Olet täällä

Kuntalaisaloite

Kuntalaisaloite.fi-verkkopalvelussa voit tehdä palvelussa mukana oleville kunnille kuntalaisaloitteita sekä kannattaa ja seurata muiden tekemiä aloitteita.
hyva_aloite.jpg

Kuusamon kaupunki hyödyntää oikeusministeriön kuntalaisaloite.fi palvelua. Kunnan asukkaalla on oikeus tehdä kunnalle aloitteita sen toimintaa koskevissa asioissa (kuntalain 28 §). Aloiteoikeudella lisätään kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Kuntalaisaloite.fi -palvelussa voi tehdä myös neuvoa-antavia kunnallista kansanäänestystä koskevia aloitteita sekä valtuustokäsittelyä edellyttäviä kuntalaisaloitteita. 

Valtuustokäsittelyä edellyttävän kuntalaisaloitteen voi tehdä 2% kunnan äänioikeutetuista asukkaista ja kunnallista kansanäänestystä koskevan aloitteen 5% kunnan äänioikeutetuista asukkaista. Näiden aloitteiden tekeminen ja niihin osallistuminen edellyttää vahvaa sähköistä tunnistautumista palveluun.

Kuntalaisaloitteet kirjataan kunnan diaariin ja ohjataan valmisteluun toiminnasta vastaavalle taholle. Aloitteen tekijälle ilmoitetaan aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet, joten aloitteeseen on liitettävä yhteystiedot myöhempää yhteydenpitoa varten.

Kaikki Kuntalaisaloite.fi-palveluun tehdyt aloitteet esitarkastetaan ennen niiden julkaisemista. Palvelun käyttö on maksutonta sekä kunnille että kuntalaisille.

Aloitteen voi tehdä:

  • kuntalaisaloite.fi -palvelun sähköisellä lomakkeella
  • sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo(at)kuusamo.fi 
  • vapaamuotoisella kirjeellä

Kirjeenä lähetetty aloite tulee olla allekirjoitettu ja sen voi lähettää kaupungin kirjaamoon tai tuoda itse viraston aukioloaikana yhteispalvelupisteeseen. Aloitteeseen tulee merkitä tekijän yhteystiedot (nimi, osoite, puhelinnumero ja mahd. sähköpostiosoite).

Osoita aloite osoitteeseen Kuusamon kaupunki/Kirjaamo, PL 9, 93601 KUUSAMO.