Olet täällä

Nature Photo esiintyjät

Koe ja näe

Esiintyjät 2016 (Muutokset ohjelmassa mahdollisia!)

Annette Seldén, Ruotsi

Annette Seldén (s. 1967) on itseoppinut luontokuvaaja ja on yhdistysten Naturfotograferna ja Photo Natura jäsen. Annette on valokuvannut lapsesta saakka ja alkoi valokuvata vakavammin 90-luvun alussa.

Anette on kuvannut monentyyppisiä kuvia, mutta hänen ensisijainen kuvauskohteensa on arktisten alueen maisema ja Skandinavian luonto. Annette on aktiivinen ulkoilmaihminen ja seikkaileva valokuvaaja, joka meloo mielellään kajakilla, vaeltaa, hiihtää, luistellee, lentää ultrakevyttä konetta tai pyöräilee samalla kun hän valokuvaa tai elokuvaan dokumentteja.

Hän on tehnyt nelisenkymmentä matkaa Skandinavian tuntureiden eri vuodenaikoihin ja ollut löytöretkellä Grönlannissa vuonna 1998, Chilessä ja Antarktiksella vuonna 2005 ja Länsi-Yhdysvaltain kansallispuistoissa vuonna 2007. Vuosina 2008-2012 Annette keskittyi dokumentoimaan pohjois Hallandin luontoa maasta ja ilmasta. Vuonna 2013 hän keskittyi Afrikkaan, ja hänen arkistoonsa kertyi kuvia Kenian ja Tansanian eläimistä ja luonnosta. 2014-2015 Annette kuvasi Islannissa vieraillen saarella seitsemän kertaa.

Annette on esiintynyt lukuisilla festivaaleilla ja luontokuvatapahtumissa, esim. Vildmarksmässan Tukholmassa, Hultsfreds naturfotofestival, Kulturnatta Göteborgissa, Arvika naturfotofestival, Borås fotofestival, Vårgårda naturfotofestival, Camera Naturadagen, Naturfotofestivalen Hässleholmissa, Mullsjö International Photo Festival ja Blekinge Läns Tidnings fotomässa. Myös hänen kuviaan on ollut esillä useilla festivaaleilla.

Vuonna 1998 Annette sai Naturfotograferna / N ja Kodakin apurahan. Kesällä 2011 Annette piti näyttelyn Kungsbacka taidemuseossa. Syksyllä 2011 hän sai Kungsbackan kunnan ympäristöpalkinnon Kungsbackan luonnonsuojelualueen dokumentoinnista. Samana vuonna hän sai Lionsin apurahan työstään ympäristön ja luonnonsuojelun hyväksi. Joulukuussa 2012 Annette debytoi kirjailijana julkaisemalla omakustanteena kattavan opaskirjan Kungsbackan luonnosta. Vuonna huhtikuu 2014 Annette palkittiin Hallanndin luonnonsuojeluliiton Ginstpriset ympäristöpalkinnolla.

www.seldenphoto.se

Esitykset: 
1.Seikkailu Islannissa
2.Maisemia maailmalta: Pohjoismaat, Grönlanti, USA, Afrikka, Punainen meri.

Annette_Seldén
Annette Selden4.jpg

 

 

Roy Mangersnes, Norja

Roy Mangersnes on koulutukseltaan  behaviouralisti ja ammatiltaan luontokuvaaja, joka kuvauskohteita ovat villieläimet ja luonnonsuojelu. Hän asuu Sandnesissa, lounas Norjassa. Roy on Nikonin suurlähettiläs ja häntä pidetään yhtenä vaikutusvaltaisimmista norjalaisista luontokuvaajista. Mangersnes toimii puheenjohtajana kahdessa suuressa luontokuvayhdistyksessä Norjassa; BioFoto ja Norjan Ammattiluonnonkuvaajat (NN). Hän on julkaissut useita kirjoja sekä voittanut useita kansainvälisiä palkintoja kuten BBC Wildlife Photographer of the Year (Englanti), European Wildlife Photographer of the Year – GDT (Saksa), Nature Best Awards (USA), Golden Turtle (Venäjä), sekä Arctic photographer of the year 2013  (Venäjä). Roy on työskentelee ympäri maailmaa ja hänen kuviaan on julkaistu useissa lehdissä ja kirjoissa maailmanlaajuisesti. Hän on myös kokenut puhuja ja on esitellyt töitään useilla kansainvälisillä valokuvafestivaaleilla. Valokuvaajana toimimisen lisäksi Roy on partnerina WildPhoto Travel:issa. Sen kautta hän tekee matkoja maailmaan eri kohteisiin aina Jäämereltä Etelämantereelle, vieraillen myös Afrikassa ja Galapagossaarilla.

