Olet täällä

Kaamosgallerian näyttelyt

Koe ja näe

RAIMO JAATINEN
MUSTUNEET IKONIT

Näyttelyni ”Mustuneet ikonit” koostuu monin erilaisin tekniikoin työstetyistä veistoksista, installaatioista, piirustuksista ja valokuvista.
Olen yrittänyt löytää ilmaisukeinoja voidakseni kuvata niitä kärsimyksiä ja vaikeuksia, mitä ihmiset ovat joutuneet kokemaan ja edelleen kokevat kaikkialla sotien ja muiden katastrofien aikana ja myös näennäisen rauhan aikanakin totalitäärisesti hallituissa maissa.
Elämän ankaruus, toivo ja toivottomuus vuorottelevat teosteni aihepiireissä.
Viittaukset kristilliseen kuvatraditioon ovat tarkoituksellisia, mutta näyttelyn katsojalle jää mahdollisuus tulkita teoksia oman maailmankatsomuksensa mukaisesti. Katsojasta riippuen teokseni ovat uskonnollista taidetta tai sitten eivät.
Suuressa installaatiossa siivetön ja kädetön enkeli seisoo jollekin nimettömälle vankileirille johtavan radan varrella.
Tai ehkä rata onkin Hyrynsalmelta Kuusamoon johtanut sodanaikainen kenttärata, jonka rakentamiseen pakotetuista sotavangeista suurin osa kuoli. Enkeli  ei voi muuttaa asioiden kulkua. Hän ei voi varjella pahalta, mutta on mukana kärsimyksessä, ihmisten tavoin itsekin kärsien.
Koska teosten tematiikka on pääosin kovin synkkää, en ole halunnut kuvata asioita alleviivaten, kuvituksenomaisesti, vaan erilaisten viitteiden ja symbolien kautta. Näin katsojalle jää enemmän vapautta luoda oma kertomuksensa näkemästään.
Toivottomuuden yöhön saattaa sittenkin pilkahtaa jokunen parempaan tulevaisuuteen viittava valonsäde. Musta aurinko hohtaa sentään himmeää valoa, joku on tavoittanut kuun ja aavan rautaisen meren tuolta puolen saattaa löytyä onnen kaukoranta.
Kuoleman ratakin muuttuu vähitellen taivaan korkeuksiin johtaviksi tikapuiksi. Niitä pitkin loppuun uupuneet  ihmisetkin ehkä pääsevät kiipeämään enkelien kanssa kohden sitä uutta aamua, jolloin kärsimys vihdoin päättyy ja hartaasti odotettu vapaus koittaa.

”Koska valaissee kointähtönen
mua köyhää kerjääjää?
Koska päättyy matka yöllinen
On yhä hämärää
Taivaalle nostan yhtenään
katseeni kaipaavan
Valoa jos en näekään
sen tiedän loistavan.”
Virsi 361

tuonelan_virta_raimo_jaatinen_net.jpg

Tuonelan virta: Raimo Jaatinen

Näyttely esillä 4.-30.10.2019
Vapaa pääsy. Tervetuloa!

 

4.-29.11.2019
ERJA KÄRKKÄINEN, LUONNOSTANI

Akryyli- ja öljy maalauksia vuosilta 2017-19

3.-20.12.
TAITEILIJASEURA KOILLINEN

Aukioloajat
Kuusamotalo on avoinna ma - to klo 11 - 16, pe ja juhlapyhien aattona klo 11 - 16.
Olemme myös auki tilaisuuksien aikana sekä tuntia ennen tilaisuuksien alkamista.

Sijainti

Lisätietoja antaa