Olet täällä

15.8.2017 - 16:35

Uusittu Salpalinja avattiin Suomi 100 v -hengessä

Juoksuhauta Salpalinjalla. Kuva Tapio Heiskanen
Sadat kiinnostuneet osallistuivat avajaisiin

Itsenäisen Suomen 100 v -juhlavuoden kunniaksi Kuusamon kaupunki on entisöinyt Kuusamon Lahtelan alueella vuosien 1940–1941 aikana rakennettuja Salpalinjan kenttälinnoituslaitteita. Lahtela on Kuusamon alueella sijaitsevista sotahistoriallisista kohteista tärkein (museoviraston määritys; rauhoitusluokitus 1). Alueella sijaitsee Salpalinjan asemien lisäksi vuonna 1944 rakennettu kenttäradan rehuasema.

Entisöity kohde on suunnattu kaiken ikäisille paikallisesta sotahistoriasta kiinnostuneille kuntalaisille, sekä koti- ja ulkomaalaisille matkailijoille. Entisöinnin tarkoituksena on nostaa esille veteraanien ja siviilien välirauhan aikana tekemään historiallisesti merkittävää työtä itsenäisen Suomen puolesta, ja vaalia tuota perintöä sekä mahdollistaa tiedon siirtyminen myös tuleville sukupolville.

Vanttajankannaksen sotahistoriallinen polku on noin 4,5 km pitkä ja kohtalaisen helppokulkuinen. Reitti on merkitty maastoon suuntaviitoilla, sekä sinivalkoisilla maalimerkinnöillä. Polun varrelle on myös sijoitettu kohdeopasteita. Vanttajankannaksen Lahtelan alueen linnoituslaitteita on entisöity Kuusamon kaupungin toimesta vuosina 2016–2017, joten uutta nähtävää on runsaasti.

Avoimena kansalaisjuhlana järjestettyyn uusitun Salpalinja avajaistilaisuuteen osallistui satoja henkilöitä. Tervehdyssanat lausui eversti Juhani Tyynelä ja juhlapuheesta vastasi kotiseutuneuvos Helena Palosaari. Veteraanimieslaulajien komeaa laulua johti Laura Tornberg. Virallisen ohjelman jälkeen yleisö pääsi tutustumaan taisteluhautoihin ja muihin Salpalinjan kohteisiin. 

Uusimmat