Olet täällä

Vähäinen elintarvikkeiden myynti

Kuusamotietoa

Pienet toimijat ja vähäriskiset toiminnot on vapautettu ilmoitusvelvollisuudesta.

Alkutuotannon tuotteiden vähäisen luovutuksen suoraan kuluttajalle katsotaan kuuluvan alkutuotantoon, eikä siitä enää tarvitse tehdä erillistä elintarvikehuoneistoilmoitusta.

Elintarvikelain 13 §:n 6 momentin mukaan ilmoitusta ei tarvitse tehdä silloin, kun toimintaan liittyvät riskit ovat elintarviketurvallisuuden kannalta vähäisiä  

  1. elintarvikealan toiminta tapahtuu samassa huoneistossa kuin toimijan harjoittama muu elinkeinotoiminta (esimerkiksi kampaamon kahvi- ja keksitarjoilu)
  2. toimija on yksityinen henkilö (esimerkiksi henkilö leipoo satunnaisesti ja myy leivonnaisia torilla, pop-up-ravintolatoiminta) tai
  3. toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena (esimerkiksi kirkon, koulun tai urheiluseurojen myyjäisissä tapahtuva elintarvikkeiden myynti).

Ilmoitus voidaan jättää tekemättä vain, jos toiminta on vähäriskistä ja jokin muu edellä mainituista kolmesta ehdosta täyttyy. Vähäriskiseksi katsotaan esim. leipominen, kinkku- tai juustovoileipien koostaminen ja keitto- ja pataruokien valmistaminen.

Mikäli toimintaa ei voida lukea vähäriskiseksi eli esim. käsitellään raakaa kalaa tai lihaa, valmistetaan sushia tai ruokaa laajamittaisesti, tulee toiminnasta tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus.

Ilmoitus tulee aina tehdä:

  • Ammattimaisesta toiminnasta, vaikka toiminta olisikin elintarviketurvallisuuden kannalta vähäriskistä.
  • Liikkuvasta ilmoitetusta elintarvikehuoneistosta sen kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle, jonka alueella toimintaa harjoitetaan

Lisätietoja antaa