Esitys 1.: Seikkailu Antarktiksella

Useiden Etelämantereen matkojen jälkeen olen onnistunut vierailemaan yhdessä maailman upeimmista paikoista mitä parhaimmissa valo-olosuhteissa. Esityksessäni tulen näyttämään ainutlaatuisen valikoiman kuvia paikoista kuten Falklandin saaret, Etelä-Georgia ja Etelämantereen niemimaa. Tulette näkemään pingviinejä, merilintuja ja hylkeitä ainutlaatuisessa luonnonmaisemassa, joka edelleen on lähes koskematon.

Esitys 2.: Huippuvuorilla

Huhtikuussa 2015  julkaisin yhdessä Ole Jørgen Lioddenin kanssa kirjan Svalbard Exposed. Esitykseni perustuu kirjaan ja tarjoaa matkakokemuksen matka Huippuvuorille eri vuodenaikoina. Se sisältää lähikohtaamisia arktisen alueen suurten eläinten - jääkarhut, valaat ja hylkeet - kanssa. Tulen kerrotaan tarinoita ainutlaatuisista kohtaamisista näiden eläinten kanssa näyttämönä kaunis arktinen maisema.

roy mangersnes3295.jpg
Roy Mangersnes

 

 

Asle Hjellbrekke, Norja

Asle Hjellbrekke (s.1948) on norjalainen luontokuvaaja ja atk-asiantuntija. Luontokuvaajana hän on työskennellyt niin kotimaassaan kuin ulkomailla, erityisesti Suomessa, Alaskassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Asle on tehnyt kuvistaan useita kuvaesityksiä, joita on nähty niin koti- kuin ulkomailla. Hänen kuviaan on julkaistu useissa kirjoissa ja lehdissä.  Kuvaamisen lisäksi Asle on toiminut oppaana, erilaisten workshoppien ja kuvausmatkojen johtajana niin Suomessa, Chilessa, Argentiassa kuin Brasiliassa. Hjellbrekke on Norske Naturfotografer/NN jäsen ja ollut sen johdossa jo 12 vuotta. Hän on myös toiminut International  Federation of Wildlife Photography (IFWP) johtajana ja usean vuoden ajan juryn johtajana Villmarksliv- lehden vuosittaisessa NM i Naturfoto – kilpailussa.  1994 hän sain ensimmäisen palkinnon Wildlife Photographer of the Year kilpailussa. 

Hjellbrekken kuvia löytyy Scanpix/Samfoto kuvatoimistosta.

www.ah-foto.no.

Esitykset: 
1.Etelä-Amerikka
2.Magic Moments

asle_hjellbrekke.jpg
Guanaco_in_front_of_Cerreo_torre_Argentina_Asle_Hjellbrekke

 

 

Zou Qian, Kiina

Mr. Zou Qian on EPNF Nature Entrepreneur Photographer Fund perustajajäsen ja toimii puheenjohtajana Kwando Enterprise Holding yhtymässä. Hän on kuvannut vuodesta 1999. Vuonna 2009 Mr.Zou tapasi useita luontokuvaajia Thaimaassa ja oli niin vaikuttunut heidän töistään, että päätti siitä eteenpäin kohdistaa intohimonsa ja tarmokkuutensa luontokuvaukseen. Sen jälkeen hän on kiertänyt kuvaamassa Kaakkois-Aasiassa kuten Malesiassa, Thaimaassa, Indonesiassa, Filippiineillä, Kambodžassa, Vietnamissa, Myanmarissa sekä useissa Afrikan maissa kuten Keniassa, Tansaniassa ja Ugandassa. Hän on myös kuvannut Brasiliassa ja muissa maissa. Vuonna 2015 hän alkoi työskennellä ympäristönsuojelun ja sosiaalisen hyvinvoinnin hyväksi; samaan aikaan perustettiin EPNF Nature Entrepreneur Photographer Fund.

Zou Qian
zou_bird1_pied_kingfisher_kirjokalastaja.jpg

 

 

Suomen Ammattiluontokuvaajat ry: Jaakko Ruola, Arno Rautavaara, Veikko Neuvonen

Jaakko Ruola

Jaakko Ruola (s.47 Turku) tunnetaan valkohäntäpeura kuvistaa, joita suomalaiset ovat voineet nähdä niin näyttelynä, kuin kirjana (2004). Kirjan englanninkileinen painos ”White-taled deer in Finland” voitti kansainvälisen riistaneuvoston CIC:n kiplailussa sarjavoiton ”CIC Literary Price Prix Culturel”.

