Olet täällä

Kuusamo XXI Nature Photo - KNP - 2016

Nature Photo-KNP-Luontokuvakilpalun tulokset

Luomu sarja

 1. Ilkka Niskanen, Siluetti. Visuaalisesti tehokas, erilainen ahmakuva. Ärhäkän vastakarvainen kesäöinen petotutkielma, missä ahma "kasvaa" hienosti kivestä kiven muotoja mukaillen. Hyttyset luovat mainion sisällöllisen kontrastin.
1_siluetti_ilkka_niskanen.jpg

 

 1. Petri Koivisto, Tankotanssija. Klassinen ns. "väripalllokuva", jossa korren ja korennon ohuet figuurit piirtyvät kauniin harmonisesti vasten limittäisiä väripalloja. Vastavärit luovat hienon värimaailman, jota alaosan musta tukee.
2_tankotanssija_petri_koivisto.jpg

 

 1. Kirsi MacKenzie, Lentolisko. Alkumeri vyöryy rantaan ja elämä nousee maalle. Muinaisen jättiläiskorennon "fossiili" tulee "lihaksi ja vereksi" rannalle huuhtoutuneen vesikasvin juuren-/varrenkappaleen myötä. Hienon symbolinen kuva, josta voi lukea monia ajallisia tasoja Kylmähkö sinerrys viimeistelee muinaisen tunnelman.
3_lentolisko_kirsi_mackenzie.jpg

 

 1. Roberto Isotti, Common Guillemot. Jotain selittämätöntä ja painostavaa sisältävä näky jostain kaukaa aavan meren ääriltä, joka tarjoillaan katsojalle hienovaraisesti vihjaillen, ja jota neutraali valo kauniin eleettömästi ja puhtaasti tukee. Jättää ilmaan kysymyksen: onko lintu kylläisen tyytyväinen meren antimista, tekeekö se kuolemaa vai mitä... ?
4_commonguillemot_roberto_isotti.jpg

 

 1. Tuomo Björksten, Hyppyantiloopit.  Afrikan auringon valoa ja sen paahtama paksun täyteläinen värimaailma, joka hehkuu savannin kuumuudessa. Kuva-ala sommiteltu optimaalisesti ja erilaiset linjat niin taustassa, eläimissä kuin maassakin toimivat hyvin yhteen.
5_hyppyantiloopit_tuomo_bjorksten.jpg

 

Kunniamaininnat:

Mikael Laaksonen, Lupiini.  Väreiltään kevyt, mutta kylläinen kasvikuva, jonka keskeltä nousevan yllättävän yksityiskohdan kuvaaja on hienosti nähnyt ja nostanut esiin. Niukka terävyysalue pehmentää sopivasti väripinnat ja kuvan muun rakenteen. Hyväntuulenkuva.

kunniamaininta_mikael_laaksonen_lupiini.jpg

 

Jose Pesquero, Threats of the night
Kuva suoraan luonnon horror-kuvastosta. Sinisenkolkko ja musta tausta yhdessä sirkan vaanivan asennon kanssa nostattavat hyytävää tunnelmaa.

kunniamaininta_highly_commended_pesquero_threats_of_the_night.jpg

 

Luonnon taidetta:

 1. Jose Pesquero, One red-eyed. Hätkähdyttävän kiehtova kuva elämän ihmeellisyydestä, jota "vereslihainen" värimaailma alleviivaa. Pelkistetty ja tehokkaan taidokas toteutus. Koiven rento retkotus tuo mukaan ripauksen hyväntuulisuutta ja huumoria.
1_one_red-eyed_jose_pesquero.jpg

 

 1. Henri Kosonen, Leskenlehden siemen. Hahtuvankeveä pelkistys, jossa ei ole jäljellä kuin oleellisin. Jääkö elämän mahdollisuus vain höyhenenkeveäksi leijailuksi pimeässä vai johtaako se uuteen elämään ja kasvuun?  Teknisesti hyvin hallittu kokonaisuus osin jopa hyvin abstraktiksi luonnehdittavasta aiheesta.
2_leskenlehden_siemen_henri_koskinen.jpg

