Olet täällä

Oulangan muut reitit

neidonkenkä
Muita mukavia reittejä Oulangan kansallispuiston alueella.

Pieni Karhunkierros:

Niskakoski-Myllykoski-Aallokkokoski-Jyrävä-Harrisuvanto-Juuma (vihreät maalimerkit, ympyräreitti)
Kulje pitkin Kuusamon komeimpien koskien varsia, ihaile kuohujen voimaa! Matka on kuntoa koettelevaa ja hikisiä ponnisteluja vaativa, mutta vaivasta vaivan väärtti! Nähtävyyskohteita reitin varrella ovat Niskakoski, Myllykoski, Aallokkokoski ja jylhyydestään tunnettu Jyrävä. Opaskartta-esitettä voi ostaa alueen asiakaspalvelupisteistä.

Pienen Karhunkierroksen ja Valtavaaran päiväreiteillä voi patikoida mp3-soittimen kanssa. Viidellä kielellä (suomi, ruotsi, englanti, saksa ja venäjä) toimiva ääniopastuspalvelu on suunnattu erityisesti kotimaisille ja ulkomaalaisille perheretkeilijöille ja luonnosta kiinnostuneille kävijöille. Laitteen voi panttia vastaan vuokrata Juuman Retkietapista ja Palvelupiste Rukasta.

Aloituspaikka: Basecamp Oulanka, Juuman Retkietappi
Kuljetus: Ruka-Juuma 20 km
Vaikeusaste: Melko vaativa. Maasto on hyvin vaihtelevaa; reitin varrella on koskia, riippusiltoja, suota sekä jyrkkiä kallioseinämiä.
Retken kesto: 5 h
Matka: 12 km
Ajo-ohje: Kemijärventie (nro E63/5) - Juumantie, josta opasteet Basecamp Oulanka ja Retkietappi.
Lisätietoja Pieni Karhunkierros -reitistä Luontoon.fi:ssä.

Lyhyempi verso edellisestä reitistä:

Jyrävän jyrinässä: Juuman Retkietappi - Niskakoski - Myllykoski - Jyrävä - samaa reittiä takaisin
Koe kymmenmetrisen Jyrävän putouksen taianomainen läheisyys: veden hurja voima ja jyrkät, paikoitellen sortuneet kallioseinämät uhoavat karua kauneutta. Onnekas vaeltaja näkee taimenen rohkeat yritykset nousta yli könkään. Putouksen pauhu soi Siilastuvan rappusille saakka.

Aloituspaikka: Basecamp Oulanka, Juuman Retkietappi
Kuljetus: Ruka-Juuma 20 km
Vaikeusaste: Helppo, kapuaminen Jyrävän alta melko vaativa
Retken kesto: 4 h kiirehtimättä vaikkapa lasten kanssa, ripeästi edeten 2 h
Matka: 6 km Retkietapista, 5 km Basecamp Oulangasta
Ajo-ohje: Kemijärventie (E63/5) - Juumantie, josta opasteet  Basecamp Oulanka ja Retkietappi
Lisätietoja Pieni Karhunkierros -reitistä Luontoon.fi:ssä.

 

Kanjonin kurkkaus, huikeita näkymiä Oulangan kanjonin päiväreitillä!  

Ympyräreitti, vihreät maalimerkit
Retkellä kuljet vaihtelevien metsien, polveilevien suo-osuuksien ja lampimaiseman läpi huikealle Oulangan kanjonille!
Savilammella voi vielä viivähtää nauttien jokimaisemasta tunnelmallisella autiotuvalla. Ylitä joki riippusiltaa myöten ja patikoi lisäreittinä ihailemaan näkymää näköalapenkiltä. 
Jos voimia riittää, paluumatkalla voi päiväreitiltä poiketen samota 4 km Karhunkierros-reittiä pohjoiseen Rupakivelle, joka seisoo ylväänä keskellä jokea.

Aloituspaikka: Urriaapa, Savilampi kansallispuiston rajalla, pysäköintipaikka
Kuljetus: Ruka-Urriaapa, Savilampi 59 km
Vaikeusaste: keskitaso
Retken kesto: 5 h
Matka 6 km
Ajo-ohje: Kemijärventie (E63/5) - Sallantie (950), josta Oulangan kanjonin viittojen mukaan pysäköintialueelle.
Lisätietoa Oulangan reiteistä Luontoon.fi-sivuilla.

 

Neidonkenkää etsimässä: Ristikallio - Taivalköngäs - Oulangan luontokeskus - Kiutaköngäs - Oulangan luontokeskus

Vaellus alkaa Oulangan kansallispuiston länsiosasta Ristikalliolta, joka tunnetaan myös Karhunkierroksen aloituspaikkana. Kuljet halki uljaina vaihtuvien maisemien, havuntuoksuisen kangasmaaston ja karunkauniiden kallioiden sekä ylität kolme riippusiltaa. Täällä voit nähdä neidonkengän ja monta muuta kasvia, joita et muualta tapaa. Reitin varrella kuohuu Oulankajoen toiseksi suurin koski, mahtava Taivalköngäs. Tukkilaistunnelman voit aistia myös autiotuvalla, joka nököttää aivan Taivalkönkään äärellä. Opaskartta-esitettä voi ostaa luontokeskuksesta ja muista Kuusamon asiakaspalvelupisteistä.