Nykyisin hänen kuvaukseen liittyvä toimintansa on keskittynyt Ammattiluontokuvaajien Suomalainen Maisema kirjasarjaan vuosina 2014-2017 ja Saaristomeren kuvauksiin vuodesta 2005 alkaen. Ruola on pitänyt aiheesta näyttelyitä mm. yhdessä Kari Westerholmin kanssa. Vaikka Ruola on yleiskuvaaja, niin hän pitää pitkäkestoisista projekteista, joissa voidaan olla luonnossa ja nauttia sen suomista elämyksistä kuvaamisen tehokkuuden ollessa toisarvoisena asiana.
Ruola on pitkään toiminut Suomen Luonnokuvaajat ry:ssä, projektipäällikkönä Luontokuvauksen Käsikirjassa ja on ollut Suoman Ammattiluontokuvaajat ry projektipäällikkö ja hallituksen jäsen vuodesta 2012.
 
Esitys: Järvien Suomi

jaakko_ruola.jpg
jaakko_ruola_net2.jpg

 

 

Arno Rautavaara

Arno Rautavaara on helsinkiläinen eläkkeellä oleva tietokirjatoimittaja ja luontokuvaaja. Hän on valokuvannut luontoa vuodesta 1963, pääkohteinaan Suomenlahden saariston linnut, kasvit ja maisemat. Viime vuosina hän on myös vetänyt kuvausmatkoja Tansaniaan, Huippuvuorille ja Etelämantereelle. Rautavaara on toimittanut lukuisia merkittäviä ja palkittuja suomalaisia luontokirjoja. Viimeksi hän on kirjoittanut ja toimittanut Suomalainen maisema -sarjan osan Saaristo. Hän on pitänyt kuvaesityksiä Suomessa ja Ruotsissa. Vuonna 2015 hänellä oli oma valokuvanäyttely Antarctica Helsingissä, minkä lisäksi hän osallistui vuosina 2015 ja 2016 yhteisnäyttelyihin Alla taivaan päällä maan ja Luonnollisesti Valamon luostarissa Heinävedellä.
Arno Rautavaara on Suomen luonnonvalokuvaajat ry:n perustaja- ja kunniajäsen. Hänelle myönnettiin valokuvataiteen valtionpalkinto vuonna 1984.

Esitys: Saaristo

arno_rautavaara_net.jpg
Arno Rautavaara Suomen Ammattivalokuvaajat ry

 

 

Veikko Neuvonen

Luontotoimittaja, FM Veikko Neuvonen on tullut vuosikymmenien aikana tutuksi suomalaisille radion kuuntelijoille ja television katsojille toimittamistaan luonto-ohjelmista. YLE:n palveluksessa VN oli 1973 - 2007. Eläkevuosinaan Veikko Neuvonen on toimittanut ja tekstittänyt kymmenkunta kirjaa, näistä monet liittyvät maisemavalokuvaukseen. Neuvonen on Kuusamo XXI Nature Photo juontaja.

Esitys: Lappi ja Koillismaa

veikko_neuvonen.jpg

 

 

Hannu Vallas

Syntynyt vuonna 1946 Mäntsälässä aloitti valokuvaamisen 1950-luvulla. Lentäminen alkoi 1960-luvun lopulla, ilmavalokuvaus ilmavoimissa mm. merivalvontalennoilla 1970-luvun alussa. Oma siviilissä tapahtunut sivutoiminen ilmakuvaus alkoi 1970-luvun puolivälissä. Kaupallinen ilmakuvaustoiminta rekisteröitiin toiminimeksi vuonna 1980, kaupallinen toiminta kasvoi ja muuttui osakeyhtiöpohjaiseksi vuonna 1991: Lentokuva Vallas Oy.
Lento/kuvaustunteja noin 7500, runsaat 10 kk elämästä viettänyt ilmassa kuvaamassa: ilmavoimissa suuren määrän ilma- ja muita kuvia, Lentokuvalle - 300 mapillista filmikuvauksia - 300 000 kuvaa, Lentokuvalla on yli 650 000 digikuvaa kuvapankissa 2000-luvulta, joista suurin osa on kuvaamiani. Lisäksi on olemassa suuri joukko maakuvauksia maailmalta ja luonnosta. Työskentelen edelleen päätoimisesti Lentokuva Vallas Oy:n palveluksessa:
valokuvaajana sekä hallituksen puheenjohtaja.

Yhdistystoiminta: ollut Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:n hallituksessa ja sen varapuheenjohtaja, Suomen Ammattiluontokuvaajat ry:n perustajajäsen ja toiminut hallituksen varapuheenjohtajana
On myös ollut Suomen Ammattiluontokuvaajat ry:n edustajana, Finnfoto ry:n hallituksen jäsen.