 

 1. Esa Ringbom, Kivisilppu.  Kiehtova kivikuva. Herättää monia kysymyksiä erityisesti erikoisesta väristä. Oikean reunan sahalaitalohkare rinnastuu mielenkiintoisesti muun kiviliuskeen kanssa.
3_esa_ringbom_kivisilppu.jpg

 

 1. Pekka Leppälä, Ikkunat. Luontokuva, jossa luonto on pelkistetty äärimmilleen ? vesipisaraan, mutta jossa määrä korvaa laadun. Mainiosti nähty ja paljonpuhuvan symbolinen näky: luonto on kaikkialla ja ilmenee lukemattomin tavoin.
4_pekka_leppala_ikkunat.jpg

 

 1. Pirjo Natunen, Jäänvanki. Kauniisti tyylitelty ja niukka luontokuva, joka henkii viileää raikkautta ja keveyttä. Sen vastapainona on jäiden painon tuoma jännite. Kaiken kaikkiaan tyylikkäästi toteutettu näky hienosta luonnon designista.
5_pirjo_natunen_jaanvanki.jpg

 

 

Kunniamaininnat:

 Jaana Kotamäki, Seitin sinfonia. Kiehtova seittikuva, jonka kuvan nimen mukaisesti voi kuulla soivan tai elävän. Pitkähkön valotusjan ja pienen aukkoarvon myötä on saatu upea pintarakenne, jota hienot värit tukevat.

kunniamaininta_seitin_sinfonia_jaan_kotamaki.jpg

 

Stefan Gerrits, Perhoset heinissä.
Hieno ja herkän minimalistinen high key-tyylinen kuva, jonka hento keveys on suorastaan käsinkosketeltavaa. Väljä sommittelu tukee täydellisesti sisältöä. Hyvällä tyylitajulla toteutettu näkemys.

kunniamaininta_stefan_gerrits_perhoset_heinissa.jpg

 

Paras Kuusamossa otettu kuva:

1. Mikko Silvola, Koskikaran valtakunta. Kuusamon talvea parhaimmillaan: pakkasessa höyryävät virrat, kuuraiset ja tykkyiset metsät, sydäntalven hennot ja hienot talvivalot ja kaiken tämän keskellä sinnittelevä elämä. Hyvin toteutettu ja nähty kokonaisuus koskikarasta talvisen luonnon keskellä.

1_mikko_silvola_koskikaran_valtakunta.jpg

 

Kunniamaininta:

Tuija Warén, Karhunleikki.
Voimaa ja hurjuutta uhkuva karhujen yhteenotto, hieman pelottavakin kuva. Rankkasade ja vedenroiskeet alleviivaavat hienosti tapahtuman luonnetta ja mustavalkoisuus keskittää huomion oleelliseen.

kunniamaininta_karhunleikki.tuijawaren.jpg

 

Paras Kansallispuistossa kuvattu kuva:

 1. Ilkka Karppanen, Pielinen. Kansallismaisemamme hieman toisenlaisissa valoissa nähtynä. Kultaisena leviävä kuunsilta syysillan sinisen hämärän keskellä luo myyttisen tunnelman karjalaisen suurjärven äärelle. Teleobjektiivin avulla tiukaksi kurottu vaikuttava näkymä.
1_ilkka_karppanen_pielinen.jpg

 

Kunniamaininta:

Mika Kaivola, Kuurainen iltapäivä.
Klassisen komea maisemakuva Suomen kauneimmaksi mainitusta maisemasta. Kuvaaja on ollut oikeaan aikaan oikeassa paikassa: alkutalven kaunein hetki on juuri tässä. Pohjoinen maisema on valmiina talven lepoon.

kunniamaininta_kuurainen_iltapaiva_mika_kaivola.jpg

 

