Hyppää sisältöön

Ajankohtaista koronasta

Tietoa rokotusajanvarauksesta löydät täältä.

Alueellinen koronatiedotus

Tarkista Kuusamon paikalliset suositukset ja rajoitukset perusturvalautakunnan pöytäkirjoista. Pääset tästä linkistä Tweb-julkaisujärjestelmän pöytäkirjahakuun. Niiden lautakunnan kokousten jälkeen, joissa suosituksista ja rajoituksista päätetään, julkaistaan etusivun ajankohtaisissa uusi tiedote viimeistään kokousta seuraavan päivän aamuna.

Katso ajankohtaiset tiedot Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanteesta, suosituksista ja rajoituksista Oulun yliopistollisen sairaalan koronatiedotussivustolta tästä linkistä https://oyskorona.fi/

Ajankohtaista tietoa tilanteesta myös sivulta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ajankohtaiset

Ajankohtaista koronatietoa – Kuusamo

Toimi näin, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita

COVID-19-näyte otetaan henkilöiltä, joilla on lääkärin tai hoitajan arvion perusteella aihetta epäillä koronavirustartuntaa.

Ennen omaan terveyskeskukseen tai päivystyksen neuvontanumeroon soittamista voit selvittää koronavirustartunnan todennäköisyyttä Terveyskylän koronabotilla tai tehdä Omaolo-palvelun koronavirusoirearvion. Terveyskylän koronabotista saat myös psyykkistä tukea lievittämään koronaviruksen aiheuttamaa huolta.

Kysy tarvittaessa lisäneuvoja puhelimitse

Kuusamon terveyskeskuksen flunssapoliklinikan sairaanhoitaja arvioi hoidon tarpeen

 • arkisin ma-pe klo 8-15 puhelimitse numerossa puh. 040 860 0090
 • muina aikoina korona-asioissa puh. 040 860 8611

Näytteenotosta sovitaan puhelimitse ja se tapahtuu ajanvarauksella. Flunssapoliklinikalle käynti on järvenpuoleisesta H-ovesta. Mikäli tulet vain näytteenottoon, käynti tapahtuu K – ovesta (seuraa K-oven edessä olevia liikennevaloja).

Muistutamme, että vain osa meistä sairastuu koronainfektioon ja suurin osa sairastuneista saa vain lieviä oireita. Suurin riski on monisairailla vanhuksilla ja potilailla, joilla on vastustuskykyä merkittävästi alentavia perussairauksia.

PPSHP:n koronavirusnäytteiden ottamisen kriteerit (päivitetty 29.9.2021) 

 • Ulkoministeriö suosittaa välttämään edelleen tarpeetonta matkustamista. Matkustusrajoitteista voit katsoa ajankohtaisen tilanteen THL:n sivuilta.

  Jos matkan jälkeen epäilet saaneesi tartunnan, hakeudu koronavirustestiin, mikäli sinulla on lieviäkin oireita. Kun toimit näin, voit suojata myös läheisiäsi ja muita ihmisiä.

  Perjantaista 2.4. alkaen astuu voimaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (PSAVI) päätös maahantulijoiden pakollisista terveystarkastuksista. Päätös on voimassa 31.5. saakka.

  PSAVI määrää tartuntatautilain 16 §:n nojalla kaikki lentoliikenteen ja maarajan rajanylityspaikkojen kautta riskimaista Suomeen saapuvat henkilöt osallistumaan välittömästi maahantulon jälkeen terveystarkastukseen koronaviruksen ja sen herkästi leviävien muunnosten leviämisen ehkäisemiseksi. Tarkastuksen osana voidaan ottaa välttämättömiä näytteitä, mukaan lukien koronatesti.

  Määräys koskee henkilöitä, jotka ovat 14 vuorokauden sisällä ennen maahantuloa oleskelleet maassa, jonka koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25 / 100 000 henkilöä / 14 vrk. Määräys ei koske vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneitä lapsia eikä tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä työtehtävissään.

  Virkasuhteinen tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä henkilön 14 vrk:n mittaiseen karanteeniin esimerkiksi, mikäli henkilö kieltäytyy terveystarkastuksesta.

