Olet täällä

Ruokamyrkytysepäily

Kuusamotietoa

Ruokamyrkytyksien yleisin aiheuttaja on bakteeri tai virus, jonka leviäminen elintarvikkeessa johtuu huonosta hygieniasta ja virheellisestä käsittelystä.

Ruokamyrkytys alkaa yleensä nopeasti, 2-12 tuntia ruoan nauttimisesta, oksentelulla ja/tai myöhemmin mahdollisella ripulilla. Selvitä mitä olet syönyt edellisen vuorokauden aikana ja onko muilla vastaavia oireita kuin sinulla. Kotiin ostetut elintarvikkeet voivat myös aiheuttaa myrkytyksen, etenkin, jos niiden säilytyksessä ja käsittelyssä on puutteita. Mikäli mahdollista, hankkiudu terveyskeskukseen näytteenottoa varten.

Mikäli asiakkaana epäilet, että olet saanut ruokamyrkytyksen, ota viipymättä yhteyttä kunnan elintarvikevalvontaviranomaiseen. Mitä pidemmän aikaa kuluu, sen epätodennäköisempää on, että epäiltyä tuotetta kyetään jäljittämään mahdollisen ruokamyrkytyksen aiheuttajaksi.

Mikäli elintarvikealan toimijana saat asiakkaalta ilmoituksen tai muuten epäilet tuotettasi ruokamyrkytyksen aiheuttajaksi, tulee sinun viipymättä olla yhteydessä elintarvikevalvontaviranomaiseen (ympäristötarkastaja/terveystarkastaja). Tuotetta ei saa hävittää mikäli sitä vielä on jäljellä, sillä viranomainen ottaa siitä näytteen. Ruokamyrkytysepäilyissä näytteenoton kustannukset maksaa kunta.

Lisätietoja antaa