Olet täällä

Muut Kuusamon reitit

Tyttö juo
Muut Kuusamon reitit

>Lisää vaellus-, patikointi- ja maastopyöräilyreiteistä  ja niiden sijainnista löytyy täältä

Iirinki:
Iivaaran Eräkartanolta Iivaaran huipulle ja takaisin lähtöpisteeseen (ympyräreitti)
Nouset Iivaaran huipulle loivaa, vehreää metsäpolkua pitkin. Polun varrelta löytyy tulentekopaikka. Huipulta avautuvat huikaisevat näköalat Etelä-Kuusamon maisemiin. Lisää Iivaarasta Metsähallituksen sivuilla.

Aloituspaikka: Iivaaran pysäköintialue (Iivaaran Eräkartano)
Vaikeusaste: Keskivaikea, reitti sisältää nousun Iivaaran huipulle
Kesto: 4-5 tuntia (rengasreitti)
Matka: 9 km (rengasreitti)
Palvelut: Iivaaran tulentekopaikka, Näätälammen autiotupa
Nähtävää: Iivaara, maisemat itään
Reittimerkintä: Metalliset opasteviitat ja puiset heijastintolpat

Iivaaran reitti  on 9 kilometrin pituinen. Reitin lähtöpiste sijaitsee 31 kilometrin päässä Kuusamon keskustasta, Iivaaran kupeessa. Reitti alkaa Iivaaran läheltä ja kulkee Iivaaran yli Rahkalammen tulentekopaikan kautta Näätälammen kämpälle  Matkan varrella on kolme yli 400 metrin korkuista vaaraa, joista Iivaara (471 m) on Kuusamon kolmanneksi korkein luonnontilainen vaara. Sen laelta avautuvat upeat näköalat yli koko Kuusamon ja sieltä voit paikantaa myös Venäjän puolella sijaitsevat Rohmoivan ja Nuorusen tunturit. Näätälammella on seitsemän hengen autiotupa. Reitin varrella on tulentekopaikkoja, laavu, kuivakäymälä sekä Iivaaran ja Penikkavaaran välisellä osuudella sijaitseva. Näätälammen 7 hengen autiotupa.

 

Ns. Salpalinja eli Lahtela-Vanttajan -polku: Polulla esitetään 1920-luvulla toimineen tukinsiirtolaitoksen vaiheita ja laitteita (toiminnassa vv. 1923-1929) sekä sotavuosien 1941-1944 varustelutöiden muistoja: sota-ajan puolustusasemien kohteita (yhdys-, juoksu- ja taisteluhautoja, romahtaneita konekivääripesäkkeitä, räjäytettyjä betonibunkkereita), saksalaisten jatkosodan aikana (vv. 1942-1944) ja rakentaman kenttäradan kohteita (rakennuaika vv. 1940 - 1941). Lahtela-Vanttajan -polun pituus on 4,5 km ja se kulkee Lahtelasta Vanttajajärvelle. Polun varrella on 16 opastetaulua (suomi, saksa, englanti). Ajo-ohje: Kuusamon keskustasta noin 6 km Kajaanintietä (5) etelään, josta vasemmalle Lämsänkyläntietä noin 6 km.

Närängän reitti sijaitsee Etelä-Kuusamossa Närängänvaaran suojelualueella. Närängän reitti  pituus on 3 km ja se sijaitsee Närängän tilan lähistöllä ja reitin varrella sijaitsevat Kirkkokallion ja Yheksänsylenkallion näköalapaikat. 

Ajo-ohje: Kajaanintie (5) - Hossa-Murtovaarantie (8421) – Korpivaarantie josta Närängänvaaran viittojen mukaan reitin alkupäähän. 

Lisätietoja Närängästä ja reiteistä Metsähallituksen sivuilla.

 

Ölökyn ähkäsy (10 km) -polku kulkee Julma-Ölkky kanjonijärven ympäri jyrkkiä rantoja myötäillen. Aloitus- ja päätepiste on Julma-Ölkyntien varressa, venekuljetusyrityksen läheisyydessä. Ölökynähkäykseltä on myös yhteys Hossan retkeilyalueen reitistöön.

Ajo-ohje: Kajaanintie (5) - Hossa-Murtovaarantie (8421)  - Julma-Ölkyntie tai vaihtoehtoisesti Kajaanintietä vielä etelämmäksi ajaen - Selkoskyläntie - Hossa-Murtovaarantie (8421) - Julma-Ölkyntie.