  Kortesalmen rajanylityspaikalta maahan tulevat henkilöt ohjataan terveystarkastukseen Kuusamon flunssapoliklinikalle, kuten tähän saakka on toimittu vapaaehtoisuuteen perustuvien testausten suhteen. Eli käytännössä muutoksena aiempaan on terveystarkastusten muuttuminen pakollisiksi, kun aiemmin tarkastukseen osallistuminen on ollut vapaaehtoista.

 • Tartuntatautilain nojalla Kuusamon kaupunki on velvollinen järjestämään maahan saapuvien testauksen. Testaus tapahtuu Kuusamon terveyskeskuksen flunssapolilla. Maasta poistuvien matkailijoiden osalta ensisijaisesti testauksen tulisi tapahtua omakustanteisesti. Tällä hetkellä paikkakunnallamme Mehiläinen tarjoaa Covid -testejä.

  Ensisijaisesti maasta poistuvat tulee ohjata varaamaan aika Mehiläisen testauspisteeseen. Matkailijoiden kannattaa huomioida PCR-testin vastausviive, joka on 1-3 vrk niin Mehiläisellä, kuin meidänkin laboratoriomme kautta. Mikäli aikataulullisesti Mehiläisen testauspisteessä ei ole mahdollista matkustajan käydä, olemme poikkeustapauksissa testanneet myös flunssapolilla. Mikäli maa, johon matkustaja on menossa hyväksyy antigeenitestin tuloksen, sitä kannattaa hyödyntää, koska vastaus saadaan nopeasti.

 • Kun vierailet ikäihmisen luona, muista tutut ohjeet:

  • Vieraile vain terveenä.
  • Vieraile vain pienellä porukalla.
  • Huolehdi turvaetäisyyksistä.
  • Käytä kasvomaskia.
  • Huolehdi käsihygieniasta.
  • Vältä kättelyä, halaamista tai muita ylimääräisiä lähikontakteja.
  • Yksiköihin mentäessä sovi vierailu etukäteen ja noudata tarkasti henkilökunnan ohjeistuksia.

  Lue lisää vierailuista ikäihmisen luokse linkistä (vierailut ikäihmisen luokse) avautuu uuteen välilehteen.

 • Hammashoitolassa on vastaanottotoimintaa normaalisti koko kesän ajan. Hammashoitolan toimisto palvelee puhelimitse (p.040-8608888) ma-to 8-16 ja pe 8-15. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. Kiireellisissä tapauksissa toivomme yhteydenottoa aamupäivisin klo 8-12. Muut yhteydenotot iltapäivisin.

  Hammashoitolaan käynti tapahtuu terveyskeskuksen pääoven (A) kautta. Ilmoittaudu tultuasi  ala-aulan ilmoittautumisautomaatilla. Opastus hoitolaan ( 2.kerros) on röntgenaulan portaikosta. Myös hissi on käytettävissä.

  Päivystyspotilas ohjeistetaan tarvittaessa käyttämään rannan puoleista J-ovea. Tällöin ilmoittautumista ei voi automaatilla tehdä. Vastaanotolle kutsutaan tällöin nimellä.

  Kiireettömälle hoitokäynnille ei pidä tulla hengitystieinfektio-oireisena. Ajanvaraus tulee peruuttaa puhelimitse tai ajanvarauksen peruminen lomakkeella.

   

 • Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535

  • arkisin kello 8-21
  • lauantaisin kello 9-15.

  Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

 • Eri toimijoilla on tarjolla ohjeita sekä keskusteluapua puhelimitse ja verkossa, katso lisää esimerkiksi sivuilta

  Jos tarvitset paikallista keskusteluapua tai ohjausta ja neuvontaa henkisesti kuormittaviin tilanteisiin, voit ottaa yhteyttä 040 860 8110/ psykiatrinen sairaanhoitaja.

  Jos tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin, Kelalta voi hakea perustoimeentulotukea. Kelan sivuilta löytyy ajankohtaista tietoa koronatilanteen vaikutuksista Kelan tukiin.