Olet täällä

Celia-kirjaston palvelut lukemisesteisille

Celia-kirjasto tuottaa materiaaleja niille, joille tavallisen painetun kirjan lukeminen on vaikeaa. Lukemiseste voi liittyä esimerkiksi lukivaikeuteen, näkövammaan, vanhuuden heikentyneeseen näköön, lihas- tai nivelsairauteen tai muuhun vastaavaan syyhyn. Celia-palveluiden käyttäjäksi voi liittyä yleisissä kirjastoissa.

Celia-kirjaston asiakas

Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tekee tiivistä yhteistyötä yleisten kirjastojen kanssa. Celia tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa – esimerkiksi äänikirjoina, pistekirjoina ja elektronisina kirjoina. Tavoitteena on edistää lukemisesteisten tasa-arvoa kirjallisuuden ja tiedon saannissa.

Vuosittain Celia tuottaa saavutettavaan muotoon noin 30 % kaikesta Suomessa julkaistusta kauno- ja tietokirjallisuudesta. Tällä hetkellä valikoimassa on noin 40 000 eri äänikirjaa, joita voi ladata ja kuunnella suoraan verkosta.

Kauno- ja tietokirjallisuuden lainaaminen Celiasta on maksutonta.

Kirjaston tarjoamat Celian äänikirjapalvelut

Lainattavat CD-äänikirjat

  • Jos sinulla on Celia-palveluiden käyttöön oikeuttava lukemiseste, kerro siitä virkailijalle. Tieto käyttöoikeudesta tallennetaan asiakastietoihisi.
  • Valikoimissa on n. 40 äänikirjaa, enimmäkseen kertomakirjallisuutta sekä nuorille että aikuisille.
  • Kuunteluun tarvitaan laite (esim. cd-soitin tai tietokone), joka toistaa mp3-tiedostoja. Levyjä voi kuunnella myös Daisy-soittimella, joita saa lainaan Näkövammaisten keskusliitosta.

Celian tuottaman verkkopalvelun käyttö

  • Jos sinulla on Celia-palveluiden käyttöön oikeuttava lukemiseste, kerro siitä virkailijalle. Sinut rekisteröidään verkkopalvelun käyttäjäksi.
  • Verkkopalvelun käyttöön tarvitaan internet-yhteys sekä laite: tietokone, mobiililaite (esim. iPad), DVD/mp3-soitin tai Daisy-soitin. 
  • Celianetin äänikirjoja voi kuunnella suoratoistona tai ladata laitteelle tai muistitikulle. Tietokoneelle tai mobiililaitteelle voi asentaa kuunteluohjelman, jossa on äänikirjan käyttöä helpottavia ominaisuuksia.  
  • Celian verkkosivuilta löytyy ohjeita Celianetin käyttöön ja äänikirjojen kuunteluun.

 

Lisätietoja palvelusta antaa

Aiheeseen liittyvät asiasanat