Olet täällä

2.3.2020 - 11:58

Vapaa-ajan asunnon käyttötarkoituksen muutos

Mökkimaisema
Ohje käyttötarkoituksen muutokseen julkaistu

Kuusamon kaupungin maankäyttö ja rakennusvalvonta on laatinut ohjeen vapaa-ajan asunnon käyttötarkoituksen muuttamiseksi pysyvään asumiseen. Ohjeen voi noutaa kaupungintalon rakennusvalvonnan lomakehyllystä tai ladata kaupungin verkkosivuilta. Linkki ohjeeseen on tämän tiedotteen alaosassa sekä jatkossa myös rakennusvalvonnan sivulla Rakennusluvan hakeminen.

Käyttötarkoituksen muutosta haetaan rakennusluvalla. Muutosta voi hakea koko kunnan alueelle. Sijainnista riippuen muutoksen hakeminen voi vaatia poikkeamis- tai suunnittelutarveluvan ennen rakennusluvan hakemista. Maankäytön ja rakennusvalvonnan asiakaspalvelu ohjeistaa oikean luvan hakemisessa. Neuvontapyynnön voi esittää jo ennen lupaprosessin käynnistämistä Lupapisteessä www.lupapiste.fi tai olemalla yhteydessä maankäytön tai rakennusvalvonnan asiakaspalveluun.

Kaavoitetuilla alueilla, joilla rakennuspaikat on osoitettu, eikä kaava mahdollista pysyvää asumista, käyttötarkoituksen muutos tutkitaan pääsääntöisesti kaavamuutoksella. Haja-asutusalueella suunnittelutarve tutkitaan tapauskohtaisesti. Haja-asutusalueiden ranta-alueilla muutos edellyttää aina poikkeamislupaa. Myönteisen poikkeamisen tai suunnittelutarveratkaisun jälkeen haetaan rakennuslupaa, jossa varmistetaan, että hanke täyttää maankäyttö- ja rakennuslain edellytykset. 

Kiinteistön omistajan kannattaa käynnistää käyttötarkoituksen muutosprosessi selvittämällä muutoksen kohteena olevan rakennuksen energiatehokkuus. Tämän perusteella kiinteistön omistaja voi arvioida korjausten ja muutosten tarvetta sekä hahmottaa hankkeen kokonaiskustannuksia. Energiatehokkuuden lisäksi rakennuksen ja rakennuspaikan tulee täyttää muut maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset vaatimukset. 

Neuvontapyyntöä, poikkeamista ja rakennuslupaa haetaan sen nimissä, jolla on hallintaoikeus maapohjaan. Lisätietoja prosessista saa tekemällä neuvontapyynnön osoitteessa www.lupapiste.fi
 

Uusimmat

Koronavirus 2020
30.11.2020
Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vaikutukset Kuusamossa. Tutustu myös alueelliseen koronatiedotussivustoon.