Olet täällä

Lasten varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksen tehtävänä on tukea perheitä heidän kasvatustehtävässään järjestämällä vaihtoehtoisia varhaiskasvatuspalveluja ja tarjoamalla lapsen kehitystä ja vanhempien kasvatustehtävää tukevaa toimintaa yhteistyössä eri tahojen kanssa.

 

Palvelut

lapsi_ja_nalle.jpg

 

Tiedote varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen huoltajille:

 

Opetushallitus ohjeistaa THL:n päivitetyn suosituksen mukaisesti, ettei omaehtoisessa karanteenissa oleva lapsi osallistu varhaiskasvatukseen.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia?fbclid=IwAR3J9oZQY9Cnf2Y-tufbca5ELD030XxRatFwQKqGiJghh75uRCAM764ocRY.

Vanhemman tehtävänä on varmistaa lapsen turvallisuus jokaisella automatkalla

Tulitko ajatelleeksi, että turvavyön käytön laiminlyönti saattaa vaarantaa lapsesi hengen? Oikein kiinnitetty turvavyö pitää ihmisen istuimellaan ja estää häntä iskeytymästä auton koviin sisäosiin törmäystilanteissa. Turvavyötön lapsi on aina välittömässä hengenvaarassa kuljetun matkan pituudesta tai ajonopeudesta riippumatta. Alhaisissakin ajonopeuksissa tapahtuvat äkkijarrutukset tai kolarit voivat olla kohtalokkaita turvavyöttömälle. Turvavyön ohella alle 135 cm pitkä lapsi tarvitsee autossa matkustaessaan asianmukaisen turvaistuimen.

1.6.2020 voimaan astuneen uuden Tieliikennelain mukaan alle 3-vuotiasta lasta ei saa koskaan kuljettaa ajoneuvossa ilman turvakaukaloa tai turvaistuinta – ei edes taksissa. Myöskään yli 3-vuotiasta, mutta alle 135 senttimetriä pitkää lasta ei saa enää satunnaisesti kuljettaa pelkissä turvavöissä. Tällainen tilanne on tyypillisesti syntynyt esimerkiksi silloin, kun aikuinen on kuljettanut lasten kavereita harrastuksesta kotiin. Lapselle turvallisin paikka autossa on takapenkillä oleva turvaistuin, turvavyöistuin tai istuinkoroke. Niiden avulla turvavyö asettuu oikein.

Liikenneturva, lapsen kuljettaminen: https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/turvaistuimet#ba0b07d0

Varhaiskasvatukseen hakeminen

Varhaiskasvatukseen haetaan yleensä sähköisesti. Palvelua voi hakea ympäri vuoden. Hakemuksen jättäminen ajoissa on tärkeää. Viranomaisilla on kahden viikon järjestelyaika työn ja opiskelun vuoksi varhaiskasvatusta hakeville, muutoin järjestelyaika on neljä kuukautta.

Varhaiskasvatuksen toimisto

Hakemiseen liittyvää opastusta saat ma - pe klo 9 - 15 kaupungintalon varhaiskasvatuksen toimistosta, Keskuskuja 6, 93600 Kuusamo, puh. 040 860 8641, Sähköposti: varhaiskasvatus@kuusamo.fi

Voit lähettää palkkatiedot tai muut henkilötietoja sisältävät asiakirjat sähköpostilla, mutta pyydä ohjeet ennen lähetystä sähköpostilla tai soita numeroon 040 8608641 tai 040 1491822. Voit lähettää tulotiedot  turvallisesti myös sähköisen varhaiskasvatuspalvelun kautta.

Varda tiedote 18.12.2019

Varhaiskasvatuksen tietovaranto Varda on vuoden 2019 alussa käyttöönotettu kansallinen tietovaranto, joka sisältää tietoja varhaiskasvatustoimijoista, varhaiskasvatuksen toimipaikoista, varhaiskasvatuksessa olevista lapsista, lasten huoltajista ja varhaiskasvatuksen henkilöstöstä. Varhaiskasvatuksen tietovarannosta säädetään varhaiskasvatuslaissa. Tietovarannon pohjalta mm. edistetään varhaiskasvatuksen kehittämistä ja päätöksentekoa, tilastoidaan ja tutkitaan varhaiskasvatusta sekä hoidetaan viranomaistehtäviä. Varhaiskasvatuksen tietovarannon ylläpidosta vastaa Opetushallitus.

Varhaiskasvatuslain mukaan kunnalla ja kuntayhtymällä on velvollisuus tallentaa tiedot varhaiskasvatuksessa olevien lasten huoltajista Vardaan 1.9.2019 lähtien. Vardaan tallennetaan huoltajakokonaisuuteen liittyen ainoastaan varhaiskasvatuksen piirissä olevien lasten sekä heidän Väestötietojärjestelmässä olevien huoltajiensa tiedot.

Kuusamon kaupunki siirtää operatiivisesta varhaiskasvatuksen tietojärjestelmästä huoltajien tiedot Vardaan järjestelmäintegraation avulla 19.12.2019 lähtien.

 

Varhaiskasvatuksen aluejohtajat

Neuvontaa ja ohjausta varhaiskasvatukseen liittyvissä asioissa saat varhaiskasvatuksen aluejohtajilta puhelimitse maanantaisin klo 9 - 11 välisenä aikana

Varhaiskasvatus esiopetuksessa oleville oppilaille

4-vuotiaan lapsen kehityksen seuranta

Kodin, neuvolan ja varhaiskasvatuksen yhteistyö on tärkeää lapsen parhaaksi. Lapsen kasvua ja kehitystä arvioidaan lomakkeen avulla. Lomake on osa lapsen neuvolassa suoritettavaa 4-vuotistarkastusta ja se täytetään jokaisesta 4-vuotiaasta lapsesta.  Päiväkodissa tai perhepäivähoidossa hoidettavien lasten kohdalla lomakkeita saa hoitopaikasta. Kotihoidossa olevien lasten vanhemmille lomake lähetetään postitse heidän varatessaan neuvolasta ajan lapsensa 4-vuotistarkastukseen.

Lisätietoja palvelusta antaa

Palvelut, joista voisit myös olla kiinnostunut

Palvelua tarjotaan kaikille kaupungin alueella asuville lapsille vuotta ennen oppivelvollisuuden alkamista.