Olet täällä

Kaamosgalleria näyttelyt

Koe ja näe

Joulukuu: Marika Mäkelä Grafiikkaa

Oulun aluetaidemuseon kiertonäyttely 2017-18

press_01_-_marika_makela_-_black_lady_2015_net.jpg

Näyttely on esillä 4.- 29.12.2017

Marika Mäkelä (s. 1947 Oulu) teki taiteellisen läpimurtonsa jo 1980-luvulla. Ekspres-siivisenä värimaalarina tunnettu Mäkelä raivasi tietä suomalaisille naisille taiteen tekijöinä yhdessä Marjatta Tapiolan ja Leena Luostarisen kanssa.
Mäkelän tuotannossa värielämyksellä on tärkeä osa. Uusimmista grafiikan vedoksis-sa puhtaita värejä on korostettu hennosti näkyvällä kimalluksella. Mustaa piirroksel-lisuutta teoksiin tuovat primitiiviset merkit. Mäkelän merkkikieli ei muodostu tutuis-ta kirjaimista tai symboleista, vaan omaa vapaan visuaalisen kielensä. Teoksissa kul-kee usein mukana symbioottinen äiti ja lapsi -teema sekä viittauksia muinaisten itä-maisten kulttuurien ornamentteihin. 
Mäkelän merkkejä on usein tulkittu jonkinlaisiksi alkueläimiksi. Hyvänä esimerkkinä tästä muun muassa Oulun kaupunginteatterille valmistunut prosenttitaideteos ”Biomorfoosi”. Viittauksia kristilliseen ikonografiaan on myös löydettävissä, kuten joistakin teosten nimistä voi päätellä.
Taidegrafiikkaa Marika Mäkelä on tehnyt 1990-luvun alusta lähtien. Merkit toteute-taan fotoetsauksena, tasainen väri akvatintalla ja viimeinen silaus annetaan metal-linhohtoisilla painoväreillä. Maalausten materiaalintuntua ja fyysisyyttä hän ei pyri vedoksiin siirtämään. Päinvastoin hän sanoo grafiikan parissa tapahtuneiden kokeilu-jen hedelmöittäneen hänen tapaansa maalata.
Grafiikanpaja Himmelblaulla työskentely on ollut Marika Mäkelälle tilaisuus kokeilla tekniikkaa ja työtapoja, jotka vedostamisen ammattilaiset toteuttavat hänen toiveit-tensa mukaan. Hän ei aio itse opetella grafiikan tekemistä. ”Tiimiluottamus on syn-tynyt. Luotan, että pajalla työskentelevät kädet keksivät ideoilleni ratkaisun.”
Marika Mäkelän teoksia on ollut esillä lukuisissa yksityisnäyttelyissä Suomessa sekä ulkomailla mm. Tukholmassa, Malmössä, Pariisissa, Baselissa, Kölnissä ja Kööpenha-minassa. Yhteisnäyttelyistä merkittävimpiä ovat olleet Pariisi 1983, New York 1990 sekä Lontoo 1992. Useaan kertaan kotimaassa palkittu Mäkelä oli pohjoismaisen Carnegie Art Awardin palkintoehdokkaana vuonna 2014.
Kiertonäyttelyn teoksia on lainattu Galleria Himmelblaun kokoelmista Tampereelta sekä Rovaniemen ja Oulun taidemuseoista. 

Tammikuu Mari Jäälinojan maalauksia.
Helmikuu Jorma Luhdan luontovalokuvia 
Maaliskuu Pro Agria 190-vuotta

Aukioloajat
Kuusamotalo on avoinna ma - to klo 11 - 18, pe ja juhlapyhien aattona klo 11 - 16.
Olemme myös auki tilaisuuksien aikana sekä tuntia ennen tilaisuuksien alkamista.

Sijainti

Lisätietoja antaa