Olet täällä

Kuusamo 150 vuotta

Koe ja näe

Armon vuonna 1868 pidettiin Kuusamon viimeinen pitäjänkokous. Samalla syntyi uusi Kuusamon kunta. Kuusamon 150-vuotisjuhlia vietettiin pitkin vuotta 2018.

Kuusamon kaupunki kutsui kaikki kuntalaiset ja vieraat mukaan juhlavuoden tapahtumiin Atimokuhtulla teemalla “Tehdään yhdessä ja juhlitaan porukalla”.

Kutsun nimi otettiin J. Juhani Kortesalmen Kuusamon historia II -kirjasta, jossa hän mainitsee että atimoissa oltiin usein ainakin kolme päivää, usein pidempäänkin ja vierailun yhteydessä sovittiin vastavierailusta tai seuraavasta käynnistä. Toisinaan lähetettiin myös atimokuhtu matkalaisia myöten: rahti- ja poromiehet sekä satunnaiset kulkijat toivat taloon sanan, että ”atimoihin kututtiin”.

Juhlavuoden aikana toteutettiin kymmeniä, ellei satoja tapahtumia, juhlia, kilpailuja ja lukuisia erilaisia tilaisuuksia pienessä piirissä tai isommalla joukolla. Yhtenä pysyvänä muistona juhlavuodesta ja kenties suurimpana kooltaan on syksyn kansalaisjuhlassa Kuusamotalolla paljastettu Sulon ja Juuson ylävitokseksi nimetty patsas. Ystävyyttä ja suvaitsevaisuutta kuvaavan, 3,5-metrisen patsaan on veistänyt taiteilija Juhani Honkanen. Tapahtuma houkutteli Kuusamotalon piha-alueelle yhteensä noin 1 400 vierasta.