Olet täällä

Karhunkierros

Pitkospuut kallioportille Juuman suunnasta
Karhunkierroksen taikaa

Kuusamon ja koko valtakunnan kuuluisin vaellusreitti on pääosin Oulangan kansallispuistossa kiertelevä Karhunkierros, jonka pituus on 80 km (Karhunkierroksen luontokeskukselta Rukalle). Vaellus kestää 3 - 7 päivää vaeltajan kunnosta riippuen.

Karhunkierrosreitti on merkitty selvästi maastoon oranssinvärisin maalimerkein ja opasteviitoin, joten eksymisvaaraa ei ole. (Pieni Karhunkierros on merkitty maastoon vihrein maalimerkein ja opastein). Karhunkierros kulkee pääosin Oulangan kansallispuistossa: asumattomissa, erämaisissa luonnonmetsissä vesistöjä seuraten. Korkeuserot ovat melko suuria ja koko reitin vaeltaminen vaatii hyvää kuntoa ja retkeilykokemusta.

Karhunkierroksen maisemille ovat luonteenomaisia korkeat metsäiset vaarat, syvissä kuruissa virtaavat koskiset joet, jylhät rantakalliot, harjut ja mäntykankaat.

Liikkuminen Karhunkierroksella on vapaata. Arvokkaan luonnon kulumisen estämiseksi retkeilijöiden toivotaan pysyvän merkityllä reitillä. Kulkemista helpottamaan on rakennettu pitkospuita ja riippusiltoja. Yöpymistä varten reitin varrella on lukuisia autiotupia ja laavuja sopivien vaellusmatkojen välein. Suosittelemme teltan mukaanottamista vilkkaimman kesäsesongin aikaan, sillä autiotuvissa voi olla tungosta. Karhunkierrosta voi vaeltaa myös lyhyemmissä etapeissa, jotka nekin antavat monipuolisen kuvan alueen luonnosta.

Tulentekopaikat on merkitty selkeästi maastoon. Juomavesi kannattaa aina keittää (suolampien vettä ei suositella käytettäväksi) tai ottaa pulloihin mukaan asiakaspalvelupisteistä. Karhunkierrokselle lähtöä suunnittelevalle muistin tueksi on laadittu luettelo mukaan otettavista varusteista, löydät luettelon luontoon.fi -sivustolta.

Karhunkierroksella ja koko Oulangan kansallispuistossa on voimassa omatoiminen jätehuolto ja taukopaikkojen roska-astiat on poistettu. Keräyspisteet on sijoitettu teiden varsille noin päivämatkan päähän toisistaan. Vaellukseen kannattaa siis valmistautua myös miettimällä retkieväiden pakkausmateriaalien kierrätettävyyttä. Puhtaat paperit ja poltettavaksi tarkoitetut muovit voi polttaa leirinuotiossa. Eloperäiset jätteet voi jättää taukopaikkojen komposteihin tai ulkokäymälöihin. Pidetään puisto puhtaana!

Jokikalastuskaudella (1.6. - 31.8) Oulanka- ja Kitkajoilla kalastuksen voi yhdistää vaellukseen. Kalastuslupia myydään useissa matkailupalvelupisteissä eri puolella Kuusamoa.

Reitin alku- ja päätepisteet:

Reitin alkupiste on Sallan (ja samalla Lapin läänin) puolella Karhunkierroksen luontokeskukselta. Reitin voi aloittaa myös Sallantien (950) varresta, ns. Ristikallion pysäköintipaikalta tai Oulangan luontokeskukselta. Vaihtoehtoisesti vaelluksen voi aloittaa Rukalta ja kulkea pohjoiseen päin.

Karhunkierroksen varrella on monia merkittäviä luonnonnähtävyyksiä. Reitin eteläosassa voit ihailla avaria näkymiä Rukan, Valtavaaran ja Konttaisen rinne- ja lakipoluilta. Niitä seuraavat etelästä lukien koskipaikkoina tunnetut Jyrävä, Aallokkokoski, Myllykoski, Kiutaköngäs ja Taivalköngäs. Matkan jatkuessa nähtävyyksiä reitin varrella ovat  Ristikallion näköalapaikka, Savinajoen laakso ja Oulangan kanjoni sekä Rupakivi. Reitin pohjoispäästä Hautajärveltä erkanee Sallan UKK-reitti pohjoiseen.

Kesän Karhunkierrosbussi on ehdottomasti helpoin tapa päästä vaellusreitin varrelle. Tarkemmat tiedot Karhunkierrosbussien aikatauluista löytyy https://www.ruka.fi/karhunkierros. Lisäksi Karhunkierroksen varrelle pääsee myös lentokenttäbussilla, katso tarkemmat tiedot Paikallisliikenne-osiosta. Jos bussiaikataulu ei täsmää omiin aikatauluihin, Karhunkierrokselle pääsee myös taksilla, kysy kimppakyytiä: Rukan Taksipalvelu puh. 08 8681 222 tai Taksikeskus Kuusamo-Ruka, puh. 0100 84200. Suosittelemme turvallisuussyistä auton jättämistä joko Rukan ydinalueen pysäköintipaikalle tai Hautajärvelle Karhunkierroksen luontokeskukseen Sallantien (950) varteen. Suosituimpia vaihtoehtoja on ollut jättää auto Rukalle ja matkustaa bussilla tai taksilla Ristikalliolle tai Hautajärvelle ja sitten vaeltaa sieltä Rukalle. 

Parhaita paloja: Pieni Karhunkierros

Pieni Karhunkierros (Juuman päiväreitti) sijaitsee Juumassa, reitin pituus on noin 12 km. Voit tutustua Pieni Karhunkierros -reittiin luontoon.fi-sivulla. Reitti kulkee Juumasta Niskakosken ja Myllykosken kautta Kitkajoen eteläpuolelle Jyrävän kosken / Siilastuvan kautta Harrisuvantoon ja täältä riippusiltaa pitkin Kitkajoen yli edelleen Kallioportin kautta takaisin Myllykoskelle.

Kallioportin laelta on lähes sadan metrin pudotus alas. Alhaalla olevaa rotkoa voi katsella lähes lintuperspektiivistä, puiden latvojen tasalta. Pienen Karhunkierroksen jyrkät nousut ja laskut on varustettu puisin porrastuksin ja suotaipaleet ylittyvät hyvin pitkospuita pitkin. Pienen Karhunkierroksen varrella on puolenkymmentä tulentekopaikkaa, puut toimittaa tulentekopaikoille Metsähallitus. Pienelle Karhunkierrokselle pääse autolla seuraavaa reittiä: Kemijärventie (E63/5) - Juumantie, jolta Retki-Etapin tai Luonto- ja seikkailukeskus Basecampin viittojen mukaan perille.

Kansallispuiston alueella liikkuessa on muistettava järjestyssäännöt; mm. moottoriajoneuvot jätetään parkkipaikoille. Myös kasvien ja kivien keräily on kiellettyä, poikkeuksena marjat ja sienet. Myöskin Jokamiehen oikeuksia on noudatettava vaellettaessa kauniissa luonnossa. Retkeilystä ja Karhunkierroksen muista palveluista saat oivallista tietoa luontoon.fi-sivustolla.

Karhunkierroksen_kuvaus.pdf

Karhunkierroksen kartta ja valimatkat.pdf