Aloituspaikka: Ristikallio, Karhunkierroksen aloituspaikka
Kuljetus: Ruka-Ristikallio, 40 km
Vaikeusaste: Keskitaso, Taivalkönkään jälkeen helppo, nautittava
Retken kesto: 8 - 10 h
Matka: 20 km
Ajo-ohje: Kemijärventie (E63/5) - Sallantie (950), jonka varrella on selkeästi merkattu Ristikallion aloituspaikka. Koska reitin päätepiste on eri kuin alkupiste, Oulangan luontokeskukselta pitää tilata taksi viemään vaeltajat takaisin Ristikallion aloituspaikalle (Liikasenvaarantie - Sallantie).
Lisätietoa Oulangan reiteistä Luontoon.fi-sivuilla.

 

Hiidenlammen hurmaa: Oulangan luontokeskus - Kiutaköngäs - Oulangan luontokeskus

Kiertelet Hiidenlammen hurmoksen polulla, Kiutakönkään punaisten kallioiden koristaman putouksen läheisyydessä. Reitin varrella voit kaikessa rauhassa tutkia opastauluja, jotka kertovat alueen luonnosta, metsästä ja niiden synnystä. Helppokulkuisella reitillä saat keskittyä täydellisesti ympäröivään luontoon ja Oulangan luontokeskuksen antiin. Polku on merkitty käpymerkein.

Aloituspaikka: Oulangan luontokeskus
Kuljetus: Ruka-Oulangan luontokeskus 28 km
Vaikeusaste: Helppo, nautittava
Retken kesto: 4 h
Matka: Edestakainen matka luontokeskukselta Kiutakönkäälle 2 km, Hiiden hurmos 5 km
Ajo-ohje: Kemijärventie (E63/5) - Sallantie (950) - Liikasenvaarantie, jonka varrella ennen Oulankajokea sijaitsee Oulangan luontokeskus.
Lisätietoa Oulangan reiteistä Luontoon.fi-sivuilla.

 

Könkään keino - vietä päivä keskellä kansallispuistoa!

Oulangan luonnosta kiinnostuneille on tarjolla Kiutakönkään päiväreitti, Könkään keino, joka on ympyräreitti. Reitti lähtee Oulangan luontokeskuksesta ja vie retkeilijän tutun Hiiden hurmoksen  kautta Oulankajoen varren purolehtoon Merenojalle, josta palaa Karhunkierros-polkua Kiutakönkään kuohuille ja luontokeskukseen. Kiutakönkään alueen opaskartta-esitettä voi ostaa luontokeskuksesta.

Aloituspaikka: Oulangan luontokeskus
Kuljetus: Ruka-Oulangan luontokeskus 28 km
Vaikeusaste: Helpohko, sopii peruskuntoisille. Reitillä polkua, pitkoksia ja puusiltoja.
Retken kesto: 3-4 h
Matka: 8 km
Ajo-ohje: Ajo-ohje: Kemijärventie (E63/5) - Sallantie (950) - Liikasenvaarantie, jonka varrella ennen Oulankajokea sijaitsee Oulangan luontokeskus.
Lisätietoa Oulangan reiteistä Luontoon.fi-sivuilla.

 

Könkään Kuohu

Oulangan kansallispuistossa, aivan Oulankajoen alaosan melontareitin aloituspisteen tuntumassa on esteetön polku nimeltään Könkään kuohu. Noin 200 metrin mittainen, murskeella päällystetty polku johdattaa lapsiperheet, liikuntaesteiset, pyörätuolilla liikkujat ja iäkkäämmät henkilöt Kiutakönkään alaosan kuohujen äärelle. Reitin varrella on esteettömiksi rakennetut tulentekopaikka polttopuineen sekä kompostikäymälä. Reitin aloituspisteeseen pääsee vaivattomasti autolla.
Lisätietoja Oulangan reiteistä Luontoon.fi-sivuilta.
  

Keroharjun reitti

Kulkee nimensä mukaisesti pitkin Keroharjua Oulangan kansallispuiston pohjoisosassa. Polku lähtee Taka-ahosta ja päättyy Niitselyksentielle, Kuutamoharjulle. Kerojärven autiotuvalla voit yöpyä (sauna). Reitin pituus on 17 km, ohjeellinen kulkuaika on noin 1 päivä. Ajo-ohje: Kemijärventie (5) - Sallantie (950) - Liikasenvaarantie (8693); Taka-ahon pysäköintialueelle menevä tie kääntyy Liikasenvaaran tieltä hieman ennen Liikasenvaaran kylää vasemmalle, tiehaara on noin 12 kilometriä luontokeskuksen jälkeen. Lisätietoa Keroharjun reitistä Oulangan reittien sivulla Luontoon.fi:ssä.

Ristikallion reitti lähtee Hautajärven luontotalolta ja kulkee Taivalkönkään kautta Sallantielle. Reitin pituus on 30 km ja polun varrella on neljä autiotupaa, laavuja ja tulentekopaikkoja. Lisätietoa Oulangan reiteistä Luontoon.fi-sivuilla.

Rytisuon luontopolun pituus on noin viisi kilometriä. Polku lähtee Oulangan kansallispuiston leirintäalueen tuntumasta ja on merkitty maastoon käpymerkein ja numerolaatoin. Reitille saa leirintäalueelta ja luontokeskuksesta opasvihkoa, jonka avulla tutustut luonnon ja alueen historia saloihin. Lisätietoa Oulangan reiteistä Luontoon.fi-sivuilla.