Ilkka Karppanen, Pallasjärvi
Maaginen Lapinkuva. Pallasjärven Punaisella hiekalla myrskyävän järven äärellä nousevat henkiin vanhat lapintarinat, haltijat ja jättiläiset, loitsut ja henget. Hyvin rakennettu tiheän tiivistunnelmainen näky.

kunniamaininta_pallasjarvi_ilkka_karppanen.jpg

 

Lasten ja nuorten sarja

 1. Susanna Mäkäräinen, Naakat
  Ilmeikkäät naakat saavat kysymään, mitähän näillä älykkäillä linnuilla on mielessään. Kuvassa on hyvä sommittelu ja hyvin valittu syväterävyysalue. Todella onnistunut otos!
1_susanna_makarainen_naakat.jpg

 

 1. Liina Heikkinen, Nyt se tulee
  Harvemmin nähty luontokuva. Samasta tilanteesta oli tarjolla myös ruokailukuva, mutta tässä oli yllätyksen momentti mukana. Hienot värit, hyvä terävyysalue. Onnistunut sommittelu keskittää katseen sinne missä tapahtuu.
2_liina_heikkinen_nyt_se_tulee.jpg

 

 1. Lasse Kurkela, Ahma ja harakka
  Tekniseltä laadultaan upea kuva, hienot värit. Harakalla ja ahmalla hauskasti katsekontakti. Epätarkka tausta tuo hyvin kohteen esiin. 
3_lasse_kurkela_ahma_ja_harakka.jpg

 

 1. Miika Heinonen, Aamu Aulangolla
  Upea maisemakuva, hieno unenomainen tunnelma. Jos mukana olisi ihminen, tämä olisi saattanut olla sarjan voittaja.
4_miika_heinonen_aamu_aulangolla.jpg

 

 1. Ella Kaidesoja, Kurre

Hauska kuva ihmisen ja luonnon kohtaamisesta. Tämä kuva olisi saattanut toimia paremmin väreissä, sillä nyt kohde hieman häviää taustaansa.

5_ella_kaidesoja_kurre.jpg

 

 1. Inka Pöllänen, Sirkka
  Kysymyksiä herättävä kuva. Onko sirkka elossa vai kuollut? Graafinen, pelkistetty ja mustavalkoinen toteutus sopii aiheeseen hyvin.
6_inka_pollanen_sirkka.jpg

 

 1. Iida Määttä, Lentoonlähtö
  Kaunis kuva, joka hyödyntää sommittelussa kultaista leikkausta. Pärskeet ovat tallentuneet hienosti.
7_iida_maatta_lenttoonlahto.jpg

 

 1. Milja Hakala, Lumihiutaleet
  Hyvin pieni terävyysalue tuo kuvaan abstraktiutta. Kaunis valo. Kuvaan olisi voinut harkita myös tiukempaa rajausta. Kuvaa katsoessaan pystyy miltei tuntemaan räntäsateen kasvoillaan.
8_milja_hakala_lumihiutaleet.jpg

 

9. Krista Hakkarainen, Joutsenlampi
Kuvaan on tallentunut hauska tilanne. Onnistunut sommittelu.

9_krista_hakkarainen_joutsenlampi.jpg

 

10.Pyry Tanskanen, Kukat
Kaunis, herkkä kuva. Hyvä sommittelu. Perinteinen, seesteinen kasvikuva.

10_pyry_tanskanen_kukat.jpg

 

 

Yleisöäänestyksen voittaja

Lasse Kurkela, Ahma ja harakka

 

Yleinen palaute sarjan kuvista:

Nuorten sarjan kuvien taso on noussut huimasti. Raadin oli todella vaikea valita kymmentä parasta. Erityisesti tekninen toteutus oli selvästi parempi kuin muutamia vuosia sitten. Hyvän aiheen lisäksi kuvassa piti olla ”sitä jotain” muutakin jatkoon päästäkseen. Raati toivoo näkevänsä sarjassa seuraavina vuosina lisää kuvia, joissa ihminen olisi läsnä, joko itsenään tai tekemisiensä kautta. Kannustamme myös rohkeisiin kokeiluihin aiheissa ja käsittelytavoissa!