Olet täällä

Kaamosgalleria: Vilho Askolan ja Rosa Kansalan näyttely

Tapahtuman ajankohta: 
2. – 30.6.2020
Paikka: 
Kuusamotalo, Kaamoagalleria
Hintatieto: 

Vapaa pääsy

Ikäraja: 
S
Osoite: 
Kaarlo Hännisen tie 2
93600
Kuusamo
Tapahtuman järjestäjän tiedot: 
Olemassa oleva palveluntarjoaja: 
Kuusamotalo
Tapahtuman järjestäjä: 
Kulttuuritoimi
Sähköpostiosoite: 
Puhelinnumero(t): 
Matkapuhelin
0408608800
Avoinna ma-to 11-18 sekä pe ja aattoina 11-16


Suvun aarre näytteillä

Vaimoni isoisä oli taidegraafikko Vilho Askola. (1906 - 1994) Hän on tullut tunnetuksi ennen muuta suomalaista maisemaa kuvaavista puupiiroksistaan. Hänen töissään näkyy luonnon arvostus ja tekijän rakkaus luontoon. Hän kehitti japanilaisen puupiirrostekniikan pohjalta oman painomenetelmänsä. Askolan tuotantoon kuuluu myös suuri määrä exlibriksiä.

Vilho Askola oli syntynyt Pietarissa 9.11.1906. Hän kävi koulunsa Helsingissä ja aloitti taideopintonsa Taideteollisessa Keskuskoulussa vuonna 1927. Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Askola opiskeli 1929 - 1931.

Nurmijärvelle Vilho Askola muutti vuonna 1941. Nurmijärvellä taiteilija viihtyi hyvin ja taiteilijatoverit alkoivatkin nimittää häntä Nurmijärven erakoksi, koska hän suostui vain harvoin lähtemään paikkakunnan ulkopuolelle. Hän oli kuitenkin vieraanvarainen ja taiteilijatoverit sekä muut vierailijat olivat aina tervetulleita käymään.
Vuodesta 1924 lähtien Vilho Askola osallistui ahkerasti yhteisnäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla. Ensimmäinen  kansainvälinen näyttely, johon Askola osallistui, oli Moskovassa 1934. Varsinaisen läpimurtonsa taiteilijana Askola teki 1940-luvulla. Askolan töitä on ollut esillä lukuisissa maissa ja tänä päivänä niitä löytyy useiden museoiden kokoelmista Suomesta ja ulkomailta.
Vilho Askola sai runsaasti tunnustusta työstään. Näistä esimerkkejä ovat Nuoren Voiman Liiton kunniamerkki vuonna 1951, Pro Finlandia-mitali vuonna 1960, useat stipendit, professorin arvonimi sekä valtion taiteilijaeläke vuodesta 1971.
Luonnollisesti omistamme runsaasti ”ukin” töitä, jopa enemmän kuin meillä seinään sopii, ja minusta on ihana että voin nyt kuukauden aikana jakaa Kuusamolaisten ystävieni kanssa tämän aarteen. Kaamosgalleriassa on näytteillä ei ainoastaan puupiirroksia, vaan myös oikeina harvinaisuuksina Vilhon vesivärejä ja piirustuksia. Näytteillä on myös yksi Vilhon luonnosvihko.
Ja mansikkana kakun päällä näyttelyyn osallistuu myös Vilho Askolan tyttärentyttärentytär (minun tyttäreni) Rosa Kansala. Rosa on koulutettu graafisena suunnittelijana ja maalarina aika lailla itseoppinut. Hän on jo saanut tilauksia, esimerkiksi kaksi suurta teosta Joensuun Keskussairaalan uuteen lapsiosastoon, ja hänellä on kasvamassa vahva omaperäinen tyyli, jossa jokaisessa kuvassa on ”jotain enemmän” kuin pelkkä kuva.

Tulkaa rohkeasti katsomaan, näyttely on vain kuukauden! Avajaiset ma 01.06. kl. 16:00 - 18:00 jonka aikana on mahdollisuus tavata taiteilija Rosa Kansala paikan päällä. Tervetuloa! Neel Kok.
Kaamosgalleria on auki arkipäivisin 12:00 - 16:00 tai ajanvarauksella.

Näyttely esillä 2.-30.6.2020
ma-to klo 12-16, pe ja arkipyhän aattona klo 12-16

Vapaa pääsy. Tervetuloa!

 

Sijainti