Olet täällä

Tietoa Kuusamosta

Koe ja näe

Joki3
Kuusamon erämaat ja kuohuvat kosket kalliokanjoneineen kutsuvat seikkailuun. Halusitpa sitten valloittaa vielä tutkimattomia tantereita tai tallustella tutuimmilla poluilla.

Vuosi toisensa jälkeen tuhannet ja taas tuhannet matkailijat tulevat nauttimaan kuusamolaisesta luonnosta. Eikä ihme, sillä mistä muualta Suomesta löydät vastaavat maisemat ja vesistöt!

Kuusamo on Lapin eteläpuolella ainoa seutu, jonka maanpinnan vaihtelut ovat yli 200 metriä. Yli 300 metrin korkeuteen yltäviä lakia on parikymmentä ja lähes 500 metrin kohoavia tuntureita ovat Valtavaara, Iivaara, Rukatunturi, Konttainen, Kuntivaara ja Pyhävaara. Suurimmillaan korkeuserot ovat Ruka-Valtavaaran ja Iivaara-Penikkavaaran alueella. Alimmillaan maanpinta on Oulankajokilaakson itälaidassa, jossa joki virtaa vain 135 metrin tasossa.

Kuusamoa halkoo Maaselän vedenjakaja. Se erottaa Vienanmereen ja Pohjanlahteen laskevat vedet.

Ilmastonsa puolesta Kuusamo on Suomen mantereisimpia alueita, mutta kosteussuhteiltaan merellinen. Vuoden keskilämpötila on nolla astetta ja kasvukauden pituus 135 vuorokautta. Pysyvä lumipeite on maassa noin 200 vuorokautta lokakuun alusta toukokuun puoliväliin.

Erityisen vaikuttava on Kuusamon ruska: ensimmäisten yöpakkasten puraistua Koillismaan luontoa alkaa koko kesäkauden vilkkain matkailusesonki. Ruskaa saapuu ihailemaan ja siitä nauttimaan tuhannet matkailijat. Voisipa sanoa, että Kuusamon muutenkin mykistävän kaunis luonto on parhaimmillaan noina muutamina viikkoina, jotka sattuvat syyskuun puolivälin tienoille.

Liikkuessasi kauniissa luonnossamme muistutamme Jokamiehen oikeuksista!

 

Kuusamon alueen tärkeimmät vetonaulat:
 

Talvella laskettelukeskus Ruka palveluineen, Rukan kävelykylä, hiihtoladut, moottorikelkkareitit ja runsas määrä järjestettyjä talviaktiviteetteja.

Kesäisin Kuusamon luonto: Oulangan kansallispuisto, Karhunkierros, Kitka- ja Oulankajoet ja lukematon määrä kalaisia järviä sekä jylhät vaaramaisemat.

Rukan hiihtokeskus:
 

Ruka on Suomen toiseksi suurin hiihtokeskus, ja Euroopan lumivarmin hiihtokeskus.

Reitistöt:
 

Erilaisia reitistöjä Kuusamosta löytyy yhteensä noin 2000 km.

Koko Kuusamon alueella on kunnossapidettäviä latuja yhteensä 169,5 km, josta 33,5 km on valaistuja latuja. Rukalla on yhteensä 88,5 km latuja, joista valaistuja 16 km.

Moottorikelkkareittejä 600 km, joista maksuttomia, merkattuja yleisiä reittejä 500 km ja ohjelmapalveluyrittäjien omia reittejä n. 100 km.

Kesällä vaellusreittejä 160 km, pyöräilyreittejä 605 km, luokiteltuja melontareittejä 350 km, pienveneilyreittejä 100 km.

Sauvakävelyreitit Kuusamon keskustan alueella: Kuusamon keskustan reitti 4,5 km, Munakan luontoreitti 2,7 km ja Torangin reitti 9,6 km.

Rukatunturin ympärysreitti 9 km (vaellus- ja maastohiihtoreitti).

Ravintolat:
 

Koko Kuusamon alueella yli 60 ravintolaa, joissa yhteensä noin 15.000 asiakaspaikkaa

Rukan alueella noin 30 ravintolaa (lähes 8.000 asiakaspaikkaa), joista 10 rinneravintolaa sekä useita kahviloita. Terassipaikkoja on arviolta 1000 kpl.

Muut palvelut:
 

Rukan kävelykylässä yli 1000 vuodepaikkaa, 15 ravintolaa, 10 ostospaikkaa ja maanalainen, puolilämmin parkkihalli 320 autolle aivan rinteiden vieressä. Kauppakeskus Kumpareessa Ruka Info ja runsaasti muita palveluja.

RukaVuokraamo -välinevuokraamot Piste-rakennuksessa ja VuosselinPortissa.

Kuusamon Tropiikissa kolme saunaa, suuri allasosasto, vesiliukumäki ja Angry Birds Activity Park.

63 ohjelmapalveluyrityksen ohjelmassa ympärivuotiset safarit, erilaiset vuokrauspalvelut ja viikko-ohjelman elämykset.

Rukalla Suomen pisin kesäkelkkarata (1.001 m), maisemahissi, Frisbeegolfrata, Minigolf, runsaasti lähireittejä.

Uusi 18-reikäinen golfkenttä Kuusamon Tropiikin läheisyydessä Petäjäkankaan alueella.  

Talvisin hissilipulla ilmainen SkiBus -kuljetus rinteiden ja majapaikkojen välillä Rukan alueella

Rukan Hiihtostadion, jossa K120 ja K64-mäet; K120 (HS142) on Suomen suurin ympärivuotinen mäki

Matkailukeskus Karhuntassu: Kuusamo Info, kalastusluvat ja kartat. Hannu Hautala luontokuvakeskus ja Metsähallituksen palvelupiste. Kahvila ja matkamuistomyymälä.

Karhunkierrosbussi kuljettaa keskustasta Karhunkierroksen aloituspisteisiin, myös lentokentältä ja lentokentälle, ympäri vuoden

Lentokenttäbussi kuljettaa ympäri vuoden Rukalta jokaiselle koneelle ja Rukalle jokaiselta koneelta

Hotellien ja loma-asuntojen vuodepaikat:
 

Majoituspalvelut Kuusamossa: vuodepaikkoja loma-asunnot ja mökit mukaan lukien on yhteensä noin 40.000, joista Rukan alueella 23.000.

Uusia loma-asuntoja rakennetaan lähes 200 vuosittain 

Kuusamo on yksi Suomen johtavista mökkikunnista; yhteensä yli 6 900 vapaa-ajanasuntoa (mökit, huoneistot)

Kävijämäärät:
 

Kuusamossa vierailee vuosittain arviolta noin miljoona matkailijaa, joista lentäen Kuusamoon saapui 87.752 matkustajaa vuonna 2017.  Rekisteröityjä yöpymisiä 2017 oli 587.697, joista 444.644 (76 %) kotimaisia ja 143.053 (24 %) ulkomaisia matkailijoita. Omissa tai vuokratuissa mökeissä yöpyneitä tai asuntoautoilla liikkuvia asiakkaita ei rekisteröidä.

Oulangan Kansallispuistoon tutustui noin 200.000 luonnonystävää vuonna 2018.

Kuusamon ilmasto ja sääolosuhteet:
 

Kuusamon alueen ilmasto on muuta Suomea mantereisempi. Vuoden keskilämpötila on nollan tienoilla ja kasvukausi on 135 päivää pitkä. Lumipeite kattaa maata noin 200 päivää vuodessa, lokakuun lopulta toukokuun puoliväliin.