ilmoitus muille ihmisille ei ole laillinen karanteeni.

  Eristyksen päätyttyä voit palata töihin / kouluun ja liikkua normaalisti. Uutta testiä ei oteta.

 • Ulkoministeriö suosittaa välttämään edelleen tarpeetonta matkustamista. Matkustusrajoitteista voit katsoa ajankohtaisen tilanteen THL:n sivuilta.

  Jos matkan jälkeen epäilet saaneesi tartunnan, hakeudu koronavirustestiin, mikäli sinulla on lieviäkin oireita. Kun toimit näin, voit suojata myös läheisiäsi ja muita ihmisiä.

  Perjantaista 2.4. alkaen astuu voimaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (PSAVI) päätös maahantulijoiden pakollisista terveystarkastuksista. Päätös on voimassa 31.5. saakka.

  PSAVI määrää tartuntatautilain 16 §:n nojalla kaikki lentoliikenteen ja maarajan rajanylityspaikkojen kautta riskimaista Suomeen saapuvat henkilöt osallistumaan välittömästi maahantulon jälkeen terveystarkastukseen koronaviruksen ja sen herkästi leviävien muunnosten leviämisen ehkäisemiseksi. Tarkastuksen osana voidaan ottaa välttämättömiä näytteitä, mukaan lukien koronatesti.

  Määräys koskee henkilöitä, jotka ovat 14 vuorokauden sisällä ennen maahantuloa oleskelleet maassa, jonka koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25 / 100 000 henkilöä / 14 vrk. Määräys ei koske vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneitä lapsia eikä tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä työtehtävissään.

  Virkasuhteinen tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä henkilön 14 vrk:n mittaiseen karanteeniin esimerkiksi, mikäli henkilö kieltäytyy terveystarkastuksesta.

  Kortesalmen rajanylityspaikalta maahan tulevat henkilöt ohjataan terveystarkastukseen Kuusamon flunssapoliklinikalle, kuten tähän saakka on toimittu vapaaehtoisuuteen perustuvien testausten suhteen. Eli käytännössä muutoksena aiempaan on terveystarkastusten muuttuminen pakollisiksi, kun aiemmin tarkastukseen osallistuminen on ollut vapaaehtoista.

 • Tartuntatautilain nojalla Kuusamon kaupunki on velvollinen järjestämään maahan saapuvien testauksen. Testaus tapahtuu Kuusamon terveyskeskuksen flunssapolilla. Maasta poistuvien matkailijoiden osalta ensisijaisesti testauksen tulisi tapahtua omakustanteisesti. Tällä hetkellä paikkakunnallamme Mehiläinen tarjoaa Covid -testejä.

  Ensisijaisesti maasta poistuvat tulee ohjata varaamaan aika Mehiläisen testauspisteeseen. Matkailijoiden kannattaa huomioida PCR-testin vastausviive, joka on 1-3 vrk niin Mehiläisellä, kuin meidänkin laboratoriomme kautta. Mikäli aikataulullisesti Mehiläisen testauspisteessä ei ole mahdollista matkustajan käydä, olemme poikkeustapauksissa testanneet myös flunssapolilla. Mikäli maa, johon matkustaja on menossa hyväksyy antigeenitestin tuloksen, sitä kannattaa hyödyntää, koska vastaus saadaan nopeasti.

 • Kun vierailet ikäihmisen luona, muista tutut ohjeet:

  • Vieraile vain terveenä.
  • Vieraile vain pienellä porukalla.
  • Huolehdi turvaetäisyyksistä.
  • Käytä kasvomaskia.
  • Huolehdi käsihygieniasta.
  • Vältä kättelyä, halaamista tai muita ylimääräisiä lähikontakteja.
  • Yksiköihin mentäessä sovi vierailu etukäteen ja noudata tarkasti henkilökunnan ohjeistuksia.

  Lue lisää vierailuista ikäihmisen luokse linkistä (vierailut ikäihmisen luokse) avautuu uuteen välilehteen.

 • Hammashoitolassa on vastaanottotoimintaa normaalisti. Hammashoitolan toimisto palvelee puhelimitse (p.040-8608888) ma-to 8-16 ja pe 8-15. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. Kiireellisissä tapauksissa toivomme yhteydenottoa aamupäivisin klo 8-12. Muut yhteydenotot iltapäivisin.

  Hammashoitolaan käynti tapahtuu terveyskeskuksen pääoven (A) kautta. Ilmoittaudu tultuasi  ala-aulan ilmoittautumisautomaatilla. Opastus hoitolaan ( 2.kerros) on röntgenaulan portaikosta. Myös hissi on käytettävissä.

  Päivystyspotilas ohjeistetaan tarvittaessa käyttämään rannan puoleista J-ovea. Tällöin ilmoittautumista ei voi automaatilla tehdä. Vastaanotolle kutsutaan tällöin nimellä.

  Kiireettömälle hoitokäynnille ei pidä tulla hengitystieinfektio-oireisena. Ajanvaraus tulee peruuttaa puhelimitse tai ajanvarauksen peruminen lomakkeella.

   

 • Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535

  • arkisin kello 8-21
  • lauantaisin kello 9-15.

  Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

 • Eri toimijoilla on tarjolla ohjeita sekä keskusteluapua puhelimitse ja verkossa, katso lisää esimerkiksi sivuilta

  Jos tarvitset paikallista keskusteluapua tai ohjausta ja neuvontaa henkisesti kuormittaviin tilanteisiin, voit ottaa yhteyttä 040 860 8110/ psykiatrinen sairaanhoitaja.

  Jos tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin, Kelalta voi hakea perustoimeentulotukea. Kelan sivuilta löytyy ajankohtaista tietoa koronatilanteen vaikutuksista Kelan tukiin.