Esitys: Suomi ilmakuvaajan silmin

hannu_vallas.jpg
Helsinki ja merimaisema iltakuva Hannu Vallas

 

 

Kirsi MacKenzie

Kirsi MacKenzie työskentelee kieltenopettajana, mutta vapaa-aikana hän keskittyy luonnon muotojen kuvaamiseen. Hän päätyi luontokuvaukseen sattumalta matkallaan Galapagossaarille tammikuussa 2011. Siellä hän tapasi NAFO-ryhmän ja opettaja Andy Hornerin sekä kuulin ensimmäisestä Axxellin tarjoamasta ainutlaatuisesta kolme vuotta kestävästä koulutuksesta, joka tähtää luontovalokuvaajan erikoisammattitutkintoon.  Hän aloittui opinnot Axxellissa huhtikuussa 2011 ja teki lopputyönään näyttelyn pohjoismaisista maisemista 2015.  

MacKenzien sydäntä lähellä on erityisesti arktinen luonto. Hänen ehdoton suosikkikohteensa on Islanti, jonne hän on tehnyt useita kuvausmatkoja. Islanti on täynnä luonnonihmeitä ja henkeäsalpaavia maisemia. MacKenzie työskentelee visuaalisten elementtien parissa: muoto, väri, liike ja linjat. Hänelle hyvän kuvan salaisuus on usein sommittelu. Hän pyrkii maisemakuvissaan korostamaan kolmiulotteisuutta ja syvyyttä. 

MacKenzien on osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin ja esiintynyt useilla luontokuvafestivaaleilla.  Hän on myös niittänyt kunniamainintoja ja palkintoja useissa luontokuvakilpailuissa niin koti- kuin kansainvälisillä areenoilla. 

Esitys: Luonnon muotoja – pohjoismaisia maisemia

Esityksessään MacKenzie tulee näyttämään hänen omia suosikkimaisemakuviaan kaikista Pohjoismaista ja pohtii mistä elementeistä hyvä maisemakuva syntyy.   Hän tulee valottamaan omaa luovaa näkemystään sekä kertomaan sommittelun merkityksestä.

kirsi_mackenzie_net.jpg
Kirsi MacKenzie

 

 

Hannu Hautala

HANNU HAUTALA on suomalaisen luontokuvauksen tunnetuin hahmo ja ensimmäinen ammattimainen luontovalokuvaaja. Hän on pohjoisen luonnon kuvaaja, ja pitääkin luonnon tuntemusta tärkeimpänä tekijänä luontokuvauksessa. Hautala on kuvannut luontoa pikkupojasta asti. Täysipäiväiseksi luontokuvaajaksi Hautala ryhtyi vuonna 1970 saatuaan valtion puolivuotisen taiteilija-apurahan. Hautala on tehnyt elämäntyönsä Kuusamossa, jonne hän muutti vuonna 1979. Elämäntyön tuloksena on syntynyt noin puolentoista miljoonan kuvan arkisto.

Hautalan ensimmäinen kirjansa  Erämetsän elämää ilmestyi 1968. Läpimurtokirja Kuukkelinmaa 1984 julkaistiin viidellä kielellä. Hautala on julkaissut yli 50 kirjaa, joita on ilmestynyt myös englanniksi, saksaksi, ruotsiksi, ranskaksi, japaniksi, italiaksi, venäjäksi ja espanjaksi. Tällä hetkellä on työn alla kirja palokärjestä.

Esitys: Islannin lintuja

hannu_hautala.jpg
kuva1hannu_hautala.jpg

 

 

Lassi Rautiainen

Lassi Rautiainen on valokuvannut Kuusamossa vuodesta 1978. Kuhmossa hän aloitti karhukuvaukset 1987 ja oli sitä ennen kuvannut nalleja kotikunnassaan Suomussalmella vuodesta 1978.
Lassi toimi Kuusamo Nature Photon taiteellisesna johtajana 1996-2010 ja palasi jälleen ruoriin tänä vuonna.
Lassi työ luontokuvaajana on muuttunut sattumien kautta. Hänen yrityksensä Kuhmossa ”base camp Kuikalla” käy vuosittain yli 600 asiakasta noin 30 maasta karhuja, susia, ahmoja, kotkia, pöllöjä, muita lintuja ja maisemia kuvaamassa. Kuusamossa he järjestävät kotkien, pöllöjen, talvilintujen, revontulien ja maisemien kuvaussafareita. Myös Venäjän Karjala on matkojen kohteena.
Lassi ei ole enää ”pelkkä luontokuvaaja”, vaan myös safari-isäntä, opas, kouluttaja ja piilokojukuvausten konsultti.
Ensimmäisen luontokuvansa hän otti 1974 ja ensimmäisen karhukuvan 1979. Pitkä taival ei ole tappanut hänen haluaan vuosittain kuvata petoja ja muita samoja kohteita uudestaan ja uudestaan– sillä järjellä ei ole sijaa intohimojen joukossa.

Lassi Rautiainen isännöi festivaalia ja kuvittaa konsertin.

lassi_rautiainen.jpg
kuva1_Lassi Rautiainen

 

 

 

Sijainti

Lisätietoja antaa