Olet täällä

Kuusamon Salpalinjapäivä

Tapahtuman ajankohta: 
Su 13.8.2017 klo 14:00
Paikka: 
Salpalinja Lahtela
Ikäraja: 
S
Osoite: 
Käyntiosoite
Lämsänkyläntie 62
Kuusamo
Tapahtuman järjestäjän tiedot: 
Tapahtuman järjestäjä: 
Kuusamon kaupunki ja maanpuolustusjärjestöt

Kunnostetun Salpalinjan avajaiset. Avoin kansalaistapahtuma.

Ohjelmassa mm.:

  • Lippujen saapuminen ja Finlandia-hymni
  • Seppeleen lasku
  • Rukous, kirkkoherra  Taina Manninen
  • Tervehdyssanat, eversti  Juhani Tyystelä
  • Puhe, kotiseutuneuvos  Helena Palosaari
  • Veteraanimieslaulajat, johtLaura Tornberg
  • Maamme (yhteislaulu)
  • Kunniamerkit

Ohjelman jälkeen tutustumista alueeseen.

Munkkikahvit.

Ajo-ohje omalla autolla tuleville:

Kuusamosta Kajaanintietä 7 km (vt 5), Lämsänkyläntietä 6 km (tie 866) Lahtelaan Kuusamojärven ja Vanttajajärven väliselle kannakselle. Pysäköintipaikka Kuusamojärven rannassa sekä Lämsänkyläntien varrella. Perillä pysäköinninohjaajat. Kävelymatka P-alueelta tapahtumapaikalle noin puoli kilometriä.

Ilmaiset linja-autokuljetukset:

Bussi 1:

klo 13.00 Porkkatörmä – Linja-autoasema – Salpalinja

Bussi 2:

klo 13.00 Linja-autoasema – Salpalinja

Paluu tapahtuman päätyttyä n. klo 15.30

Karttapiste

Ajo-ohje: Kuusamosta Kajaanintietä 7 km (vt5), Lämsänkyläntietä 6 km (tie 866) Lahtelaan Kuusamojärven ja Vanttajajärven väliselle kannakselle. Pysäköintipaikka Kuusamojärven rannassa.

Itsenäisen Suomen 100 v -juhlavuoden kunniaksi Kuusamon kaupunki on entisöinyt Kuusamon Lahtelan alueella vuosien 1940–1941 aikana rakennettuja Salpalinjan kenttälinnoituslaitteita. Lahtela on Kuusamon alueella sijaitsevista sotahistoriallisista kohteista tärkein (museoviraston määritys; rauhoitusluokitus 1). Alueella sijaitsee Salpalinjan asemien lisäksi vuonna 1944 rakennettu kenttäradan rehuasema. Entisöity kohde on suunnattu kaiken ikäisille paikallisesta sotahistoriasta kiinnostuneille kuntalaisille, sekä koti- ja ulkomaalaisille matkailijoille. Entisöinnin tarkoituksena on nostaa esille veteraanien ja siviilien välirauhan aikana tekemään historiallisesti merkittävää työtä itsenäisen Suomen puolesta, ja vaalia tuota perintöä sekä mahdollistaa tiedon siirtyminen myös tuleville sukupolville. Vanttajankannaksen sotahistoriallinen polku on noin 4,5 km pitkä ja kohtalaisen helppokulkuinen. Reitti on merkitty maastoon suuntaviitoilla, sekä sinivalkoisilla maalimerkinnöillä. Polun varrelle on myös sijoitettu kohdeopasteita. Vanttajankannaksen Lahtelan alueen linnoituslaitteita on entisöity Kuusamon kaupungin toimesta vuosina 2016–2017, joten uutta nähtävää on runsaasti. Reitti toimii talvella lumikenkäilyreittinä.

Avoimena kansalaisjuhlana järjestettyyn uusitun Salpalinja avajaistilaisuuteen 13.8.2017 osallistui satoja henkilöitä. Tervehdyssanat lausui eversti Juhani Tyynelä ja juhlapuheesta vastasi kotiseutuneuvos Helena Palosaari. Veteraanimieslaulajien komeaa laulua johti Laura Tornberg. Virallisen ohjelman jälkeen yleisö pääsi tutustumaan taisteluhautoihin ja muihin Salpalinjan kohteisiin.