Olet täällä

Projektit

Kuusamotietoa

Uutta sykettä suoniin

Kuusamon musiikkiopiston arjessa erilaiset projektit ovat tuttuja juttuja. Lähinnä Opetushallituksen rahoittamien projektien avulla musiikin maailma aukeaa entistä monipuolisempana opiston nuorille opiskelijoille.

Musiikkiopiston uusin pedagoginen projekti Opetusministeriön rahoituksella käynnistyi syksyllä 2015. Opettajat viuluviikareina projekti on yhteistyöprojekti kolmen muun musiikkiopiston kanssa - Lapin musiikkiopisto, Etelä-Pohjanmaan musiikkiopisto ja Oulun konservatorio. Projekti hyödyntää uutta videoteknologiaa ja sen suomia mahdollisuuksia, samalla kun se tuo pedagogiset elementit uudelleen arvioitaviksi.

Lukuvuoden 2012-2013 aikana opistossa perehdyttiin vanhaan musiikkiin, kun yhteistyö Suomalaisen barokkiorkesterin (FIBO) kanssa toi Kuusamoon koko lukuvuoden mittaisen koulutusrupeaman. Yhteistyön tuloksia kuultiin useissa konserteissa lukuvuoden aikana. Konserteissa soitti Kuusamon musiikkiopiston jousiorkesteri sekä pienempiä kamarimusiikkikokoonpanoja.

Barokkimusiikki kuuluu olennaisena osana musiikinopetukseen niin kouluissa kuin musiikkioppilaitoksissa. Se luo pohjaa muun musiikin ymmärtämiselle, kertoo kuusamolaisia soittajia kouluttava viulisti Minna Kangas FIBO:sta. -Tavoitteena on nykyistä syvällisempi barokkimusiikin tuntemus ja ilmaisu.

Erilaiset projektit tulivat osaksi Kuusamon musiikkiopistoa 2000-luvun alussa. Opistolla on perehdytty musiikin erilaisten tyylisuuntien avulla pedagogiikan kehittämiseen, kamarimusiikkiin ja jopa tanssiin. Opistolla ovat soineet klassisen musiikin rinnalla kepeämmät sävelet jazzista alkaen.

Vuosien 2002–03 aikana Kuusamon musiikkiopisto teki yhteistyötä varsovalaisen musiikkiopiston kanssa. Projekti huipentui kahteen vierailuun ja konserttiin: ensin kuusamolaiset pistäytyivät Varsovassa ja vuonna 2003 puolalaiset konsertoivat Kuusamossa.

Yhteistä projekteille on ollut se, että niiden tulokset on avattu kaikkien kuultavaksi ja ihailtavaksi. Esimerkiksi säveltäjä Kai Niemisen johdolla vuonna 2008–09 toteutettu pedagoginen kehittämishanke päättyi loppukonserttiin, joka muodostui suureksi kuusamolaiseksi kulttuuritapahtumaksi. Kevät-kesä-syksy-talvi -tilateos oli suuri taiteiden välinen produktio, jossa yhdistyivät kuusamolaisten lasten ja nuorten osaaminen ja luovuus sekä kuusamolainen luonto Hannu Hautalan ainutlaatuisten ja maailmankuulujen luontokuvien kautta.

Sittemmin taiteiden välisyydestä on tullut kuusamolaisen elävän musiikin tavaramerkki: täällä sävel ja kuva kulkevat käsi kädessä.